• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivarea roșiilor – calendar lunar 2024. Zile de plantare, fertilizare, copilire sau cules

    Violina Gorcinschi -

    Cultivarea roșiilor după calendarul lunar 2024 – plantarea și îngrijirea culturii de tomate în funcție de fazele lunii. Utilizarea fazelor lunii pentru o efectuare mai eficientă a lucrărilor de semănare, udare, plantare, repicare, fertilizare, plivire, recoltare a roșiilor  – aflați din acest articol despre intervalele optime de îngrijire a plantelor.

    Dacă în România, puțini sunt legumicultorii care se ghidează să își programeze lucrările după fazele lunii, în alte țări, mai ales în cele slave, practica respectării calendarului lunar este păstrată.

    Luna influențează semnificativ anumite procese de pe pământ, printre care se numără și dezvoltarea plantelor. Deși există mai multe abordări pentru alcătuirea calendarului lunar, cea mai populară este cea care ține cont de faza lunii și de semnul zodiacal în care se află aceasta. De exemplu, plantarea și semănatul nu se recomandă în etapa de lună plină și lună nouă, când plantele sunt mai vulnerabile.

    o persoana care pune seminte in recipiente
    Calendar lunar 2024 – plantarea semințelor (foto: minnetonkaorchards.com)

    Calendar lunar pentru cultivarea roșiilor. Zile bune pentru semănat

    Semănatul roșiilor are loc cu 50-60 de zile înainte de data estimată de plantare în grădină sau solarii, adică într-un loc permanent. Perioada cea mai bună pentru semănatul răsadurilor de roșii depinde de regiune, soi și, de asemenea, de locul în care se plantează răsadurile – câmp deschis sau spații protejate.

    De regulă, semănatul de roșii pentru răsaduri se efectuează pe tot parcursul lunii martie și până la mijlocul lunii aprilie. Primele se seamănă tomatele pentru solarii, apoi soiurile de coacere timpurie pentru câmp deschis. În cazul roșiilor cultivate în recipiente, semințele pot fi semănate în februarie. Dacă plantarea semințelor are loc devreme, răsadurile trebuie să primească lumină suplimentară.

    Înainte de însămânțare, se recomandă tratarea solului și a semințelor de roșii cu biofungicide pe bază de Bacillus subtilis sau Trichoderma.

    Perioadele cele mai favorabile pentru înmuierea semințelor și însămânțarea roșiilor sunt acele zile în care luna se află în zodiile Scorpionului, Peștilor, Racului, Taurului, Fecioarei și Capricornului. Semințele deja tratate pot fi plantate și când luna e în Berbec, Leu sau Săgetător. Deși aceste semne sunt adesea considerate infertile, funcționează bine pentru culturile care iubesc căldura, soarele și dau roade deasupra solului.

    Calendar lunar 2024 – zile favorabile pentru semănatul roșiilor:

    Calendar lunar 2024 pentru roșii. Zile bune pentru repicarea răsadurilor

    Repicarea roșiilor se face după ce răsadurile au format frunze adevărate. Cu cât semințele au fost semănate mai des, cu atât răsadurile trebuie repicate mai repede. Pentru replantare, se pregătește pământ fertil și recipiente adânci în care plantele se pot dezvolta pe deplin înainte de transplantarea răsadurilor.

    Răsadurile sunt plantate în sol umed, tratate cu biofungicid și îngropate până la frunzele de cotiledon. Roșiile tolerează de obicei bine repicarea, iar rădăcinile laterale cresc rapid.

    Pentru ca plantele să prindă rădăcini în siguranță, repicarea este indicată atunci când luna e în creștere, când aceasta se află în zodiile Taur, Fecioare, Capricorn, Pești, Rac, Scorpion. Semnele neutre pentru această lucrare sunt și Balanța, Leul și Săgetătorul.

    Calendar lunar 2024 – zile favorabile pentru repicarea răsadurilor de roșii:

    Calendar lunar pentru cultivarea roșiilor. Zile bune pentru udare și fertilizarea răsadurilor

    Răsadurile de roșii se udă pe măsură ce solul se usucă, cu apă a cărei temperatură este puțin peste cea a camerei. Prima fertilizare a răsadurilor se recomandă după apariția frunzelor adevărate sau la 10-14 zile după semănat. Pentru fertilizarea răsadurilor de tomate se poate utiliza un îngrășământ complex solubil în apă. Următoarea fertilizare se efectuează cu o săptămână înainte de transplantare.

    Frecvența udării și fertilizării răsadurilor de roșii depind de compoziția solului: solul nisipos se usucă mai repede, solul argilos reține mai bine apa și substanțele nutritive. În perioada de înflorire și fructificare, pentru fertilizarea răsadurilor se pot folosi îngrășăminte complexe cu conținut ridicat de potasiu.

    Udarea și fertilizarea răsadurilor de tomate sunt recomandate atunci când luna se află sub influența semnelor de Apă (Rac, Scorpion, Pești) și Pământ (Taur, Fecioară, Capricorn). Cea mai eficientă hrănire este în faza de descreștere a lunii.

    Calendar lunar 2024 – zile favorabile pentru udarea și hrănirea roșiilor:

    o persoana care planteaza rasaduri
    Plantarea răsadurilor de roșii în faza de descreștere a lunii

    Calendar lunar pentru cultivarea roșiilor. Zile bune pentru plantarea răsadurilor

    Când solul se încălzește și a trecut vremea înghețurilor, răsadurile de tomate pot fi plantate într-un loc permanent. Cu 10-14 zile înainte de plantare, se călesc răsadurile prin deschiderea ferestrelor, plasarea plantelor afară, crescând treptat timpul petrecut în aer liber. În timpul călirii, răsadurile trebuie protejate de vânturile puternice, iar irigările se limitează.

    Dacă roșiile sunt plantate devreme în câmp deschis, înainte de sosirea verii, se poate construi un adăpost temporar care să le apere de arsurile solare și de frigul de pe timpul nopții.

    Se recomandă plantarea răsadurilor de roșii în zilele în care luna se află în zodiile Taur, Fecioară, Capricorn, Rac, Scorpion, Pești și Balanță. În faza de creștere a lunii, plantele tolerează replantarea mai ușor și se recuperează mai repede după deteriorarea rădăcinilor. Totuși, răsadurile de roșii cu un sistem de rădăcini închise pot fi plantate și în perioada de descreștere a lunii.

    Calendar lunar 2024 – zile favorabile pentru plantarea răsadurilor de roșii:

    Calendar lunar pentru cultivarea roșiilor. Cele mai bune zile pentru copilirea tomatelor

    Copilirea tomatelor se efectuează pe tot parcursul sezonului, din momentul transplantării răsadurilor în loc permanent. Acest lucru este valabil mai ales pentru soiurile nedeterminate și semideterminate. Un număr mare de lăstari inhibă coacerea fructelor, îngroașă plantele și periclitează ventilația. Se recomandă ca roșiile cu fructe mari nedeterminate să fie formate într-o singură tulpină, iar tufele de soiuri cu fructe mici să fie cultivate în 2-3 tulpini.

    Dacă copilii în exces au crescut semnificativ, nu se taie complet, ci se ciupesc la vârfuri. Cu cât mai mulți ciorchini de flori, cu atât fructele cresc și se coc mai încet și sunt mai mici.

    Copilirea tomatelor se recomandă să fie făcută în zilele în când luna este în faza de descreștere, în zodiile Vărsător, Gemeni, Balanță, Taur, Capricorn, Fecioara și Leu.

    Calendar lunar 2024 – zile favorabile pentru copilierea roșiilor:

    o persoana care stropeste rosiile
    Tratamente fitosanitare la roșii în faza de lună plină

    Calendar lunar pentru cultivarea roșiilor. Zile bune pentru tratamente

    Pentru a proteja roșiile de boli și dăunători, se indică aplicarea tratamentelor în mod regulat. În acest scop, se pot folosi rețete populare (infuzie de usturoi, turmeric, coajă de ceapă), preparate biologice și substanțe chimice.

    Frecvența stropirii roșiilor împotriva bolilor depinde de mijloacele alese. Tratarea cu remedii populare și preparate biologice se face o dată la 10-14 zile pe parcursul întregului sezon de vegetație, iar tratamentul cu substanțe chimice se aplică de mai multe ori pe sezon și se oprește cu o lună înainte de a consuma fructele.

    Tratamentele împotriva bolilor și dăunătorilor sunt cele mai eficiente în faza de lună plină, precum și în zilele în care luna se află în zodiile Berbec, Leu, Săgetător, Scorpion, Gemeni și Vărsător. Astrologii recomandă combaterea dăunătorilor din sol cu luna în descreștere în semnele Pământului: Taur, Fecioară, Capricorn.

    Calendar lunar 2024 – zile favorabile pentru tratamente la roșii:

    Calendar lunar pentru cultivarea roșiilor. Zile bune pentru plivirea tomatelor

    Buruienile concurează cu roșiile pentru nutrienți și umiditatea din sol, blocând circulația aerului și contribuind la răspândirea dăunătorilor și a bolilor la plante. Astfel, în timpul sezonului, este necesară plivirea acestora, slăbind, în același timp, stratul superior al solului pentru a preveni formarea crustei.

    Cele mai bune momente pentru controlul buruienilor sunt fazele de lună plină și lună nouă, precum și luna în descreștere în zodiile Taur, Fecioară și Capricorn. Plivitul se face în Gemeni, Săgetător, Vărsător, Berbec, Rac. Merită menționat că afânarea solului se face cu mare atenție în perioada de descreștere a lunii, pentru a nu deteriora rădăcinile plantelor.

    Pentru a ușura îngrijirea culturii și pentru a reduce numărul de udări și pliviri, este indicată aplicarea unui strat de mulci din turbă, fân, paie, spunbond negru sau geotextil.

    Calendar lunar 2024 – zile favorabile pentru plivirea roșiilor:

    un cos cu rosii
    Recoltarea roșiilor în 2024

    Calendar lunar pentru cultivarea roșiilor. Zile bune pentru culesul tomatelor

    Roșiile cultivate pentru consum propriu (proaspete, conserve, gătit etc) se culeg în orice zi, fără a lua în considerare calendarul lunar. Dacă recoltele vor fi puse la depozitare sau pentru coacere, acestea se strâng în zilele în care luna este în zodiile Berbec, Leu, Săgetător, Taur și Capricorn.

    Pentru a obține semințe, se recomandă colectarea fructelor în semne de aer. Aceștia sunt Gemeni, Balanță, Vărsător. Cu cât este mai aproape luna plină, cu atât valoarea nutritivă a roșiilor și calitatea semințelor este mai mare.

    Pentru coacere se pot culege roșiile în stadiul în care au culoarea verde deschis, după ce au atins mărimea corespunzătoare soiului. Acestea se păstrează bine și se coc în 2-3 săptămâni. Roșiile se recoltează cu tulpină, pe vreme uscată, după ce roua s-a uscat.

    Calendar lunar 2024 – zile favorabile pentru recoltarea roșiilor:


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till