• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mihai Solomei, director general Al-Dahra Agricost: Toți fermierii – mici și mari, împreună. Politicile trebuie gândite pentru toți fermierii!

    Angelica Lefter -

    Reprezentant al celei mai mari ferme agricole din România, ing. Mihai Solomei, director general al Al-Dahra Agricost Insula Mare a Brăilei, a evidențiat nevoia unui dialog care să aibă în vedere problemele și nevoile tuturor fermierilor – și al celor mici, și al celor mijlocii, și al celor mari. În cadrul primei ediții a Congresului Fermierilor, eveniment organizat de Asociația Forța Fermierilor, Mihai Solomei a subliniat și nevoia investițiilor care trebuie să continue în agricultura românească.

    ”Trebuie să ne schimbăm puțin modalitatea sau modul de a lucra pământul”

    ”Reprezint cea mai mare fermă agricolă din România, este vorba despre Insula Mare a Brăilei, dar în același timp și cel mai mare investitor în domeniu din România, dar cred eu și din Uniunea Europeană. Mi-am început activitatea acum 20 de ani. Nu pot să spun că am o experiență prea mare în domeniu, dar de-a lungul activității mele am avut lângă mine oameni puternici care m-au învățat și care au reușit să lase în spatele lor tineri agronomi și cred eu că Insula Mare este o școală din acest punct de vedere. Cred că trebuie să ne schimbăm puțin modalitatea sau modul de a lucra pământul fiindcă ne confruntăm cu secetă foarte mare în ultimii ani și vreau să vă spun din experiența mea că acum 20 de ani, Insula arăta foarte rău. Venea după o perioadă grea în care agricultura a fost lăsată, să-i spunem așa, mai deoparte, și pas cu pas Insula a devenit o grădină. Poate mulți dintre noi suntem invidioși pe ceea ce s-a întâmplat sau ce este acum acolo, dar în discursul directorului general al APIA (nr. Adrian Pintea) ce a transmis domnul Cîțu (nr. prim ministrul României), spunea că fermierii trebuie să investească. Și vreau să vă spun că în Insula Mare a Brăilei s-a investit enorm de mult. S-a pus suflet, dar s-a pus și bază materială. Fără investiții nu putem să mergem mai departe”, a declarat Mihai Solomei, Director General Al-Dahra Agricost Insula Mare a Brăilei, exploatație membră a Asociației Forța Fermierilor.

    De peste 10 ani, în Insula Mare a Brăilei s-a renunțat la arătură

    Solomei a amintit că în IMB s-a trecut la agricultura conservativă de cel puțin 10 ani. ”Sunt peste 10 ani în care am renunțat la lucrări mecanice, am renunțat la arătură, am renunțat la prășit și așa mai departe, știți cu toții tehnologiile vechi și am încercat. Primul lucru cu care ne-am confruntat a fost seceta și atunci a trebuit să conservăm apa în sol. Și de acolo lucrurile au venit mai departe, prin cartări agrochimice, prin fertilizări variabile, prin testări soiuri, hibrizi și așa mai departe. La început produceam cam 3 tone la hectar. Am ajuns anul acesta undeva la 9 tone la hectar, cultură mare și plante furajere, dar totul s-a făcut prin investiții”, a arătat Mihai Solomei.

    Toți fermierii – mici și mari, împreună. Politicile trebuie gândite pentru toți producătorii

    Reprezentantul celei mai mari ferme din România, acesta a vorbit și despre situația grea a micilor fermieri. ”Se discută la nivel național de fermieri mici și de fermieri mari. Trebuie să înțelegeți că toți suntem în același loc, în aceeași țară și trebuie să gândim pentru toată lumea. Nu am nimic cu fermierii mici, îi respect și eu cred că fermierii mici nu vor dispărea din România niciodată, dar trebuie ca politicile să se ducă în funcție de zonă, în funcție de fermier și să-i ajute pe toți, dar în același timp, noi, fermierii, trebuie să înțelegem că trebuie să ne ajutăm și noi singuri, adică împreună. Cred că lipsește dialogul. Vă spuneam că Insula s-a construit și a ajuns aici prin muncă, investiții și bineînțeles am beneficiat și noi, ca și toată lumea, de acele subvenții de la Uniunea Europeană, dar dacă nu am fi intrat în Uniune, nu am fi ajuns aici, cred că eram mult mai rău”, a arătat Solomei.

    În finalul alocuțiunii sale din cadrul primei ediții a Congresului Fermierilor 2021, Mihai Solomei a arătat că este nevoie de o bună colaborare între toți fermierii. ”Important este să știm ce avem de făcut, să colaborăm și să mergem mai departe! Agricultura României poate deveni o forță la nivel european, dar condiția este să fim constanți în producție. Spunea cineva că avem cea mai mare producție de grâu anul acesta. O să avem poate și cea mai mare producție de porumb anul acesta, de când am intrat în Uniune, dar să nu uităm că cea mai mare suprafață arabilă a României se află în zona cu precipitații de până la 500 de milimetri. Atunci când ai 500 de milimetri precipitații trebuie să te gândești că vine acel an în care poți să pierzi tot. Eu cred că apa, pe lângă lucrările conservative, apa este factorul esențial și nu trebuie să uităm că avem nevoie de apă în agricultură!”.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!