• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • A început tăiatul porcului de Crăciun. Decebal, un Pietrain de 423 kg, printre primii porci sacrificați

    Angelica Lefter -

    Gospodarii au început să taie porcii de Crăciun, iar printre primele suine sacrificate a fost și Decebal, un porc Pietrain, de 423 de kilograme, asomat în prima zi de decembrie. Evenimentul a fost marcat de crescătorul Viorel Petrescu printr-o adevărată campanie și o tombolă cu premii pentru cei care ghicesc greutatea animalului.

    Decebal, un porc din rasa Pietrain, a cântărit, la tăiere, 423 de kilograme, iar fermierul care l-a crescut, Viorel Petrescu, a menționat că animalul în vârstă de 2 ani și jumătate a fost crescut cu dragoste până la final.

    Porcul-vedetă a crescut într-o fermă din orașul Cugir, județul Alba, iar rolul său în gospodărie nu a fost pentru îngrășare, ci unul de reproducție pentru scroafele din mica fermă.

    Citește și: Cel mai mare porc din România a fost tăiat de Ignat. Marcel cântărea 714 kilograme

    Vierul Decebal, achiziționat de fermierul Viorel Petrescu acum 2 ani și 6 luni

    Fermierul Viorel Petrescu, cel care deține acum mai multe suine are o istorie în spate. Încă de tânăr a părăsit țara pentru a munci în străinătate. Cu experiența acumulată în ani în ferme din Spania, dar și cu banii cu care s-a întors în țară, a vrut să-și deschidă propriul agribusiness. A fost oier, a avut și vaci, apoi a deținut o carmangerie, dar a renunțat ulterior la toate și s-a axat pe creșterea suinelor, mai mult pentru consumul propriu, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Am venit în țară pentru a-l ajuta pe tatăl meu, care ulterior a trecut la Domnul. Eu eram plecat în Spania, dar tot ce am agonisit acolo, am cheltuit aici. Am încercat cu oile, cu vacile, dar nu le-am putut introduce la subvenție, am fost dezamăgit. Apoi am făcut reproducție la suine, mi-am adus vier, când să vând purceii au scăzut prețurile, atunci am zis că nu mai vând purceii, i-am băgat la îngrășat și mi-am făcut măcelărie, carmangerie. Apoi am încercat cu rasele autohtone, cu programul Mangalița, dar chiar am pus problema, nu puteam crește Mangalița să și procesez, trebuia să iau de la alții, mi s-a părut discriminare. Altă dezamăgire. Am târâit carmangeria, apoi a venit pandemia și m-a pus în cap de tot, aveam măcelărie în Alba Iulia, în cetate. Am închis. Am continuat cu câteva scroafe, dar apoi a apărut pesta porcină africană (PPA), nu mai știam ce să fac, dar i-am ținut și m-a ferit Dumnezeu și a fost bine. Așa am ajuns să-l am pe Decebal, de 2 ani și 6 luni”, a menționat fermierul cugirean.

    Porcul Decebal, de 423 de kilograme, asomat de Ziua Națională a României

    Decebal, un porc din rasa Pietrain, crescut în semilibertate 

    Numele porcului din rasa Pietrain, Decebal, nu a fost ales întâmplător. Viorel Petrescu este pasionat de istorie și crede că deține o mare parte din trăsăturile strămoșilor daci. Tocmai de aceea acesta este al treilea Decebal pe care îl crește, iar fiul animalului cu greutate poartă numele de Burebista.

    ”Nu întâmplător l-am numit Decebal. A fost un vier iubit și crescut în semilibertate. Mie îmi plac foarte mult rădăcinile noastre dacice și am apreciat că Decebal i s-ar potrivi pentru că era un vier cu personalitate, făcea ordine în turmă, era inteligent. Totodată, nu întâmplător a fost scarificat de 1 Decembrie, ziua în care a fost marcată Marea Unire a românilor. Eu iubesc istoria României, și acesta este al treilea porc Decebal pe care îl am, iar pe fiul său îl cheamă Burebista. Pe Decebal l-am achiziționat de la un alt crescător din zona Mehedințiului. N-am avut niciodată intenția de a-l îngrășa, el a fost luat pentru reproducție. Chiar și așa a ajuns la 423 de kilograme, cântărit cu un cântar achiziționat special pentru el”, a menționat crescătorul de suine din județul Alba.

    Stratul de grăsime la porcul de 423 de kilograme nu a fost unul foarte gros, a menționat fermierul Viorel Petrescu

    Citiți și: Top 5 rase de porci cu cel mai bun randament la producția de carne

    O parte din cârnații preparați din carnea lui Decebal vor ajunge la familii nevoiașe, pentru masa de Crăciun

    Viorel Petrescu a lansat un concurs cu premii preparate din carnea lui Decebal și vin, iar 5 persoane au fost câștigătoare. La cererea câștigătorilor, cârnații și vinul vor fi, donate către cinci familii nevoiașe.

    ”Nu am intenționat să-l vând pe Decebal, el va fi consumat în familie, însă am lansat un concurs pe Facebook. Cine va ghici ce greutate are Decebal, va primi 10 kilograme de cârnați și 10 litri de vin. Cinci persoane au ghicit, dar toate au vrut să doneze cârnații și vinul către familii nevoiașe, pentru a avea ce pune pe masa de Crăciun. Deocamdată am pus carnea la macerat. Porcul nu a fost gras, a avut grăsime câtă trebuie. L-am hrănit cu porumb cât am putut, cu jir pentru că a trăit în semilibertate, am avut gard și curent electric să nu scape. Când l-am luat, vă dați seama, avea 9 săptămâni, l-am avut ca vier până în iunie, în acest an. Putea să aibă și mai multă grăsime, mulți spun că le-am dat concentrate, dar cum să dau eu la atâția porci concentrate? Gram de concentrat nu a văzut porcul acesta, ci mult cucuruz, rădăcini și jir. Ce am citit, această rasă merge în 350 de kilograme, dar ca și masă musculară mă bat în țară cu oricine. Eu am ținut foarte mult la el, că era deștept, nu am avut probleme de sănătate cu el. L-am asomat, așa cum spune la lege, nu l-am tăiat clasic pentru a nu suferi”, a mai adăugat fermierul Viorel Petrescu.

    Fermierul Viorel Petrescu îndeamnă gospodarii să își crească în curte porcii pentru consum

    Mesaj pentru toți fermierii: ”Să nu se lase, să își crească animalele”

    Crescătorul de animale are, pe final, și un mesaj pentru toți fermierii. El îi îndeamnă pe toți să-și crească animalele în gospodării și să nu renunțe la această frumoasă și sănătoasă activitate.

    ”Eu am și un mesaj pentru toți: să își crească, domnule, animalele! Vreau să încurajez micii crescători, să nu se lase, domnule, de animale. Cât de puțin acolo, să țină măcar pentru casă, să mănânce ei ceva bun acolo, să știe ce mănâncă. Cu legea asta cu porcii, nu lăsați garda jos! Să fiți uniți! Când a fost problema cu vaca nebună în Spania, am lucrat la fermă, și când au venit în control, au ajuns la fermă toți fermierii din zonă, s-au întins pe asfalt și uitați-vă cât de bine stă Spania în agricultură sau în produse! Dacă ne bucurăm de răul unuia dintre noi de fiecare dată, în loc să ne susținem, noi, crescătorii mici, cât e lumea nu mai dăm înainte!”, a comentat fermierul din Cugir pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!