• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vremea de Crăciun – între temperaturi de 16 grade, ninsori și ploi

    Angelica Lefter -

    Vremea de Crăciun se anunță una neobișnuit de caldă în cea mai mare parte a țării, cu temperaturi ce pot ajunge până la 16 grade Celsius potrivit meteorologilor. Sunt așteptate și ninsori, însă doar în zona de munte. În rest, la șes și la deal nu sunt șanse pentru un Crăciun de poveste, cu omăt.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, TVR 1, de joi, 21 decembrie, Daniel Alexandru, Șef Laborator Agrometeorologie în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a anunțat că sărbătoarea Crăciunului va fi cu zăpadă doar în zonele de munte, iar în cele colinare și de șes își vor face apariția ploile.

    Citiți și: Cum va fi vremea de Crăciun 2023 și Revelion 2024. Prognoza meteo până pe 15 ianuarie

    Daniel Alexandru, Șef Laborator Agrometeorologie în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM)

    Șeful Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a menționat că precipitațiile sub formă de ninsoare se vor face simțite doar în zona de munte, acolo unde startul de zăpadă deja s-a depus, însă în zonele de șes, nici de acest Crăciun nu vom avea parte de ninsori ca în povești, deși temperaturile vor tinde să scadă în apropierea sărbătorii Nașterii Domnului.

    ”Din păcate, în perioada următoare, vorbim de Crăciun și de întâmpinarea Noului An, nu există precipitații în actualele modele, în actuala prognoză pentru zonele de șes, vorbim aici de tot ce înseamnă câmpie, deal, până în apropiere munților. La munte, iarna începe oricum mai devreme și se termină și mai târziu. Acolo sunt precipitații, inclusiv din luna noiembrie au apărut aceste precipitații sub formă de zăpadă, a fost și în săptămânile anterioare și în mod sigur, pe toată perioada iernii sau în mod frecvent vor mai apărea aceste precipitații sub formă de zăpadă. Să nu uităm că inclusiv iarna trecută când toată agricultura și toată zona agricolă la nivel de câmpie, care a fost vitregită de precipitații pe tot parcursul iernii, la munte era zăpadă și a fost chiar până târziu undeva în luna aprilie spre mai. Este evident că astfel de episoade, cum au fost cele care au avut parte pozitivă în ceea ce privește cantitățile de precipitații, chiar dacă au fost sub formă de apă sau sub formă de ploaie, vin cu alte fenomene”, a declarat Daniel Alexandru, șef Laborator Agrometeorologie în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la Agrostrategia.

    Vremea de Crăciun 2023. Temperaturile încep să scadă de vineri, 22 decembrie

    Chiar dacă nu va ninge, temperaturile vor scădea semnificativ începând de mâine, vineri – 22 decembrie, după o perioadă mai călduroasă. Chiar și așa, vremea rece va ține câteva zile, iar de duminică, temperaturile vor fi, din nou, în creștere.

    ”După o perioadă pe care am traversat-o acum, puțin mai caldă în ceea ce privește temperaturile de la prânz, am spus 14-15 grade Celsius, asta se va termina ca și interval, să spunem, mai călduros, în jurul datei de vineri. Începând de vineri vor urma două zile specifice iernii, cu temperaturi foarte scăzute, dar, menționez, normale pentru această perioadă, până sâmbătă. Începând cu data de ajun, 24 – duminică, și zilele corespunzătoare sărbătorii de Crăciun, vom avea temperaturi mult mai ridicate decât în mod obișnuit. Aceste temperaturi scăzute nu se vor încadra într-o plajă mai mare de minus 7 – minus 8 grade Celisus, vorbim de zona joasă a României. În zona montană acestea vor atinge și temperaturi mai scăzute. Începem să fim, totuși, și mulțumiți de faptul că am intrat în niște coordonate normale ale iernii. În schimb, așa cum toată lumea se aștepta de Crăciun, totuși poate vom avea zăpadă, vorbim de zona colinară și zona de șes, nu sunt șanse absolut deloc. La munte există și în acest moment și în zilele următoare, premisele unor astfel de precipitații sub formă de zăpadă și deja cred că acolo există și strat de zăpadă”, a punctat agrometeorologul Daniel Alexandru.

    Citiți și: Vremea de Crăciun 2023 și Revelion 2024 – prognoza meteo de la ANM

    Vremea de Crăciun 2023 – zăpadă doar în zona de munte. În rest, ploi domoale

    După Crăciun, sunt anunțate ploi domoale mai ales în zona de nord a țării, dar și în centrul, estul și sud-estul țării. Astfel, între Crăciun și Anul Nou vor predomina ploile, însă nu în cantități foarte mari.

    ”Problema pozitivă pe care o așteptăm în zilele acestea, chiar dacă vor fi temperaturi mai ridicate este că, într-adevăr, vin și cantități de precipitații chiar dacă preponderent pe zona de nord, centru, est, dar vin și în sudul, sud-estul României. Într-adevăr nu în aceeași cantitate ca cele care au fost în intervalele pe care le-am precizat. Sunt așteptate în zilele următoare, vineri, sâmbătă, și după Crăciun, într-adevăr, vor veni și niște cantități de precipitații mai domoale, mai liniștite, nu cantități foarte mari, nu cu vânt. Între Crăciun și Anul Nou ne așteptăm la niște precipitații”, a menționat Daniel Alexandru șeful Laboratorului de Agrometeorologie, din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în cadrul emisiunii Agrostrategia, ce poate fi urmărită de luni până joi, de la ora 10:00, la TVR1.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Daniel Alexandru, ANM (21.12.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol