• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Guvernul a prelungit licențierea importurilor de cereale până în iunie 2024. Făina și zahărul, adăugate listei

  Oana Timar -

  Guvernul României a prelungit până pe 30 iunie anul viitor licențierea importurilor de cereale (grâu, porumb) și semințe de oleaginoase (rapiță, floarea-soarelui). Pe lista mărfurilor pentru care importatorii au nevoie de licențe au fost adăugate încă două produse agroalimentare: făina și zahărul.

  În Ședința de Guvern de astăzi, joi – 28 decembrie, a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole.

  Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de Guvern de astăzi, joi – 28 decembrie, că Guvernul va prelungi până la 30 iunie 2024, licențele pentru importurile din Ucraina iar pe lista produselor care necesită autorizare sunt introduse și făina și zahărul.

  ”Avem astăzi o veste bună și pentru fermierii români. Guvernul va prelungi până la 30 iunie 2024 măsurile care implică sistemul de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole și vom adăuga pe această listă două noi produse, respectiv făină și zahăr. Este o decizie importantă prin care vom proteja fermierii români și locurile de muncă din acest sector”, a spus premierul Ciolacu.

  Citiți și: Oficial de la Kiev: Jumătate din cerealele din Ucraina se exportă la negru, fără a se plăti taxe

  Zahărul mai poate fi importat din Ucraina doar cu licență

  Făina și zahărul, introduse pe lista mărfurilor ce au nevoie de licență

  Pe lângă cele patru produse care aveau nevoie de licență și anume grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță au fost introduse și zahărul și făina.

  Conform unui comunicat MADR, actul normativ vizează completarea și modificarea Ordonanţei de urgenţă nr. 84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, astfel:
  – introducerea făinii de grâu sau de meslin și a zahărului din trestie sau din sfeclă și zaharoză chimic pură, în stare solidă, printre produsele agricole care fac obiectul importului din Ucraina;
  – introducerea categoriilor de operatori economici care pot efectua importurile de produse mai sus menționate, respectiv operatorii din industria morăritului și cei din industria zahărului;
  – prelungirea aplicării Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 84/2023 de la 31 decembrie 2023 până 30 iunie 2024.

  Ordonanța de Urgență urmărește stabilirea unor măsuri temporare de instituire a unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, pentru a atenua repercusiunile negative imediate în sectorul producției primare și al procesării, în vederea reducerii dezechilibrelor economice create, cât şi pentru a asigura menţinerea activităţilor economice şi a locurilor de muncă.

  Citiți și: Zelenski despre exportul de cereale din Ucraina: Mulțumesc lui Dumnezeu că a apărut România inteligentă și Klaus Iohannis m-a ajutat


  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Mușuroirea tomatelor. Când și cum se face

  Ultimele știri

  Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!