• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tânăr confirmat cu botulism. Cauze posibile: porcul de Crăciun sau kaiserul de la magazin

    Roxana Dobre -

    Un tânăr crescător de animale a fost diagnosticat cu o boală periculoasă care se presupune că a survenit după ce a sacrificat și a consumat preparate de la un porc de Crăciun. Bărbatul a declarat că a consumat cârnați din porcul sacrificat în gospodărie și kaiser de la un magazin local, cele două produse fiind în prezent testate la Institutul Cantacuzino.

    Un bărbat în vârstă de 34 de ani din satul Girișu Negru, comuna Tinca, județul Bihor a fost diagnosticat cu botulism în urma consumului de preparate provenind de la un porc sacrificat de Crăciun și kaiser cumpărat de la un magazin local.

    Citiți și: Șef DSVSA: Document obligatoriu pentru a transporta porcul tăiat pentru Crăciun

    Un bărbat a fost confirmat cu Botulism după ce a consumat cârnați preparați în casă dar și kaiser cumpărat de la un magazin local

    Boala a fost confirmată după o serie de teste la Institutul Cantacuzino

    Potrivit directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor, dr. Daniela Rahotă, pacientul a acuzat inițial grețuri și vărsături pe 21 decembrie, dar abia în Ajunul Crăciunului a apelat la 112. Cu un diagnostic greșit de hipermetropie la Unitatea Primiri Ugențe (UPU), simptomele s-au agravat, iar confirmarea botulismului a venit pe 31 decembrie, de la Institutul Cantacuzino.

    „Este un pacient din Girișul Negru, comuna Tinca, care locuiește cu soția și cei doi copii ai săi. Soția și cei doi copii nu au niciun simptom, în schimb el, în 21 decembrie 2023, a acuzat greață și vărsături. În 23 decembrie au apărut tulburări de deglutiție pentru alimente solide și tulburări de vedere. În 24 decembrie a solicitat Ambulanța care l-a transportat la UPU la Spitalul Județean. I s-a pus diagnostic de hipermetropie, după care a plecat la domiciliu. Starea însă nu s-a ameliorat, din contră s-au accentuat tulburările de vedere, motiv pentru care în 27 decembrie omul a mers la o clinică privată de Oftalmologie din Oradea. De acolo a fost îndrumat spre Infecțioase pentru că i se pusese suspiciunea de botulism. În 27 am prelevat probe care au fost trimise la Insititutul Cantacuzino din București”, a spus dr. Daniela Rahotă conform Bihon.ro.

    Acesta a completat că în data de 28 decembrie 2023 a transmis la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) cazul respectiv, după ce bărbatul a declarat că a consumat cârnați preparați în casă din carne provenită de la un porc sacrificat în gospodărie și kaizer cumpărat de la un magazin local. ”Bărbatul a spus că a mâncat cârnați afumați de la un porc tăiat în gospodăria proprie în 16 decembrie și kaiser achiziționat de la un magazin din localitatea respectivă”, a mai declarat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor.

    Citiți și: Doi porci, transportați cu ambulanța și sacrificați în parcul de lângă primăria orașului

    Autoritățile sanitar-veterinare au fost alertate

    DSP Bihor a alertat Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) pe 28 decembrie.  Probele prelevate din cele două surse indicate de bărbat au fost trimise la laborator pentru testare iar produsele au fost puse sub sechestru în așteptarea rezultatelor, conform lui Remus Moțoc, șeful DSVSA Bihor.

    „Am pus-o sub sechestru până avem rezultatul de la București. Trebuie să sosească în aceste zile. Bărbatul este bine acum”, a completat Moțoc.

    Ce este botulismul

    Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă cauzată de neurotoxina bacteriană. Netratată, poate duce la dificultăți de respirație și paralizie musculară, având potențial fatal. Autoritățile locale îndeamnă la atenție sporită în consumul de alimente, iar rezultatele așteptate vor influența măsurile ulterioare de siguranță alimentară în zonă.

    În cazul tânărului din Bihor evoluția bolii nu a fost una gravă având în vedere că s-a intervenit la timp. Directorul DSP Bihor a menționat că pacientului i s-a administrat ser antibotulinic, iar starea sa s-a îmbunătățit.

    „Echipa medicală de la secția de Infecțioase a Spitalului Județean din Oradea a gestionat prompt situația, subliniind importanța diagnosticului corect și a tratamentului rapid în astfel de cazuri. Bărbatul a fost internat la Infecțioase și i s-au administrat cinci fiole de ser antibotulinic polivalent și starea sa de sănătate s-a ameliorat”, a precizat dr. Rahotă.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații