• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comunicat al Alianței pentru Agricultură și Cooperate pe Dosarul NGT. Vezi poziția AAC

    Oana Timar -

    Adoptarea noilor tehnici genomice în agricultură au stârnit, în ultima perioadă, dezbateri intense, la nivel european și național, atât în mediul asociativ al fermierilor cât și în zona politică, arată Alianța pentru Agricultură și Cooperare într-un comunicat de presă remis astăzi, sâmbătă – 9 decembrie, în care precizează că ”așteaptă, cu interes, decizia Consiliului AGRIFISH, din 11 decembrie 2023, de la Bruxelles, legată de propunerea de regulament a Comisiei Europene pentru NGT (new genomic techniques)”.

    ”Constatăm, cu îngrijorare, că în spațiul public, autohton sau comunitar, se vehiculează o serie informații inexacte despre cum se raportează mediul asociativ agricol național pe acest subiect dar și despre poziția României, în rândul celorlalte state-membre.

    Pentru o corectă informare a comunității fermierilor, a consumatorilor, a jurnaliștilor interesați de sectorul agroalimentar, dar și a reprezentanților politici de la nivel național și european, facem următoarele precizări:

    1. Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), singura structură cu reprezentativitate la nivel național și european în mediul asociativ agricol, membru COPA-COGECA din partea României, susține implementarea celor mai noi progrese ale științei. Apreciem că, în condiții legale clare, NGT ar putea reprezenta, din punct de vedere tehnologic, o oportunitate pentru fermierii români.

    2. Dezbaterile, în acest moment, nu sunt, însă, pe chestiuni științifice așa cum eronat au încercat să transmită unele grupuri de interese. Discuția, în acest moment, este legată de chestiuni juridice și comerciale. AAC consideră că este nevoie, în continuare, de consultări suplimentare pentru a lămuri, complet, toate semnele de întrebare legate de actuala propunere de regulament a Comisiei Europene, în ultima formulă de text. Suntem pentru știință dar nu în condiții discutabile din punct de vedere legal. Nu dorim ca fermierii români să devină, în următorii ani, victimele unor dispute comerciale sau juridice care să le afecteze activitatea. Măsurăm, acum, de zece ori și tăiem o singură dată.

    3. AAC apreciază pozitiv modul în care, până acum, România, prin ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a reprezentat interesele fermierilor în Consiliul AGRIFISH, în dosarul NGT. România susține noile tehnici genomice, nu a existat niciodată opțiunea să se opună, doar că există o serie de chestiuni ce trebuie clarificate și o serie de condiții ce trebuie să fie îndeplinite. Considerăm că, odată ce aceste condiții vor fi tranșate, România poate susține, și cu sprijinul AAC, o nouă formă de regulament a Comisiei Europene pe această temă.

    4. Dosarul NGT este privit diferit în țările europene, nu există o viziune unică. Poziția actuală a României nu este singulară. State precum Franța, Croația, Slovenia, Malta sau Grecia susțin, de asemenea, cu rezerve și condiții, actuala propunere a Comisiei. Iar state precum Polonia sunt chiar sceptice cu privire la modul în care se dorește, la nivel european, legiferarea noilor tehnici genomice.

    5. AAC regretă modul în care unele grupuri de interese au ales să facă campanie pe acest subiect. Nu suntem „dușmani ai științei”, nu ne opunem progresului tehnologic și nu suntem deloc anti-europeni. Dimpotrivă. A te lupta până la capăt pentru interesele legitime ale fermierilor români, a milita pentru lămurirea tuturor aspectelor care ar putea afecta, în viitor, agricultura națională, reprezintă, cu adevărat, spiritul european al democrației, al dezbaterii oneste, al responsabilității față de cei pe care îi reprezinți. Încercările de intimidare și minciunile trebuie să dispară din dezbaterea publică a dosarului NGT. Vom continua să îi reprezentăm, așa cum trebuie, pe fermieri români, în ciuda tuturor acestor încercări de manipulare!”, se arată în comunicarea AAC.

    Alianța pentru Agricultură și Cooperare

    LAPAR Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România este o organizație profesională, neguvernamentală și independentă, constituită în anul 2001 prin asocierea voluntară dintre asociații profesionale și societăți comerciale. LAPAR reprezintă interesele producătorilor agricoli în relația cu organele Administrației centrale, precum și cu alte asociații și federații, interne și internaționale, responsabile cu gestionarea politicilor și programelor pentru agricultură, respectiv cu atragerea fondurilor destinate activității din agricultură. LAPAR este membru fondator OIPA Cereale, co-fondator Alianța pentru Agricultură și Cooperare și membru în Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

    UNCSV Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal este o organizație profesională umbrelă a cooperativelor din sectorul vegetal înființată în 2017, care răspunde provocărilor cu care se confruntă membrii săi din cele 53 de cooperative agricole. Aceasta reprezintă și apără interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal în relația cu autoritățile statului, organisme naționale și internaționale. Scopul ei primordial este susținerea și promovarea valorilor cooperatiste, inclusiv prin exemple de succes și schimburi de experiență, a mijloacelor și metodelor de creștere a eficienței economice a cooperativelor agricole, de specializare, dezvoltare, consolidare și concentrare a activității cooperativelor agricole autohtone pentru a contribui concret la echilibrarea pozitivă a balanței comerciale cu produse agroalimentare din România.

    PRO AGRO Federaţia Naţională PRO AGRO este o organizaţie profesională înfiinţată în anul 2012 de şi pentru producătorii din agricultură, industria alimentară şi servicii conexe din România, în vederea promovării, reprezentării, susţinerii şi apărării intereselor membrilor organizaţiilor profesionale reprezentative la nivel naţional în raport cu instituţiile europene şi naţionale, publice sau private. Scopul Federației Naționale PRO AGRO este atins prin participare activă ca și partener de dialog în procesul de legiferare, dar și prin inițierea de acte normative atunci când se impune.

    AFF Asociația Forța Fermierilor este o organizație profesională legal constituită și care reprezintă interesele tuturor categoriilor de producători agroalimentari din România, indiferent de mărime, sector sau regiune. AFF se luptă pentru drepturile și interesele legitime a peste 20.000 de membri înscriși direct sau care fac parte din organizații afiliate la Asociația Forța Fermierilor. AFF acordă gratuit membrilor consultanță juridică și pentru accesarea fondurilor europene, precum și suport mediatic și de petiționare pentru toate problemele sesizate de către membri. AFF este partener de dialog instituțional al autorităților publice centrale și locale, pentru atingerea obiectivului membrilor noștri de a pune agricultura în ofensivă.

    Citiți și: NGT, subiect de confruntare politică. PNL atacă, PSD dă replica!


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    APIA – ultima oră despre plata subvențiilor! O colaborare de succes în domeniul agricol între Dancereal și ROfert Romania Fabrica de lână de la Făgețelu a pierdut ajutorul de stat de la Ministerul Economiei