• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când vine gerul – anunțul șefei ANM pentru toată România!

    Roxana Dobre -

    Când vine gerul – anunțul șefei ANM pentru toată România. O masă de aer rece va aduce în săptămâna care urmează, 8 – 14 ianuarie, temperaturi negative în cea mai mare parte a țării. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, anunță scăderea temperaturilor chiar cu maxim 20 de grade, de la o zi la alta.

    Iarna își intră oficial în drepturi din a doua săptămână a lunii ianuarie după ce în primele zile din an s-au înregistrat temperaturi mai ridicate pentru această perioadă. Temperaturile vor scădea în cea mai mare parte a țării, începând de luni, 8 ianuarie.

    Citiți și: Agrometeo: Zonele unde anul a început cu secetă. Graficul ploilor până pe 11 ianuarie

    Ger în luna ianuarie

    Elena Mateescu, ANM: În zonele centrale și nordice ale țării temperaturile pot coborî până la -10…-15°

    Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat care vor fi zonele cele mai afectate de temperaturile scăzute. ”Este posibil să consemnăm minime, începând de luni dimineața, mai ales în zonele centrale și nordice ale țării, care pot coborî până la -10…-15°. Dar cele mai reci dimineți vor fi marți și miercuri, săptămâna următoare, când atât minimele cât și maximele vor fi unele negative”, a explicat Elena Mateescu la Antena3.ro.

    Această a precizat că până la episodul de ger, în următoarele două zile, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit. ”Astăzi și mâine vorbim de temperaturi maxime, la scara întregii țări, între 6 până la 10…16 grade, posibil 16…17 grade mâine, în partea de sud-est a țării. Duminică, masa de aer rece va afecta în special zona Moldovei, când maximele nu vor mai depăși cinci șase grade, în timp ce în sud-est vom mai consemna valori de 10 până la 13…14 grade”, a afirmat directorul ANM.

    Citiți și: ANM confirmă: 2023, cel mai cald an din istoria României. De Crăciun, 21 de grade Celsius

    Cum va fi vremea până la 15 ianuarie

    De luni, 8 ianuarie, masa de aer cu caracteristici polare va afecta toată țara iar maximele vor fi de  -7…-1 grad, conform șefei ANM. Minimele pe parcursul nopților vor fi foarte coborâte, spre -10…-15 grade.

    ”Cele mai coborâte temperaturi vor fi în jumătatea nordică a țării, doar 1…2 grade în sudul extrem, iar ulterior, minimele pe parcursul nopților vor fi foarte coborâte, spre -10…-15 grade în Transilvania și jumătatea nordică a Moldovei, în rest spre -9 grade în Oltenia. Inclusiv în Capitală vom avea minime foarte coborâte, -5…-6 grade, și doar -1…-2 grade la nivelul maximelor, adică pe parcursul zilelor. Întreaga săptămână practic, până pe 15 ianuarie va fi caracterizată de un regim de temperaturi sub medie, cu cele mai mari abateri negative în special în partea de est și sud est a țării, și vorbim în medie de valori mai coborâte decât ar fi normal cu 10 grade Celsius”, a mai explicat Elena Mateescu la Antena 3.

    Prognoza oficială publicată de arată că în intervalul 8-15 ianuarie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile nord-estice și sud-estice.

    Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, centrale, dar mai ales în cele nord-vestice, dar și ușor excedentar, local, în regiunile sudice și nord-estice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români