• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Irigarea colțurilor de parcelă, o problemă pe cale să fie rezolvată în Insula Mare a Brăilei

    Angelica Lefter -

    Tehnologiile de irigat trebuie constant optimizate, chiar și în cele mai performante exploatații agricole. În Insula Mare a Brăilei, la Al-Dahra Agricost, sistemul de irigat actual este cu pivoți, ceea ce face ca un procent important din terenurile lucrate să nu poată fi udate. Este vorba despre colțuri, iar în prezent preocuparea principală este de a reuși să se atingă un procent de udare de 95% la suprafețele ce beneficiază de sisteme de irigat.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR 1, o coproducție Agrointeligența și TVR, directorul general al Al-Dahra Agricost Insula Mare a Brăilei, Mihai Solomei, a vorbit despre investițiile noi planificate pentru optimizarea sistemului de irigat. La acest moment, din cele 56.000 de hectare administrate, o suprafață de 52.000 de hectare sunt irigate, cu instalații de irigat tip pivot.

    Momentan sunt testate soluții pentru a acoperi acele zone încă neirigate, dar și cele greu irigabile, cum sunt colțurile. Dacă și aceste zone ar fi acoperite, atunci 95% din întreaga suprafață de 56.000 de hectare ar putea fi irigate, ceea ce înseamnă producții mai bune.

    Citiți și: Mihai Solomei, director general Al-Dahra Agricost: Toți fermierii – mici și mari, împreună. Politicile trebuie gândite pentru toți fermierii!

    ”Din cele 56.000 de hectare administrate de SC Agricost, 52.000 de hectare sunt irigate, cu instalații de irigat tip pivot, ceea ce înseamnă că din cele 52.000 de hectare, 75% sunt acoperite de acești pivoți. Avem 675 de pivoți în momentul de față, cu o putere de irigat de aproximativ 3.000 – 3.500 de hectare pe zi. Normal, pivoții sunt investiție proprie, făcuți de-a lungul anilor, sistemul de irigații este cel care a fost construit acum 60 de ani. E adevărat că mare parte din el a fost cu probleme destul de dificile, s-a investit în acest sens foarte mult în ultimul timp și datorită acestui fapt am ținut acest sistem integrat fiindcă au fost 52.000 de hectare, plus pe lângă noi mai sunt aproximativ 10.000 de hectare de mici fermieri din Insula Mare a Brăilei, care irigă și dumnealor”, a spus Ing. Mihai Solomei.

    Vechiul sistem de irigații, de peste 60 de ani, le creează probleme fermierilor din Insula Mare a Brăilei, însă fără acesta, nu s-ar fi pus problema de performanță.

    ”Este un sistem vechi, dar am reușit să ne facem, să spun eu, partea din tehnologie care a dus la realizarea producțiilor și în același timp avem nevoie să investim foarte mult în el pe viitor pentru a-l aduce în condiții de calitate mai bună deoarece apar foarte multe defecțiuni în acest sistem construit acum 60 de ani”, a menționat directorul general al Al-Dahra Agricost Insula Mare a Brăilei. Mihai Solomei a precizat și că există două organizații de udători în Insula Mare a Brăilei, iar finanțarea activităților de funcționare pentru cele două OUAI-uri este asigurată de Al-Dahra Agricost.

    Citiți și: Mihai Solomei despre minimum-till: ”America nu mai are pluguri. Europa e înnebunită după ele. Arătura e o lucrare a trecutului. Eu decât să mă întorc la arătură, mai bine îmi schimb profesia”

    Pivot tip corner

    Sunt testate diverse soluții pentru a putea iriga și zonele de colț

    Dacă sistemul pe pivot este unul eficient, sunt anumite zone din culturi care au nevoie de investiții speciale. Unele dintre acestea sunt zonele de colț, pentru care se testează diverse soluții, de la tamburi, irigat prin picurare subterană, până la pivoți corner.

    ”În momentul de față, pe zona aceasta folosim tamburi de irigat, avem aproximativ 150 de tamburi, dar nu facem față să gestionăm suprafața din afara pivotului. Avem câteva sisteme implementate, testăm de ceva timp să găsim o soluție pentru zona de colț, am testat irigatul prin picurare subterană, am testat aspersoare fixe la suprafață pe colț și cred că, mai nou, deja avem implementate câteva proiecte care vor demara cu pivoți tip corner, ceea ce înseamnă că de la 75% ne vom duce undeva la 90-95% suprafață acoperită. Se vede clar că apa este fenomenul care, în momentul de față ne face mari probleme în agricultura românească, dar să nu uităm de prețurile la inputuri, care, efectiv, sincer să fiu, au cam pus agricultura pe chituci”, a menționat Mihai Solomei, director general al Al-Dahra Agricost Insula Mare a Brăilei, invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, de la TVR1, ce poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Mihai Solomei, Director General, Insula Marea a Brăilei (07.12.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!