• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sume reținute de APIA din subvenția la hectar! Fermierii au primit deciziile

    Roxana Dobre -

    Fermierii au primit din partea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o decizie de reținere din subvenție pentru un procent fix din sumele ce li se cuvin. Banii colectați de la toți beneficiarii de plăți directe vor constitui fondul de risc ce va acoperi, de anul viitor, pierderile agricultorilor.

    Fermierii au primit plata de bază APIA cu 3% mai mică în acest an. Producătorii agricoli au sesizat redacției Agrointeligența-AGROINTEL.RO că la un calcul simplu pe care l-au făcut la cuantumul pentru subvenții au descoperit că banii ajunși în conturi au fost mai puțini decât sumele pe care ei le calculase. Așa cum facem de fiecare dată când ne sesizați o problemă, publicația noastră s-a interesat direct la APIA ce s-a întâmplat în această situație.

    Fermierii au sesizat redacției Agrointeligența-AGROINTEL.RO că la plata avansului au primit sume mai mici decât cele anunțate oficial de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Mulți beneficiari de subvenții au presupus că au fost penalizați deși nu au primit controale sau alte verificări.

    Citiți și: Fermieri: Plățile de la avansul APIA au fost mai mici în acest an. Care este motivul! 

    Sume reținute de APIA pentru Fondul de risc agricol

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a oprit în acest an 3% din PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), după cum ne-au precizat oficiali din cadrul APIA, acesta fiind motivul pentru care fermierii au primit o sumă mai mică pe hectar.

    Decizia s-a aplicat pentru subvenții la plata avansului, în conformitate cu art.19 din Regulamentul UE 2021/2115 care prevede că începând cu anul de cerere 2023 se constituie instrumentul de gestionare a riscurilor din contribuțiile tuturor fermierilor beneficiari ai plăților directe, prin reținerea anuală a 3% din plățile directe care urmează să fie plătite pentru fiecare fermier în parte, din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

    ”Prin derogare de la articolul 44 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/2116, un stat membru poate decide să aloce până la 3 % din plățile directe care urmează să fie plătite unui fermier pentru contribuția fermierului la un instrument de gestionare a riscurilor. Statele membre care decid să utilizeze această dispoziție o aplică tuturor fermierilor care primesc plăți directe într-un an dat”, se precizează în articolul art.19 din Regulamentul UE 2021/2115.

    Articolul 19 din Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului Eruopean și al Consiliului din 2 decembrie 2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013

    Astfel, plata PD-01 Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității BISS are pentru acest an un cuantum stabilit de 97,5715 euro/ha adică 485,271 lei/ha. Aplicând procentul de 3% rezultă că fermierii au rămas în minus cu 14,558 lei/ha. Astfel cuantumul final pentru anul 2023 pentru plata de bază rămâne 470,713 lei/ha, aceasta fiind suma din care s-a calculat și procentul pentru avans adică 70 % astfel:  470,713 lei/ha X 70% = 329,499 lei/ha.

    Citiți și: Se înființează Fondul de risc agricol, finanțat prin reținerea a 3% din subvenția fiecărui fermier

    Exemplu de decizie plată cu aplicarea reținerii de 3% pentru Fondul de Risc

    Unde ajung banii reținuți din subvenții

    În legislația națională Fondul de Risc Agricol nu a fost încă reglementat ca mod de funcționare, dar bugetarea lui este prevăzută în Planul Național Strategic, aprobat de Guvernul României și de către Comisia Europeană. În luna mai, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a făcut public proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind utilizarea instrumentelor de gestionare a riscurilor în agricultură și de modificare a unor acte normative. Actul normativ propus prevede că fermierii vor putea fi despăgubiți pentru pierderile de producție agricolă prin reținerea anuală a unui procent de 3% din plățile directe autorizate de către APIA pentru fiecare fermier în parte, din Fondul european de garantare agricolă – FEGA.


    Te-ar mai putea interesa

    Primăriile vin în sprijinul fermierilor care vor să încaseze ajutorul de 1.000 lei/hectar Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază Plăți avans APIA 2024. Diferență uriașă între fermierii autorizați și cei cu banii în conturi

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!