• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fonduri europene pentru achiziția de utilaje prin DR-20: condiții, praguri de punctaj

    Roxana Dobre -

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje în ferma de animale. AFIR lansează în această lună intervenția DR-20 Investiții în sectorul zootehnic, în cadrul căreia crescătorii de animale pot depune proiecte pentru dotarea exploatațiilor. Ce trebuie să știe fermierii, de la condiții de eligibilitate, praguri de punctaje, sume disponibile și termene de depunere, vă prezentăm în acest articol.

    DR-20 Investiții în sectorul zootehnic este intervenție pe care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că o lansează pe 20 decembrie, la ora 9:00.

    DR-20 Investiții în sectorul zootehnic are ca scop consolidarea orientării către piață și sporirea competitivității fermelor agricole, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, inclusiv creșterea concentrării pe cercetare, tehnologie și digitalizare; modernizarea sectorului prin stimularea și împărtășirea cunoștințelor, prin promovarea inovării și a digitalizării în agricultură și în zonele rurale și prin încurajarea adoptării acestor măsuri.

    Sesiunea de depunere a proiectelor de finanțare se derulează online și are o alocare totală de 224.610.728 de euro, fiind programată să se desfășoare în perioada 20 decembrie 2023 – 30 aprilie 2024. Cum cererea va depăși probabil bugetul alocat, este posibil ca sesiunea de primire a proiectelor să fie finalizată înainte de termenul anunțat.

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje în ferma de animale

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje în ferma de animale. Sume disponibile

    Fermele de animale pot accesa, prin DR 20, fonduri europene pentru achiziția de utilaje. În cadrul acestei intervenții, valoarea maximă a finanțării pe care o poate accesa o fermă de animale este de 2.000.000 euro/ proiect, iar în cazul proiectelor care își propun exclusiv simpla achiziție de utilaje și echipamente agricole, valoarea maximă a sprijinului public este de 300.000 euro/proiect.

    Conform unui anunț al AFIR, intervenția DR 20 va fi împărțită în 5 componente diferite, cu următoarele bugete:

    Intensitatea sprijinului public nerambursabil raportată la costurile eligibile per proiect este de maximum 65% din costurile eligibile astfel că 35% din finanțare revine din bugetul fermierului.

    DR-20 Investiții în sectorul zootehnic: praguri de punctaj

    Depunerea proiectelor de finanțare prin DR 20 se va face conform pragurilor de punctaj, după un calendar bine stabilit de AFIR.

    Primii posibili beneficiari care pot depune proiectele sunt cei care întrunesc un minim de 85 de puncte pentru fermele de bovine (inclusiv bubaline), suine, păsări de curte și alte animale de fermă, găini ouătoare. Aceștia vor putea depune proiectele din prima zi a sesiunii, 20 decembrie, până pe 30 ianuarie.

    În cazul fermelor de ovine și de caprine, de pe 20 decembrie se pot depune proiecte care întrunesc cel puțin 70 de puncte.

    Citiți și: Fonduri europene pentru zootehnie și procesare. AFIR a publicat condițiile de accesare

    DR 20 – Investiții în sectorul zootehnic. Condiții  de finanțare

    Fermierii care pot accesa fonduri europene prin DR 20 Investiții în sectorul zootehnic trebuie să activeze în sectorul de creștere a animalelor. Posibilii beneficiari ai acestei intervenții trebuie să fie persoane juridice (insluv PFA, II, IF) și includ:

    Solicitantul va figura în sistemul APIA/ANSVSA/ANZ (după caz), anterior depunerii Cererii de Finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție. Condiția de eligibilitate se verifică exclusiv la momentul depunerii Cererii de Finanțare în baza ANSVSA/DSVSA/APIA/ANZ ȘI ONRC (pentru modernizare).

    În situația în care se propune un proiect aferent unei exploatații zootehnice existente la momentul depunerii Cererii de Finanțare, evaluatorul AFIR trebuie să regăsească în baza de date ANSVSA/DSVSA/ANZ, după caz, animalele deținute în exploatație. În caz contrar, proiectul devine neeligibil.

    Excepția de la regulă o reprezintă fermele zootehnice autorizate care la momentul depunerii cererii de finanțare nu sunt populate, din motive obiective, independente de voința solicitantului, caz în care se vor depune documentele justificative pentru starea de fapt precum și perioada menținerii acesteia, precum și Autorizația ANSVSA de funcționare.

    Fonduri pentru achiziția de utilaje pentru ferma de animale. Dimensiunea minimă pentru proiect pe DR 20

    Investiția cu fonduri europene prin DR 20 trebuie să se realizeze în cadrul unei exploatații agricole cu o dimensiune economică de minimum 12.000 de euro în SO.  Condiția de eligibilitate se verifică la momentul depunerii Cererii de Finanțare  în baza înregistrărilor/autorizărilor ANSVSA/DSVSA/ANZ/APIA.

    În cazul unei ferme mixte, indiferent de speciile de animale deținute la nivelul exploatației, în situația deținerii de teren agricol, investițiile în componenta vegetală pentru achiziția simplă de utilaje și echipamente agricole vor fi eligibile, atât pentru asigurarea bazei furajere, cât și pentru celelalte suprafețe cu culturi agricole.

    Sprijinul acordat prin această submăsură poate fi folosit pentru:

    Tractor Zetor pe fonduri europene

    Ce utilaje se pot cumpăra prin fonduri europene pentru ferma de animale

    Achizitia de utilaje și echipamente agricole în cazul solicitantilor DR 20 este permisă pentru întreaga suprafață agricolă (atât pentru cea care asigură baza furajeră cât si pentru celelalte culturi agricole, cu condiția ca veniturile majoritare ale exploatației, în urma implementării proiectului, să provină din ferma zootehnică).

    Proiectele exclusive de simple achizitii de utilaje și echipamente agricole vor fi plafonate la 300.000 euro/proiect sprijin public, iar in cazul proiectelor complexe cheltuielile cu achizitiile simple de utilaje și echipamente agricole nu vor depăși 50% din valoarea eligibilă a proiectului.

    Este considerată cheltuială eligibilă doar leasingul financiar, cu obligaţia ca bunul să intre în proprietatea beneficiarului până la depunerea ultimei tranșe de plată.

    Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor eligibili pentru investiţii corporale şi/sau necorporale.

    Investiții corporale, conform următoarei liste indicative a cheltuielilor eligibile:

    Investiții necorporale, conform următoarei liste indicative a cheltuielilor eligibile:

    Alte cheltuieli eligibile:

    Achiziția de terenuri și adăposturi de animale nu reprezintă o cheltuială eligibilă prin DR 20

    DR 20 Investiții în sectorul Zootehnic – cheltuieli neeligibile

    O serie de investiții și cheltuieli nu sunt eligibile pentru finanțare pentru Dr 20, dar pot fi include în cadrul proiectului. Între acestea se află achiziția de terenuri și de animale, cheltuielile de întreținere a culturilor agricole sau cheltuieli cu spațiile ce deservesc activitatea generală a exploatației agricole (spații administrative, spații de cazare, săli de ședință etc).

    Tipurile de cheltuieli neeligibile generale:

    Tipurile de cheltuieli neeligibile specifice:


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!