MADR clarifică chestiunea reducerii TVA la produsele bio, carne sau lapte: Legislaţia UE permite o scădere la 5% sau 9%
agrointeligenta.ro -Având în vedere apariția în presă a răspunsului comunicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la interpelarea senatorului Ovidiu Donţu cu referire directă la scăderea TVA pentru produsele ecologice, MADR a transmis o serie de precizări.
„România are o cotă standard de TVA de 24% și două cote reduse de 5 respectiv 9%, așa cum permite legislația europeană în materie. Cota redusă de TVA de 5% se aplică în cazul locuințelor sociale, iar cea de 9% în cazul produselor farmaceutice, serviciilor hoteliere și pâine.
În conformitate cu prevederile Directivei, statele membre pot aplica cote reduse pentru alimente. Definiția alimentelor este următoarea: «alimente (inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice) destinate consumului uman și animal; animale vii, semințe, plante și ingrediente utilizate în mod normal în prepararea alimentelor; produse utilizate în mod normal pentru a completa sau înlocui alimente». În acest context, toate produsele denumite alimente pot beneficia de aceasta cotă redusă fiind încadrate ca submăsuri în interiorul acesteia. România aplică astăzi cota de TVA redusă de 9% la pâine. La aceasta cotă pot fi încadrate și alte submăsuri ex: carne sau produse din carne, lapte și produse lactate, legume și fructe, produse alimentare care îndeplinesc condițiile de certificare bio etc”, se arată în comunicarea MADR.
Ca atare, produsele alimentare sau alte tipuri de mărfuri nu pot beneficia de o alta cota redusă, ele însă pot fi introduse ca submăsuri în cadrul celor două cote de 5%, respectiv 9%. „În concluzie, sensul răspunsului formulat domnului senator DONȚU Ovidiu-Liviu, în data de 10 noiembrie 2014, era acela ca nu se poate adopta o noua cotă redusă de TVA, alta decât cele două existente de 5%, respectiv 9%, decât după data de 31.12.2015”, se mai arată în comunicatul de presă.