ANSVSA – limite pentru ferma de familie. Vânzare directă de maxim 300 l/lapte de vacă pe zi
Roxana Dobre -Limite pentru produsele vândute direct din ferma de familie, inclusiv de exploatațiile care valorifică lapte prin automate. Un nou proiect publicat de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în dezbatere publică stabilește care sunt regulile pentru vânzarea directă a produselor de origine animală obținute de fermieri.
ANSVSA a publicat luni, pe 18 decembrie, în dezbatere publică un proiect de ordin care stabilește care sunt regulile de vânzare directă și/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală. Proiectul are nevoie de publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Din cum este formulat textul, acesta vizează mai ales fermele de familie întrucât acestea sunt cele care se bazează înntr-un procent semnificativ pe comercializarea directă a produselor și mai puțin pe valorificarea lor către procesatori.
Citiți și: ANSVSA – anunț de ultimă oră despre creșterea și vânzarea porcilor din gospodăria țărănească!
Limite pentru produsele vândute direct din fermă
În regulile veterinare propuse prin ordinul publicat de ANSVSA sunt menționate anumite limite pentru produsele pe care fermierii le vând direct către consumatorul final.
Conform sursei citate, următoarele cantităţi de produse de origine animală pot face obiectul vânzării directe de către producător la consumatorul final sau la unităţi locale de comerţ cu amănuntul care furnizează produsele direct consumatorului final:
1. lapte crud – lapte de vacă până la 300 l/zi/exploataţie; lapte de la alte specii până la 100 l/zi/exploataţie;
2. peşte proaspăt – până la 300 kg/săptămână pentru peştele capturat din mare şi din ape dulci;
3. vânat sălbatic nejupuit și nedeplumat – maxim 10 unităţi vânat mare şi 100 unităţi vânat mic pe an.
4. carne de pasăre sau lagomorfe – provenind de la cel mult 10.000 de capete/ an;
5. melci şi moluşte bivalve vii – până la 50 kg/săptămână;
6. ouă de găină – provenind de la cel mult 50 de găini ouătoare/zi;
7. ouă de prepeliţă – provenind de la cel mult 300 de prepeliţe ouătoare/zi.
Următoarele cantități de produse de origine animală obținute în unitatea de vânzare cu amănuntul și care sunt destinate vânzării către alte unități de vânzare cu amănuntul, în scopul vânzării către consumatorul final, și anume:
1. carne tranșată, carne tocată, carne preparată și/sau produse din carne într-o gamă sortimentală restrânsă până la maximum 5 sortimente, cumulate, în cantitate de până la 8.000 kg/lună;
2. brânzeturi – până la 1.500 kg/săptămână, medie anuală;
3. lapte pasteurizat și produse lactate lichide – până la 3.000 kg/săptămână;
4. produse proaspete din pescuit – până la 1.000 kg/săptămână;
5. produse din pescuit prelucrate – până la 2.000 kg/lună;
6. vânat sălbatic – până la 300 kg/lună.
Citiți și: Cantitatea de lapte colectat din ferme – ultimele cifre INS
Ce presupune vânzarea directă, conform ordinului ANSVSA
Conform ordinului aflat în dezbatere publică, vânzare directă de produse de origine animală înseamnă livrarea directă de către producător la consumatorul final sau la unităţi de comerţ cu amănuntul locale care furnizează produsele direct consumatorului final, de cantități mici de produse primare rezultate din creșterea animalele de crescătorie, din vânătoare și pescuit și de carne de pasăre și de lagomorfe sacrificate în fermă.
Vânzarea directă de produse de origine animală:
– include şi furnizarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor, de către producătorii agricoli care deţin exploataţii de animale;
– nu include activităţile de livrare de la locul de producere a produselor primare în vederea procesării ulterioare în unităţile autorizate sanitar veterinar, care se pot desfăşura fără a fi limitate din punctul de vedere al cantităţilor şi al ariei de distribuţie.
Cerințe pentru produsele de origine animală vândute de micii producători
Produsele de origine animală comercializate prin vânzare directă de către producători trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:
a) să provină de la animale, păsări sau familii de albine sănătoase și să fie manipulate numai de către persoane sănătoase;
b) să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului/culorii, mirosului, gustului ori consistenței;
c) să nu fie contaminate cu diferite impurități, să nu fie transportate sau prezentate în ambalajemurdare, ruginite ori improprii pentru produsele respective;
d) să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise mențiuni referitoare la producător, denumirea produsului, originea acestuia, data obținerii, condiții de păstrare și, după caz, orice alte date necesare informării consumatorului;
e) pentru laptele crud, să respecte cerințele de sănătate animală și igienă stabilite în anexa III, secțiunea IX, cap. I, pct. I și pct. II lit. A, lit. B pct. 1 și lit. C din Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului nr. 853/2004/CE de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, cu amendamentele ulterioare, respectiv laptele să provină de la animale libere de boli transmisibile la om prin lapte, din exploatații care respectă condițiile de igienă a mulsului, a spațiilor de depozitare a laptelui și cu asigurarea trasabilității produsului, incluzând ghidurile de bune practici și igienă elaborate de asociațiile profesionale și avizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor;
f) să fie manipulate de persoane care respectă normele de igienă personală, care dețin carnet de sănătate și echipament de protecție corespunzător.
Unde își pot vinde micii producători produsele
În locurile publice amenajate de autoritățile locale unde sunt expuse la vânzare directă produsele de origine animală, producătorii trebuie să aibă o stare de igienă corespunzătoare, să poarte echipamente de protecție alimentară, respectiv halate, șorțuri, bonete și mănuși curate, și să dețină asupra lor un document din care să rezulte că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
Expunerea spre vânzare directă a produselor de origine animală în locurile publice se realizează în vitrine frigorifice sau prin alte mijloace adecvate care să elimine orice posibilitate de contaminare a produselor expuse.