• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Propunerea Comisiei Europene pentru NGT – respinsă în cadrul Consiliului Agrifish!

    Oana Timar -

    Propunerea Comisiei Europene pentru NGT a fost respinsă astăzi, luni – 11 decembrie, în cadrul Consiliului Agrifish! Dosarul noilor tehnici genomice, în actuala formă propusă de CE, nu a reușit să întrunească procentul minim de 65% pentru a merge mai departe pentru aprobare la nivel european.

    Vot decisiv în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit, care a început astăzi, luni – 11 decembrie, la Bruxelles. Propunerea de regulament a Comisiei Europene pentru NGT (new genomic techniques) a fost respinsă prin votul dat în această dimineață de către reprezentanții statelor membre. La întâlnire, mandatul României a fost exercitat de ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

    De precizat că, pentru votul din Consiliul Agrifish, Germania, Polonia, Ungaria, Austria și România au făcut front comun. Conform surselor Agrointeligența, în cadrul discuțiilor cu celelalte state, a contat poziția exprimată de către organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

    Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, la Consiliul Agricultură și Pescuit, care are loc la Bruxelles

    ”România consideră că este prea devreme pentru ”abordarea generală” pentru acest dosar extrem de important pentru producția agricolă europeană și pentru siguranța exporturilor în țările terțe.

    Reafirmăm faptul că România își dorește utilizarea NGT-urilor în cultură. Subliniem că solicitările României exprimate în nenumărate rânduri, atât la nivel tehnic, cât și la nivel politic, nu au primit încă rezolvări clare, ferme și legale.

    Pentru România, NU sunt negociabile următoarele aspecte:
    • separarea completă a culturilor și produselor convenționale și ecologice de NGT1;
    • măsurile de coexistență și analizele de laborator pentru identificarea NGT1.
    • trasabilitatea și etichetarea acestora până la capătul lanțului alimentar.
    • analizele de risc ale fiecărei plante NGT în raport cu sănătatea umană, animală și de mediu, garantarea sănătății fiind pe primul plan.
    • asigurarea acceptării echivalării NGT1 de către statele terțe vechi partenere de export ale țării noastre (Turcia, Orientul Mijlociu, Nordul Africii)
    • Interzicerea patentării plantelor NGT obținute prin metode care ar fi putut avea loc și în natură. Dorim evitarea monopolului sau oligopolului deținătorilor de patente.

    În concluzie, România subliniază faptul că până în momentul în care solicitările statelor membre nu se vor regăsi integrate în cadrul propunerii de regulament, nu putem discuta despre o procedură de ”abordare generală”. Vă mulțumesc!”, a fost poziția exprimată de România.

    Ministrul Agriculturii din Spania: ”Aș dori să solicit și Comisiei Europene să facă încă un efort astfel încât să ajungem la niște propuneri de compromis în ceea ce privește brevetele”

    În urma votului, ministrul spaniol al Agriculturii, Pescuitului și Alimentației Luis Planas, cel care a condus ședința de astăzi a Consiliului Agrifish, a arătat că la nivelul statelor membre nu există la acest moment majoritatea necesară pentru propunerea CE.

    ”După ce am ascultat cele spuse de statele membre, de comisie la finele acestei dezbateri, pot constata, în calitate de președinte al consiliului, că suntem aproape de atingerea unui acord legat de abordarea generală, însă nu avem încă majoritatea necesară pentru a face acest lucru astăzi. Noi președinția vom continua să lucrăm în mod constructiv cu toate delegațiile și cu Comisia, după cum spunea și doamna comisar, până la sfârșitul mandatului nostru, astfel încât Președinția belgiană să poată să finalizeze, sperăm noi, cu succes trilogurile.

    Aș dori să mulțumesc tuturor delegațiilor pentru intervenții și pentru modul constructiv în care am lucrat pe marginea acestui dosar la nivelul Consiliului, dar și la nivelul grupurilor de experți. Am încercat să ținem seama de preocupările majorității delegațiilor. În acest sens, aș dori să vă mulțumesc pentru o înțelegere, pentru spiritul de compromis de care ați dat cu toții dovadă și care ne-a permis să ajungem la o abordare echilibrată. Importanța acestei propuneri este clară, am subliniat-o și la începutul intervenției mele și doamna comisar Stella Kyriakides a subliniat faptul că acest dosar dă Uniunii Europene posibilitatea să facă în așa fel încât agricultorii săi să nu rămână în urmă. Stabilim un cadru juridic de care să dispună agricultorii în fața principalilor noștri parteneri comerciali. E vorba despre o oportunitate de a avea acces la soiuri noi mai adaptate la schimbările climatice, mai rezistente la dăunători și care au nevoie de mai puține produse fitosanitare și îngrășăminte.

    Avem prilejul acesta acum și dacă nu profităm de el, vom continua fără un cadru legislativ cel puțin până în 2025. Cred că lucrând împreună, am făcut progrese mari. Vă mulțumesc încă o dată tuturor. Am făcut pași înainte în mod clar și suntem aproape de a atinge un acord. De aceea, vă rog din nou, haideți să facem încă un efort împreună să lucrăm în continuare în zilele următoare, în special cu acele delegații care în cursul acestei sesiuni și-au exprimat dubiile și rezervele. Și aș dori să solicit și Comisiei Europene să facă încă un efort astfel încât să ajungem la niște propuneri de compromis în ceea ce privește brevetele, subliniez acest punct pentru că a fost adus în discuție de mulți vorbitori și vă invit pe toți să continuăm să lucrăm astfel încât să putem ajunge la un acord legat de o abordare generală, pentru a putea să demarăm negocierile cu Parlamentul European”, a declarat, în urma votului ministrul spaniol al Agriculturii, Pescuitului și Alimentației Luis Planas.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial