• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Piața cerealelor, acaparată de Rusia. Egiptul a mai cumpărat 480.000 de tone de grâu rusesc

  Violina Gorcinschi -

  Rusia pare că a acaparat piața cerealelor și câștigă pe bandă licitațiile pentru achiziții importante de grâne. Numai săptămâna aceasta, traderii care au oferit grâu rusesc au reușit să securizeze o licitație pentru o cantitate de 480.000 de tone de grâu ce va ajunge în Egipt în luna februarie.

  Prin prețuri sub cele oferite de concurența din Ucraina, România, Bulgaria sau Franța, rușii au reușit, recent, să vândă Autorității Generale pentru Aprovizionare din Egipt (GASC), 480.000 de tone de grâu. Cele 8 loturi de grâu, 60.000 de tone fiecare, sunt programate pentru livrare în luna februarie a anului viitor.

  Traderii ruși domină piețele internaționale de cereale. Recent, GASC a cumpărat de la aceștia aproape 500.000 de tone de grâu la o licitație. Cu puțin timp înainte, cumpărase 600.000 de tone de grâu rusesc și ucrainean, iar în licitațiile anterioare s-au achiziționat cereale și din România și Bulgaria.

  Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența și TVR, Florin Constantin, consultant în agribusiness și fondatorul AGXecutive, a arătat că, la acest moment, Federația Rusă este un jucător cu care este imposibil de concurat pe piața cerealelor, afectându-i pe producătorii agricoli români mai mult decât Ucraina.

  tabel cu achizitiile Egiptului
  Loturile achiziționate de Egipt (foto: Latifundist)

  480.000 de tone de grâu rusesc, cumpărate de Egipt

  GASC a achiziționat, recent, 480.000 de tone de grâu din Rusia la o licitație, potrivit APK-Inform. Achiziția egiptenilor a constat în 8 loturi de grâu rusesc, de 60.000 de tone fiecare, cu livrarea programată pentru februarie 2024. Prețul mediu al cantităților livrate a fost de 265 de dolari pe tonă, sumă la care se va adăuga costul de transport, cu un preț final pentru grâul rusesc de 287,40 de dolari pe tonă.

  Pe 8 decembrie 2023 , GASC a achiziționat la licitație 420.000 de tone de grâu rusesc, iar pe 5 decembrie, a cumpărat la licitație 180.000 de tone de grâu alimentar ucrainean și rusesc.

  La licitația din 27 septembrie, GASC a achiziționat 170.000 de tone de grâu românesc și bulgar.

  un pumn de grau
  Achiziții semnificative pentru ruși (foto: zawya.com)

  Florin Constantin: Licitațiile guvernamentale au fost închise de ruși

  Florin Constantin, fondatorul AGXecutive a arătat că astfel de licitații în care Rusia anihilează concurența sunt tot mai dese, însă pare că nimeni nu analizează în mod real impactul pe care politica de comerț a rușilor o are asupra agriculturii românești.

  „Dacă Ucraina are în jur de 30 de milioane de hectare de teren agricol agricol, Rusia are 123 de milioane. Este altă ligă. Unde suntem? Tot la Marea Neagră pentru că Rusia nu exportă prin Asia Extremă sau în altă parte. Tot aici, pentru că agricultura lor e esențialmente concentrată pe partea europeană a Rusiei, până în Urali. Ei exportă către aceleași destinații. Să nu uităm că în 2023 foarte multe licitații guvernamentale, unde eram în competiție și noi, și ucrainenii, au fost închise pentru că rușii au discountat atât de tare prețurile, încât guvernele respective au cumpărat la preț de chilipir grâu și marfă din Rusia tot timpul anului. Piețele respective au devenit inaccesibile. În planul comerțului de cereale ce a făcut Rusia a contat mai mult și mai negativ pentru agricultorii noștri decât Ucraina”, a declarat Florin Constantin, consultant în agribusiness.

  Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Florin Constantin, AGXecutive (18.12.2023)


  Te-ar mai putea interesa

  Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event