• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda, apel în Parlamentul European: Fermierii români – pierderi de 358 de euro la hectar!

    Angelica Lefter -

    Lupta pentru derogările la GAEC 7 și GAEC 8 continuă! Fermierii români au aliați puternici și în Parlamentul European unde cel mai nou apel a fost făcut de europarlamentarul Daniel Buda, Vicepreședinte al Comisiei de Agricultură de la Bruxelles.

    Europarlamentarul român, Daniel Buda, a susținut, în Parlamentul European (PE) cauza fermierilor români, cerând derogări de la anumite normale impuse prin GAEC 7 ȘI 8. Acesta a arătat că agricultorii români au acces la plăți mai reduse decât în alte țări europene, pe de altă parte se confruntă cu toate vicisitudinile create de războiul din Ucraina.

    În opinia europarlamentarului Daniel Buda, în contextul războiului din Ucraina, Vladimir Putin folosește securitatea alimentară ca pe o armă, însă nu trebuie lăsat să facă așa ceva. Oficialul a explicat de ce trebuie susținuți fermierii români mai degrabă decât alți fermieri europeni, unul dintre motivele principale fiind acela că noi suntem aproape de granița cu Ucraina, iar în dorința de susținere a acestei țări agricultorii români se confruntă cu pierderi mari de venit.

    Citiți și: Daniel Buda, eurodeputat, după votul SUR: ”Sectorul agricol din România și din întreaga UE a fost salvat”

    Fermierii romțni cer derogări de la normele GAEC 7 și 8 (foto: independent.ie)

    Daniel Buda a mai spus, în PE, că fermierii români se lovesc de o inflexibilitate când vine vorba de GAEC 7 și GAEC 8, explicând de ce excepțiile de la aceste norme pot salva recolta din anul agricol care urmează.

    ”Plecăm de la următoarea situație pe care nu putem s-o contestăm, legat de faptul că fermierii din estul Europei, în general, au acces la plăți mai reduse, dat fiind faptul că nu avem această convergență la nivelul Uniunii Europene pe deplin. În același timp, aceiași fermieri, astăzi, se confruntă cu niște provocări majore legate de războiul din Ucraina. Mai departe, vedem că de la nivelul Comisiei Europene, ne lovim de ceea ce înseamnă o inflexibilitate vis-a-vis de ceea ce înseamnă GAEC 7 și GAEC 8. GAEC 7 se referă la rotația culturilor”, a menționat europarlamentarul român.

    Daniel Buda a adus în prim-plan și o discuție cu ministrul Agriculturii din România, Florin Barbu, care i-a explicat că 70% din suprafața agricolă cu rapiță este compromisă din cauza secetei, iar același lucru se poate întâmpla și la grâu.

    ”Am vorbit ieri cu ministrul Agriculturii din România și avem 70% din suprafața agricolă cu rapiță, care este afectată de secetă. Trebuie să fie întoarsă, pentru că nu mai are cum să producă absolut nimic. 30% din suprafața cultivată cu grâu se află în aceeași situație. Vă întreb: Ce să facă fermierii în această situație? Mai departe GAEC 8 – știți foarte bine că România este țara care se află în prima linie în ceea ce înseamnă sprijinirea Ucrainei cu privire la transportul de cereale și așa mai departe. Dacă nu veți da voie să folosim acest procent de 4% din GAEC 8, mai departe fermierii vor avea probleme legate de ceea ce înseamnă pierderile de venit pe care în momentul de față le au. Potrivit informațiilor furnizate, avem o pierdere de venit de 358 de euro la hectar. Faceți o greșeală majoră că de la nivelul Comisiei Europene ni se spune aveți producții mari, dar pierdeți din vedere, domnule director, costurile de producție pe ceea ce s-a obținut pe hectar”, a arătat Daniel Buda.

    Citiți și: Turnură neașteptată pentru derogările la GAEC 7 și GAEC 8. Cum a schimbat România jocul Franței

    Daniel Buda: ”Noi cerem o derogare pentru că discutăm de condiții de război”

    Totodată, în opinia lui Daniel Buda, situațiile excepționale generate de război necesită adoptarea unor măsuri excepționale de către Comisia Europeană deoarece fermierii români se confruntă cu provocări existențiale.

    ”Am greșit! Am greșit când am spus că discutăm de ceea ce înseamnă pierderile de venit. Trebuie să spun altceva, trebuie să spun că discutăm între a fi sau a nu fi. Pentru că de acest lucru discutăm în România atunci când facem o evaluare a veniturilor fermierilor din România, dacă aceștia pot ca mai departe să-și plătească ratele la bancă, ca să rămână în piață. Ori eu vă spun, că în momentul de față, urmare a acestor situații care sunt excepționale, noi nu cerem o derogare că așa vrem noi, noi cerem o derogare pentru că discutăm de condiții de război, pe care Germania nu le are, pe care altă țară nu le are, cum le are România, ca să fie foarte clar. Deci nu discutăm de condiții normale, discutăm de niște condiții excepționale. Știți bine care sunt eforturile făcute de România, de aceea vă spun încă o dată: discutăm între a fi sau a nu fi pe piață mai departe, fermierii din România”, a conchis europarlamentarul român, Daniel Buda.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic” NHR îi liniștește pe fermieri: Combinele Deutz-Fahr, în stoc. Nu sunt și nu vor fi probleme cu piesele de schimb! Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România