ANSVSA a luat cu asalt piețele și magazinele! Aproape 5.000 de controale în ultimele săptămâni
Oana Timar -Val de controale ANSVSA în magazine, piețe și depozite. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor se află în alertă înaintea sărbătorilor de iarnă pentru a fi asigurate produse alimentare sigure pentru consultorii români.
În perioada 30 noiembrie – 18 decembrie 2023 Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a realizat 4.950 de controale oficiale specifice în: unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţi de alimentaţie publică, potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA.
Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 478 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 3.550.000 de lei.
Totodată, au fost emise 7 Ordonanțe de suspendare a activității și 5 Ordonanțe de interzicere a activității.
S-a reținut oficial o cantitate de 46.144 de kg produse de origine animală (carne porc, carne pasăre, pește și produse din pește, lapte, produse lactate și 389.104 buc ouă).
Citiți și: ANSVSA deschide o nouă piață pentru produsele românești
Lipsa documentului și a trasabilității mărfii, printre neregulile găsite
ANSVSA a anunțat că pe parcursul acesti luni, în cadrul controalelor, au fost depistate mai multe probleme la comercializarea produselor alimentare. Dintre deficienţele identificate şi sancţionate, Autoritatea a menționat:
- depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- produse cu termen de valabilitate depășit;
- comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
- lipsa echipamentului de protecțe pentru personalul angajat;
- nerealizarea programului de autocontrol;
- comercializarea de păsări vii fără documente sanitare veterinare;
- manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- nerespectarea frecvenței de prelevare a produselor conform planului de autocontrol;
- lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
- transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
- transportul de animale cu mijloace auto neautorizate sanitar veterinar și fără documentele necesare.
ANSVSA anunță că va continua supravegherea operatorilor din industria alimentară și în perioada următoare, prin intensificarea acţiunilor de inspecţie şi control cu această tematică şi prin asigurarea serviciului de permanenţă, de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor de la nivelul DSVSA județene și a municipiului București.
”Reamintim cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor”, se arată în comunicatul ANSVSA.