• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăierea rădăcinilor la pomi. Când și cum se realizează

    Roxana Dobre -

    Tăierea rădăcinilor la pomi în livezi este o practică importantă pentru a controla dezvoltarea și a stimula producția de fructe. Când și cum se taie rădăcinile la pomii fructiferi ne învață dr. ing. Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman din Afumați, județul Ilfov.

    Ce informații aveți în acest articol despre tăieri de rădăcini la pomi:

    Tăierea rădăcinilor la pomii fructiferi este întâlnită mai ales în plantațiile super-intensive și face referire la scurtarea rădăcinilor pomilor, la aproximativ 4-5 ani de la plantare, pentru a ajuta la dezvoltarea echilibrată a coroanei și la stimularea mugurilor floriferi pentru creșterea producției.

    Tăierea rădăcinilor la pomi – beneficii

    Tăierea rădăcinilor la pomi – beneficii

    Tăierea rădăcinilor la pomi este o lucrare cu mai multe avantaje, cu beneficii pentru livadă. Scopul principal pentru care se taie rădăcinile pomilor este acela de a controla dezvoltarea lor și de a stimula producția. După ce se taie rădăcinile unui pom, acesta își va limita creșterile vegetative la nivelul coroanei și se va stimula numărul și producția mugurilor din care se obțin fructele.

    Tăierea rădăcinilor în livadă reprezintă un instrument prin care pomicultorii pot limita creșterea pomilor, obținând în același timp și un spor de producție.

    Citiți și: Tăieri în verde la pomi fructiferi. Cum și când se fac – perioade

    La ce pomi se recomandă tăierea rădăcinilor

    Tăierea rădăcinilor se recomandă în livezile super-intensive, unde avem o densitate mai mare de pomi, de 2.000 – 3.000 de pomi plantați la un hectar.

    Speciile de pomi la care se execută tăierea rădăcinilor includ mărul, părul, cireșul, chiar prunul.

    Un alt aspect de luat în seamă este soiul pomului – tăierea se aplică la cei cu vigoare mare și medie, la pomi altoiți te portaltoi de măr cu vigoare diferită de creștere.

    Citiți și: Tăieri la măr. Cum se fac tăierile la măr în funcție de soi și tipul de fructificare

    ”Vorbim despre indicație de tăiere a rădăcinilor la măr M9 sau M26 ori la cireș, portaltoi Gisella 5 – Gisella 6, dar și la păr unde avem plantații superintensive și mai sunt situații la specia prun. În plantațiile acestea de cireși chiar dacă vorbim de portaltoi de vigoare mică pentru că avem soluri destul de fertile la nivel de România și pentru că se aplică și fertilizări, nutrienți care se administrează radicular, pomii tind la un moment dat să se dezvolte mai mult decât trebuie”, explică ing. Marius Roman.

    Un alt element important pentru tăierea rădăcinilor la pomi este cantitatea de apă de care se bucură livadă. Lucrarea se face numai dacă livada are sistem de irigare sau dacă, din precipitații se asigură anual o medie de peste 1.000 mm anual.

    Tăieri de rădăcini la pomi în funcție de vârsta plantației

    Tăierea rădăcinilor în funcție de vârsta pomilor

    Tăierea rădăcinilor se face și în funcție de vârsta pomilor. Inginerul Marius Roman nu recomandă lucrarea la pomii tineri, aflați în primii trei ani de la plantare. Tăierea rădăcinilor se poate începe când pomii au o vârstă de 4-5 ani și se observă o dezvoltare avansată a acestora.

    Citiți și: Tăieri la cireș. Cum se fac tăierile la cireș pentru o producție mare de fructe

    Astfel, nu este cazul să tăiați rădăcinile pomilor când aceștia sunt tineri, ci numai după ce plantațiile ajung la maturitate și observăm că dezvoltarea este mai puternică, mai energică decât ne dorim. Se taie rădăcinile dacă se constată că există creșteri vegetative sunt mult mai puternice decât ne dorim și trebuie să avem un echilibru între dezvoltarea vegetativă și muguri floriferi.

    Cea mai bună perioadă pentru tăierea rădăcinilor la pomi în livadă

    Tăiere rădăcini pomi – perioadă optimă. Când se taie rădăcinilor pomilor

    Tăierea rădăcinilor la pomi se poate face primăvara și toamna. Cea mai bună perioadă pentru tăierile la nivelul rădăcinilor este intervalul lunilor martie – aprilie. La început de sezon putem diminua mai ușor creșterea vegetativă și să stimulăm diferențierea de muguri floriferi și menținerea pomilor la talia dorită.

    A doua cea mai bună perioadă pentru tăierea rădăcinilor este toamna, în lunile octombrie – noiembrie.

    Dacă tăierea rădăcinilor se face prea târziu, spre vară, efectul nu mai fi cel scontat, creșterile vegetative fiind deja finalizate, iar lucrarea va fi și mai greu de executat din cauza solului mai tare și mai uscat.

    Iarna nu se fac tăieri de rădăcini pentru că solul este înghețat, iar lucrarea nu se poate face în condiții bune.

    Tăierea rădăcinilor nu este o lucrare care se face în fiecare an, dar se poate repeta la 2-3 ani, în funcție de dezvoltarea livezii.

    Citiți și: Analiza pomilor fructiferi înainte de începerea tăierilor

    Utilaj pentru tăierea rădăcinilor la pomi în livadă
    Utilaj pentru tăierea rădăcinilor la pomi în livadă

    Tăierea rădăcinilor la pomi – cum se face

    Tăierea rădăcinilor la pomi se execută cu un utilaj special care secționează rădăcina pomului, ceea ce îi produce un stres în plus și îl forțează să producă mai multe fructe, dar ajută și la limitarea coroanei între rânduri. Această lucrare se poate repeta la 2-3 ani, atunci când este nevoie.

    ”Tăierea rădăcinilor la pomi se face cu un utilaj dotat cu un cuțit special care intră oblic în pământ până la adâncimea de 80 de centimetri și, de-a lungul rândului, se secționează rădăcinile. Se poate aplica tehnica pe o singură parte a rândului sau pe ambele părți ale rândului, în funcție de necesitate. Deci, atunci când simțim că dezvoltarea este pre puternică aplicăm pe ambele părți. În funcție de cât de mult se dorește să se taie din rădăcini, se ajustează distanța cuțitului față de rând.

    Tăierea rădăcinilor la pomii fructiferi nu se face în fiecare an, însă este o operațiune care se poate desfășura la 2-3 ani sau atunci când este nevoie, a mai menționat pomicultorul.

    ”Pe măsură ce trece timpul acele rădăcini se refac și astfel vor apare creșteri vegetative riguroase și vom interveni din nou, lucrarea se face anual sau la 2-3 ani, în funcție de necesitate. Eu aplic, pentru că dețin utilaj, la plantațiile de cireși superintensive, în special la Gisella 6 se impune astfel de intervenție. Lucrarea se aplică acolo unde este cazul în funcție de portaltoi, specie și chiar soi. Nu o facem dacă nu este necesar, o facem inutil cu costuri suplimentare”, a concluzionat expertul în pomicultură și proprietarul Pepinierelor Roman, inginerul Marius Roman.

    Citiți și: Ordinea în care se fac tăierile la pomii fructiferi


    Te-ar mai putea interesa

    Plată APIA pentru 17.600 de fermieri – aprobată! Bursa cerealelor. Prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță în portul Constanța Ciclonul a ajuns în România! Primele imagini cu norii ”în valuri” și județele unde vor ”lovi”

    Ultimele știri

    Mămăligă cu brânză și smântână. Cât costă o porție de MBS la restaurantul Parlamentului Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Smithfield România devine Comtim România!