• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii sunt îngrijorați: Început de an cu deficit de apă în sol în mai multe regiuni

    Angelica Lefter -

    Fermierii își fac griji pentru culturile din anul agricol 2023-2024 din cauza lipsei de apă în sol. Unii dintre agricultori au reușit să treacă la o tehnologie conservativă, însă alții stau la mila naturii, care uneori poate fi surprinzătoare.

    Anul 2024 a început bine din punct de vedere al precipitațiilor, dar așa cum au sugerat și meteorologii pe final de an trecut, aceste precipitații nu vor putea să acopere deficitul de apă din sol deja creat. Fermierul Ionuț Olteanu, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor și administratorul fermei Agromad Crops, a postat pe pagina sa de Facebook, un mesaj pentru toți românii care practică agricultura, arătând cât de importantă este tehnologia, într-un an dificil.

    Citiți și: Fermierul Ionuț Olteanu: ”Trebuie să ne învățam să facem agricultură și cu apă foarte puțină!”

    Fermierul Ionuț Olteanu, Administratorul Agromad Crops

    Ionuț Olteanu a arătat, în câmp, chiar la început de an, deficitul de apă deja vizibil la 10 cm în sol și a militat pentru schimbarea mentalității în ceea ce înseamnă lucrările agricole, preferând o agricultură conservativă.

    ”Se vede cât de mare a fost deficitul de apă! Din nou, pământul aproape uscat în primii 10 cm și uscat-uscat în următorii! Cu atât mai mult trebuie luată în considerare schimbarea mentalității și a sistemului de lucrări și trecerea către o agricultură conservativă! Să aveți recolte normale, dragi fermieri! La mulți ani!”, a transmis fermierul Ionuț Olteanu.

    De altfel, Olteanu a recomandat în nenumărate rânduri, pentru păstrarea apei în sol, lucrările minime, așa cum a încercat să facă pentru o parte din culturile sale. Cu toate acestea, este conștient de efortul pe care trebuie să-l facă fermierii pentru o schimbare atât de importantă.

    Agricultura conservativă ar putea păstra apa în sol

    Prognoza agrometeorologică arată un deficit de apă în sol în anumite zone ale țării

    Așa cum arată și prognoza agrometeorologică, valabilă în perioada 4 – 10 ianuarie, temperaturile vor continua să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei, iar în anumite zone ale țării precum nordul, sudul și estul Moldovei, nordul și centrul Munteniei, izolat sudul Transilvaniei, umiditatea în sol va fi scăzută.

    Caracteristici meteorologice în perioada 4 – 10 ianuarie

    În acest interval va predomina o vreme în general mai caldă sub aspect termic, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -7…14 grade Celsius, la nivelul întregului teritoriu agricol, abaterile termice pozitive fiind de 1…12 grade Celsius. Temperatura maximă a aerului va oscila între -1…18 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură.

    Temperatura minimă a aerului se va încadra între -12…10 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, local producându-se brumă şi îngheţ la sol. Din punct de vedere pluviometric, se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toate regiunile. De asemenea, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii.

    Citiți și: Fermierul Ion Olteanu face trecerea la no-till cu primele 1.000 de hectare

    Caracteristici agrometeorologice – rezerva de apă în sol

    Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Banat, Crișana, Oltenia și Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania și Muntenia, local estul, centrul, vestul, sudul și sud-estul Moldovei. Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică), local în nordul, sudul și estul Moldovei, nordul și centrul Munteniei, izolat sudul Transilvaniei.

    Starea de vegetație a culturilor agricole

    Ca urmare, procesele vegetative la speciile de toamnă se vor desfăşura în general mai lent în cea mai mare parte a ţării, iar în zonele depresionare se va menţine stadiul de repaus biologic. Starea de vegetaţie a plantelor va fi medie şi slabă, îndeosebi în culturile întârziate fenologic şi pe arealele agricole unde se vor menţine deficite de umiditate în sol. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), în toate regiunile agricole. În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedoclimatice, rapiţa va parcurge predominant dezvoltarea aparatului foliar (4-9 frunze). În aproape toată ţara, la pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va înregistra stadiul de repaus vegetativ, speciile fiind bine adaptate la condiţiile de iernare. În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole specifice acestei perioade se vor desfăşura pe ansamblu normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

    Recomadări de specialitate ale agrometeorologilor:


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români