• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marcel Ciolacu: România este pregătită să dezvolte un centru logistic necesar Ucrainei

    Angelica Lefter -

    Invazia Rusiei în Ucraina este o ameninţare directă la adresa securităţii alimentare şi stabilităţii în zona Mării Negre, cu efecte negative resimţite global, a declarat prim-ministrul român Marcel Ciolacu, într-un mesaj transmis în cadul conferinţei internaţionale ”Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României”, care se desfășoară în aceste zile, la Sinaia. Șeful Executivului a menționat, cu acest prilej, că România va reuşi să dubleze în ritm accelerat capacitatea de trafic pentru cerealele şi bunurile esenţiale Ucrainei destinate pieţelor terţe.

    Prim-ministrul Marcel Ciolacu a opinat că Guvernul României are planificate investiţii importante pentru creşterea capacităţii de transport a țării noastre, astfel încât Ucraina să beneficieze de cele mai bune conexiuni la piaţa europeană şi cea internaţională.

    Citiți și: Premierul Ucrainei: În prezent, 70% din cerealele ucrainene se exportă prin România

    Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu (foto: libertatea.ro)

    Premierul Marcel Ciolacu a afirmat ieri, miercuri – 13 decembrie, în cadrul conferinţei internaţionale ”Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României”, că relaţiile dintre România şi Ucraina urmează să ajungă, în scurt timp, la nivelul unui parteneriat strategic.

    ”Relaţiile dintre România şi Ucraina vor ajunge în scurt timp la nivelul unui veritabil parteneriat strategic. O componentă esenţială a parteneriatului va fi centrul logistic pe care îl vom organiza pe teritoriul României, pentru reconstrucţia şi asistenţa Ucrainei. Avem în faţa noastră o provocare majoră, dată de invazia ilegală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina. Este o ameninţare directă la adresa securităţii şi stabilităţii în zona Mării Negre, cu efecte negative resimţite global, când vorbim de securitatea alimentară în ţările cele mai vulnerabile sau de securitatea energetică”, a spus Marcel Ciolacu, într-un mesaj video transmis participanţilor la conferinţa internaţională ”Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României”, citat de Agerpres.

    Șeful Executivului a mai subliniat că, pentru comunitatea internaţională, este important ca Ucraina să nu piardă în faţa Rusiei, dar pentru aceasta este nevoie de sporirea ajutorului internaţional.

    ”Atacurile necontenite ale forţelor ruse în Ucraina confirmă, de fapt, frustrarea Rusiei în faţa solidarităţii Europei, a comunităţii euroatlantice şi, în general, a democraţiilor din toată lumea pentru Ucraina. Conferinţa de la Sinaia evidenţiază rolul strategic al României pentru sprijinul Ucrainei şi pentru reconstrucţia acestei ţări. Subliniez că România acţionează şi va continua să fie promotorul măsurilor concertate ale comunităţii euroatlantice pentru rezistenţa Ucrainei şi reconstrucţia acestei ţări, în cadrul procesului de integrare europeană. Europa nu-şi poate permite ca Ucraina să piardă. Noi credem în victoria Ucrainei, fiind conştienţi că este nevoie de mai mult ajutor şi efort din partea partenerilor internaţionali”, a precizat prim-ministrul României.

    Citiți și: Autoritatea Vamală Română: România nu a importat, în ultimele 6 luni, cereale din Ucraina

    Jumătate din totalul produselor agricole ucrainene exportate au fost transferate prin România

    Marcel Ciolacu a reamintit că, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o recent în Statele Unite ale Americii, a subliniat importanţa ”sprijinului multisectorial necesar Ucrainei”, dar şi a sprijinului pe care trebuie să-l primească Republica Moldova ”pentru a face faţă provocărilor”.

    „Am convenit cu aliaţii americani să ne coordonăm astfel încât proiectele de infrastructură de transport şi energie să susţină efortul de rezistenţă al Ucrainei. România a implementat măsuri complexe încă de la începutul conflictului. Ca urmare a eforturilor noastre, mai mult de jumătate din totalul produselor agricole ucrainene exportate prin intermediul culoarelor de solidaritate ale Uniunii Europene au fost transferate prin România. Avem planificate investiţii importante pentru creşterea capacităţii de transport a României, astfel încât Ucraina să beneficieze de cele mai bune conexiuni la piaţa europeană şi cea internaţională. Aceste culoare sunt utilizate atât pentru exporturile de cereale, cât şi pentru furnizarea de asistenţă Ucrainei”, a punctat Marcel Ciolacu.

    Premierul Marcel Ciolacu: România este pregătită să dezvolte un centru logistic necesar Ucrainei

    Totodată, oficialul român a reamintit investiţiile făcute deja de ţara noastră pentru sprijinirea Ucrainei în ultimii doi ani şi a dat asigurări că aceste investiţii, realizate cu fonduri guvernamentale sau cu bani europeni, vor continua.

    ”Consider esenţial pentru dezvoltarea rutelor de transport să ne axăm pe zona maritimă şi fluvială, la care se va adăuga transportul feroviar, unde deja au fost realizate progrese. Astfel, vom reuşi să dublăm în ritm accelerat capacitatea de trafic a României pentru cerealele şi bunurile esenţiale Ucrainei destinate pieţelor terţe. De fapt, ceea ce vom construi de astăzi încolo în materie de infrastructură terestră, feroviară, navală, dar şi energetică va avea un impact major după terminarea conflictului, când va fi posibilă reconstrucţia şi vom avansa către integrarea euroatlantică a Ucrainei. (…) România este pregătită să dezvolte un centru logistic necesar Ucrainei. Avem uşile deschise pentru toţi partenerii internaţionali care vor să vină să investească pentru viitorul Ucrainei”, a mai transmis premierul Marcel Ciolacu.

    În cadrul conferinței ”Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României”, organizată de New Strategy Center la Sinaia, sunt prezenți până mâine, joi – 14 decembrie, experţi independenţi, reprezentanţi ai mediului de afaceri, academic şi ai corpului diplomatic. Aceștia abordează subiecte de maximă importanţă pentru procesul de reconstrucţie al Ucrainei.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români