• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii blochează toată Germania cu tractoarele, protestând împotriva măsurilor guvernului

    Violina Gorcinschi -

    Protestele fermierilor germani au continuat toată săptămâna după ce guvernul nu și-a schimbat poziția în legătură cu eliminarea subvențiilor pe motorină agricolă și a scutirilor de taxe. După protestul de la Berlin, ce a avut loc luni, pe 18 decembrie, agricultorii și-au luat tractoarele și au blocat toată Germania, organizând manifestații în toate statele federale. Chiar dacă, potrivit unor sondaje, o mare parte din cetățeni susține cauza agricultorilor, conducerea nu pare că își va schimba părerea.

    Manifestația fermierilor de luni, 18 decembrie, de la Berlin, a fost doar un începutul. S-a văzut din plin, ulterior, nemulțumirea oamenilor față de măsurile pentru anul viitor anunțate de guvernul federal din Germania. Tractoarele au blocat drumuri din toate statele federale de o săptămână, arătând că avertismentele cu „paralizarea” țării nu au fost doar vorbe în vânt. De asemenea, pentru 8 ianuarie 2024 s-a anunțat o grevă la nivel național pentru a arăta puterea și determinarea manifestanților, a relatat Farmer.pl.

    Subvențiile agricole – dăunătoare pentru mediu?

    La începutul acestei săptămâni, peste o mie de tractoare și câteva mii de fermieri s-au adunat în capitala Germaniei pentru a-și exprima furia față de decizia guvernului federal. Cancelarul Scholz a anunțat că intenționează să astupe groapa bugetului de anul viitor prin reducerea „subvențiilor dăunătoare climei”.

    Subvențiile pentru combustibilul agricol și scutirile fiscale pentru vehiculele agricole au fost categorisite ca astfel de „subvenții dăunătoare”. Așteptările erau că demonstrațiile vor face ca executivul să dea înapoi, având în vedere că și ministrul Agriculturii, Cem Özdemir, a declarat că nu este de acord cu această decizie, promițând că se va opune în fața Guvernului.

    Cu toate acestea, promisiunile au fost inutile. Fermierii i-au avertizat pe cei de la conducere că vor paraliza întreaga țară dacă guvernul nu va da înapoi cu aceste decizii care afectează agricultura și fermele germane. Protestele au început, treptat, să cuprindă întreaga țară. Demonstrații și blocaje rutiere au avut loc în majoritatea statelor în această săptămână. Coloanele de tractoare circulau de-a lungul drumurilor, fermierii aruncau gunoi de grajd în piețe și pe străzi, arzând și baloți de paie. Unele acțiuni au fost de o zi, altele sunt încă în curs de desfășurare, potrivit Agrarheute.

    o cizma infipta intr-o furca si o multime de oameni
    Germania, luată cu asalt de fermieri (foto: gettyimages.com.au)

    Protestele fermierilor: Agricultorii au blocat toată Germania

    Cele mai spectaculoase proteste au avut loc în Saxonia Inferioară. Pe miercuri, pe 20 decembrie, o sută de tractoare au blocat complet un tunel rutier sub râul Weser, lângă Nordenham, în districtul Wesermarsch, lângă Bremen.

    „Semafoarele sunt sparte”, au scris fermierii pe bannere.

    Acesta este unul dintre principalele sloganuri ale protestelor agricole actuale, deoarece coaliția de guvernământ este formată din trei partide, iar fiecare dintre ele este asociată cu o culoare: Partidul Social Democrat (SPD) – roșu, Partidul Verzilor – verde și Partidul Liber Democrat – galben, culorile de la semafor. Interesant este că locuitorii au susținut protestul și, ca gest de solidaritate, feribotul rapid Brake-Sandstedt a suspendat serviciile pe toată durata demonstrației.

    În aceeași zi, fermierii au paralizat complet și orașul Oldenburg din Saxonia Inferioară. Coloane duble de tractoare agricole au intrat din toate părțile, blocând complet traficul. O coloană de vehicule agricole a blocat și autostrada A28 lângă Oldenburg.

    În Baden-Württemberg, fermierii care protestau au „invadat” Stuttgart, umplând străzile cu gunoi de grajd. La acțiune au participat câteva zeci de tractoare.

    Când fermierii au protestat luni la Berlin, bannerele lor prezentau adesea sloganul: „Prea mult este prea mult”. Sindicaliștii au explicat presei că restricțiile și limitele constante impuse fermierilor de către stat și UE nu mai sunt suportabile. Între timp, guvernul „semaforului” a umplut paharul cu eliminarea subvențiilor la motorină și a impozitului pe vehiculele agricole, aducându-i la limită pe agricultorii germani.

    Folosind sloganul de la Berlin, fermierii din Bavaria au organizat demonstrații în bazinul de lapte din Kempten. Crescătorii revoltați au apărut în fața biroului parlamentarului de la partidul FDP, unde au aruncat o grămadă de cizme vechi de cauciuc.

    „Acest guvern are astfel de idei încât chiar și cei mai duri oameni sar din pantofi de frică”, au explicat presei sindicaliștii de la Uniunea Fermierilor din Bavaria.

    Fermierii, susținuți de 70% din populație

    Potrivit unui sondaj realizat de institutul de cercetare a opiniei publice Civey, comandat de revista Der Spiegel, marea majoritate a cetățenilor înțeleg indignarea fermierilor și le susțin protestul. Aproximativ 70% dintre respondenți împărtășesc cererile protestatarilor care solicită anularea deciziei privind reducerile bugetare. 22% au votat pentru privarea fermierilor de subvenții. Restul nu și-au exprimat părerea pe această temă.

    Din păcate, până acum nu există niciun semn că guvernul federal va demisiona. Dimpotrivă, după ședința din 20 decembrie, miniștrii au anunțat că vor menține rata indicată de economisire la buget.

    Fermierii au fost furioși de faptul că, cu o zi înainte, Greenpeace s-a exprimat pe această temă și a făcut apel la guvern să mențină decizia. Ecologiștii au spus că reducerea prețului motorinei pentru agricultură de către stat este prea costisitoare și dăunătoare climei.

    Deciziile finale privind bugetul pentru anul viitor vor fi luate la începutul lunii ianuarie.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!