• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Florin Barbu: La vaca de carne e stabilit 100%, ANTZ se va da pe junincă

    Oana Timar -

    Ajutorul Național Tranzitoriu pentru bovine se va da pe junincă, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Aceasta a precizat că a stabilit acest lucru cu asociațiile crescătorilor de vaci de carne.

    Ajutoarele Naționale Tranzitorii de anul viitor ar putea să se acorde după noi reguli. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a discutat cu asociațiile crescătorilor de vaci de carne cu care a stabilit că sprijinul de la bugetul de stat, ANTZ, să fie achitat pentru juninci. Șeful de la Agricultură nu a dat mai multe detalii cum se va face diferențierea la ANTZ între vacile de carne și vacile de lapte.

    În prezent, ANTZ carne se acordă în cuantum egal și ”la pachet” pentru toate tipurile de bovine. Vacile de lapte accesează separat ANTZ lapte în baza acelor doveditoare pentru valorificarea producției.

    ”Cu vaca de carne este stabilită (plata ANTZ – n.r.) pe junincă, în perioada următoare o să am o discuție și pe vaca de lapte dacă vom merge pe această procedură cu care stabilit-o cu vaca de carne. Vaca de carne este stabilită 100%, ANTZ se va da pe junincă pentru că au fost de acord (asociațiile de crescători de vaci de carne – n.r.) cu mine că în România trebuie să creștem efectivele de animale”, a spus la Agro TV, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

    Citiți și: Sume reținute de APIA din subvenția la hectar! Fermierii au primit deciziile

    Plata ANTZ pentru vaca de carne s-a stabilit să fie pe junincă

    La începutul anului viitor se va lucra pe noua hotărâre de guvern

    Șeful de la Agricultură a menționat că anul viitor, în perioada ianuarie-februarie se va lucra pe noua hotărâre de Guvern care să modifice actualele condiții de plată a subvențiilor ce se achită de la bugetul de stat.

    Ajutoarele Naționale Tranzitorii ar putea suferi de anul viitor schimbări majore la toate speciile de animale, dar este de precizat că modificările vor intra în vigoare doar începând cu anul de cerere 2024. Pentru plata ANT care se face din bugetul de stat de anul viitor, în baza cererii de plată depusă de fermieri în acest an, regulile de plată sunt cele în vigoare la momentul înregistrării solicitărilor pentru subvențiile APIA.

    Vă reamintim că, în luna septembrie, ministrul Florin Barbu a anunțat pentru prima dată plata ANT bovine pe junincă.

    ”În urma discuțiilor purtate cu crescătorii de bovine, am decis ca din 2024 să schimbăm modul în care se acordă ANT, care în prezent se dă pe cap de animal, astfel încât întreaga sumă de 77 de milioane de euro să fie acordată pe junicile oprite în fermă, pentru că mi-am propus să cresc efectivele de animale și să subvenționez doar vacile care sunt performante”, a declarat în urmă cu două luni, ministrul Florin Barbu.

    În cazul Ajutoarelor Naționale Tranzitorii pentru specia bovină este de văzut cum se va achita plata pe junincă, având în vedere că, în prezent, la această subvenție, pentru ANT carne nu se face diferențiere de rasă, deci nu există plafon separat pentru taurinele de carne și cele de lapte, cum este cazul sprijinului cuplat zootehnic.

    Introducerea noii reguli agreate de asociațiile care dețin registrele genealogice din sectorul vacii de carne ar putea face ca o serie de mici fermieri, care au intrat cu animalele la plată din acest an, după noua dată actualizarea datei de referință, să piardă sprijinul pentru o mare parte din efective, chiar pentru toate dacă plata se va condiționa de o dovadă a rasei.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului