• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Veste proastă pentru fermierii care încasează subvenții-bonus de la APIA

    Roxana Dobre -

    Fermierii care încasează subvenții-bonus de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primesc o veste proastă. Potrivit Veronicăi Topor, directoarea APIA Hunedoara, din 2024 fermierii vor fi din nou nevoiți să încheie angajamente pentru măsurile compensatorii pe 5 ani, după ce în perioada de tranziție PAC acestea au fost încheiate doar pe 2 ani.

    Șefa APIA Hunedoara a explicat în cadrul unui interviu că fermierii vor reveni din campania 2023 la intervalul de 5 ani pentru încheierea angajamentelor pentru măsurile compensatorii după ce timp de 3 ani acestea s-au încheiat pe perioadă de 2 ani, respectiv un an.

    Citiți și: Avans APIA pentru crescătorii de animale. Județele unde fermierii au anunțat că au banii în cont

    Fermierii vor încheia angajamente pentru plățile compensatorii pe 5 ani

    Veronica Topor, APIA Hunedoara: Din 2024, avem din nou angajamente pe 5 ani de zile

    Veronica Topor a explicat cum se vor încheia angajamentele pentru plățile compensatorii din 2024 și ce pot face fermierii ca să scape de penalizări.

    ”Din păcate, nu am o veste foarte bună. Din 2024 avem angajamente iar pe 5 ani de zile ceea ce este o veste rea, pentru că angajamentele în perioada de tranziție au fost încheiate pe 2 ani, adică în 2021 și 2022 și pentru 1 an pentru 2023. Dar începând cu anul 2024 vom vorbi de angajamente pe 5 ani de zile. Singurul lucru care îi poate ajuta va fi clauza de revizuire prin care fermierul vine, citește condițiile care vor fi începând cu anul 2024 pentru pășuni și fânețe și dacă îi convine, mergem mai departe pe 5 ani, dacă nu-i convine semnează acea clauză de revizuire și atunci nu mă mai pot îndrepta asupra lui și în acest caz se încheie și acele angajamente, dar totodată să încheie și acea sumă de bani. Până atunci o primește doar că nu o să mai beneficieze de o sumă atât de mare. Ceea ce povesteam de 142 euro/ha, de 100 euro în plus ci o să beneficieze de o sumă mai mică adică doar schemele pe suprafață și zona montană dacă rămâne. Din PNS am înțeles că și zona montană o să scadă drastic de la 97 de euro undeva la 50 de euro”, a menționat șefa APIA Hunedoara pentru Replicahd.ro.

    Citiți și: Subvențiile APIA care intră în conturile fermierilor până la Crăciun

    APIA poate recupera banii din subvenții și din pensiile sau salariile fermierilor

    Șefa APIA Hunedoara a explicat și cum recuperează agenția de plăți subvențiile de la fermierii care nu au respectat regulile pentru bani europene. Aceasta a subliniat că legea finanțelor permite APIA să oprească penalizările și din pensii sau salarii.

    ”La un SRL răspunderea o are doar administratorul acelui SRL. Pe când la PFA, dacă acel fermier a solicitat subvenții și APIA a constatat peste un an sau doi că nu și-a îndeplinit condițiile sau nu și-a respectat angajamentele de Agro-mediu pe 2 ani sau pe 5 ani de zile trebuie să se îndrepte asupra lui și să recupereze banii. Dacă era un SRL APIA se îndrepta doar asupra acestuia. Acum legea finanțelor permite să mă îndrept și asupra fermierului ca persoană fizică dacă el a fost PFA sau II. Și normal atunci juridic nu te mai apără nimic. Adică dacă APIA nu recuperează banii de la firmă, îi recuperează de la fermier ca persoană fizică, ori din pensii, ori din salariu, ori din alte venituri. Și din păcate avem și astfel de situații din acestea neplăcute, pentru că fermierii au primit banii și ulterior n-au mai reușit să-și respecte acele angajamente încheiate cu APIA”, a spus Veronica Topor.


    Te-ar mai putea interesa

    Primăriile vin în sprijinul fermierilor care vor să încaseze ajutorul de 1.000 lei/hectar Plăți avans APIA 2024. Diferență uriașă între fermierii autorizați și cei cu banii în conturi Cel mai scump porumb din lume la acest moment. Prețuri pe tonă

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!