• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul cerealelor, anticipat cu ajutorul inteligenței artificiale? Ce spun analiștii

    Violina Gorcinschi -

    Prețul cerealelor – anticipat cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA). Din ce în ce mai multe companii se folosesc de inteligența artificială pentru a lua decizii pe piața cerealelor, iar popularitatea acestui instrument va crește și mai mult în viitor, putând să ajungă să fie util fermierilor. Cu toate acestea, oamenii de știință spun că, pe măsură ce piețele devin mai eficiente, predictibilitatea scade.

    Poate IA să prezică prețurile cerealelor? Și cum ar trebui să funcționeze? În principiu, predicția prețurilor de către IA se bazează pe învățare automată și pe algoritmi complecși pentru a analiza datele istorice și actuale și pentru a descoperi modele complicate, spun experții în inteligență artificială.

    Analiștii s-au bazat până acum pe un amestec de experiență, intuiție și modele matematice. Diverse sondaje au indicat faptul că tot mai multe firme de analiști folosesc acum din ce în ce mai mult IA. IA captează și analizează sentimentul pieței, evenimentele geopolitice, modelele meteorologice și multe altele, apoi prezice unde ar putea merge prețurile cerealelor, conform Agrarheute.

    În prognoza prețului cerealelor, beneficiile IA sunt multiple. Precizia și viteza cu care funcționează IA permit analiza și luarea deciziilor în timp real – un avantaj cheie în lumea extrem de volatilă a tranzacționării de mărfuri.

    Cu IA, traderii și, în viitor, fermierii, pot anticipa și răspunde la mișcările pieței mai rapid, asigurându-și poziții profitabile sau protejându-se împotriva potențialelor pierderi, conform experților în inteligență artificială. În plus, rolul de a colecta și de a analiza rapid cantități masive de date în timp aproape real în prognoza IA nu poate fi subliniat îndeajuns.

    „Cantitatea mare și varietatea de informații pe care sistemele IA le pot analiza înseamnă că predicțiile nu sunt vagi. Acestea sunt bine fundamentate, bazate pe date ale direcției pieței. Această capacitate de a combina cantități mari de date și alte informații în anumite momente de timp într-o prognoză coerentă distinge IA de toate metodele anterioare”, au spus analiștii IA de la PriceVison.

    un utilaj de recoltare a cerealelor
    IA, din ce în ce mai eficientă în formarea predicțiilor (foto: farmprogress.com)

    Predictibilitatea scade odată cu creșterea eficienței pieței

    La momentul actual, există tot mai multe firme de analiști pe piață care folosesc tehnologia pentru prognoză sau care se bazează în întregime pe IA, ceea ce înseamnă că va fi folosită din ce în ce mai mult în viitor. Odată cu dezvoltarea continuă a algoritmilor și a puterii de calcul, capacitățile IA continuă să se extindă.

    „În plus, combinarea AI cu alte tehnologii emergente, cum ar fi blockchain-ul, va crea un instrument de predicție și mai puternic, profund integrat în fluxul în timp real al informațiilor globale”, conform experților Price Vison.

    Totodată, nu ar fi de mirare scenariul în care capacitatea IA de a prezice mișcările prețurilor ar scădea din nou, deoarece multe instituții încep să integreze tehnologia .

    „Atunci, pe măsură ce tot mai mulți oameni folosesc aceste tipuri de instrumente, piețele devin din ce în ce mai eficiente, așa că ne-am aștepta ca predictibilitatea să scadă ca urmare a acestui fapt”, a spus Lopez-Lira, economist american.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români