• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA. Ultimele 2 săptămâni de plăți din acest an. Ce se întâmplă cu banii fermierilor

    Oana Timar -

    Subvenții APIA – ultimele două săptămâni de autorizări și plăți către fermieri în acest an. Cu sărbători care se apropie cu pași repezi, producătorii agricoli așteaptă să încaseze în conturi sumele ce li se cuvin: în cazul fermierilor care nu au luat avans, plățile integrale, în cazul celor care au luat prima tranșă, restul banilor.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a realizat o analiză la rece privind situația plății subvențiilor și ce noutăți sunt anunțate până la finalul acestui an.

    Greva generală a funcționarilor APIA ar putea bloca complet plata subvențiilor

    Pe 21 decembrie, funcționarii APIA au anunțat că vor declanșa o grevă generală, nemulțumiți că salariile din centrele locale și județene sunt mai mici decât ale colegilor care activează în APIA Central, la București. Protestul generalizat din teritoriu va fi marcat în Capitală prin pichetarea Ministerului Agriculturii, la sediul de la Universitate, și a Guvernului, în Piața Victoriei.

    Cum deja traficul bucureștean este sufocat în această perioadă, cu siguranță protestele APIA vor atrage atenția autorităților. Cea mai gravă consecință este însă legată de blocarea plăților către fermieri, un pericol real. Fără autorizări de dosare venite din teritoriu, funcționarii APIA Central nu au ce plăți procesa și este posibil, ca și în alți ani, să existe o solidaritate a colectivului întregii agenții de plăți.

    Nu este nimic cert la acest moment, mai fiind timp pentru ca sindicaliștii și guvernanții să ajungă la o înțelegere privind creșterile salariale. Aceasta pare, la acest moment, singura soluție pentru ca plata subvențiilor să nu aibă de suferit.

    Vacanța de iarnă va încetini procesul plăților APIA

    Nu doar greva funcționarilor APIA va afecta plata subvențiilor APIA până la finalul anului. În această perioadă, întreg aparatul bugetar beneficiază de zile libere legale. Crăciunul, 25 decembrie, va fi în acest an într-o zi de luni. Potrivit legislației actuale, este liberă și a doua zi de Crăciun, 26 decembrie, marți.

    Minivacanța de Crăciun 2023 va fi în perioada 23-26 decembrie, adică zilele de Crăciun, legate de weekendul anterior, 23-24 decembrie – 4 zile libere.

    Următoarea minivacanță va fi în 2024, cea de Anul Nou. Ziua de 31 decembrie pică duminică, iar cea 1 de ianuarie, luni, este liberă legal. De asemenea, nici pe 2 nu se va lucra, așa că activitatea va fi reluată, în cel mai fericit caz, pe 3 ianuarie, la mijlocul primei săptămâni din noul an.

    În ce zile se mai fac plăți pentru subvențiile APIA în acest an

    Cele mai mari speranțe pentru plata subvențiilor la final de an, cu virarea banilor în cont, sunt legate de săptămâna 18-22 decembrie (cu mențiunea că vineri, 22 decembrie este o zi cu program scurt în sistemul bugetar). Urmează apoi, între Crăciun și Revelion, încă trei zile: 27, 28, 29 decembrie, doar că dosarele autorizate la plată acum au șanse mici să fie achitate, efectiv, în conturile fermierilor, până la finalul acestui an.

    O parte dintre fermieri nu au primit deloc bani sau au încasat subvențiile parțial

    Fermierii reclamă întârzieri la plată

    La acest moment, cea mai mare problemă pe care o reclamă fermierii este legată de întârzierea plăților. Sunt beneficiari de subvenții care au cererile autorizate de dinainte de 20 noiembrie, însă sumele nu le-au intrat în cont sau au fost achitate doar parțial.

    O mare parte dintre acești bani sunt fie pe schemele din zootehnie, fie pe plățile compensatorii care sunt autorizate la plată de către APIA, dar se achită din bugetul gestionat de AFIR – FEADR. Chestionați de către fermierii, funcționarii nu au reușit să explice concret situația, nefiind clar dacă resursele financiare nu sunt disponibile în bugetul de stat sau este o problemă de autorizare a acestor bani prin AFIR.

    Subvenții APIA. Alte probleme la plățile către fermieri

    O parte semnificativă de fermieri se plânge că până la acest moment nu au încasat nimic din subvențiile APIA pe acest an. Și acest lucru se întâmplă din două motive independente de ei: erorile de controlul de monitorizare sau rapoartele de control ce nu au fost încă introduse/finalizate.

    De luni bune deja, agricultorii și crescătorii de animale ne sesizează că unele modele din softul APIA nu ar fi funcționale, că unele structuri subordonate MADR întârzie să introducă rezultatele rapoartelor de control sau că nici până acum nu s-au lămurit erorile la controlul prin satelit care a cuprins anul acesta circa 742.000 de exploatații agricole. Cu un timp atât de scurt rămas până la finalul anului, șansele de soluționare pentru aceste situații rămân limitate.

    Posibilă schimbare la conducerea APIA

    O informație vechiculată atât din surse oficiale, cât și neoficiale indică o schimbare așteptată la conducerea APIA Central în această săptămână.

    Dacă se va produce, schimbarea șefului APIA nu ar trebui să aibă un impact major asupra fluxului de plăți, dar nici acest aspect nu este exclus, putând fi vorba despre introducerea unui sistem de lucru solicitate de noul director general.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat în ultima perioadă o serie de articole privind plățile pe care le așteaptă fermierii pentru subvențiile APIA din acest an. Iată articolele pe care vă recomandăm să le (re)citiți:


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”