• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programul Casa eficientă energetic 2024 se lansează în februarie: 12.000 euro/gospodărie

    Oana Timar -

    Programul Casa eficientă energetic 2024. Voucherele energetice vor fi acordare în acest an pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii, dar și pentru anveloparea locuințelor.

    Programul Casa eficientă energetic va fi continuat în acest an cu finanțare din PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență. Prin acest program, gospodăriile din România vor beneficia de un voucher de 76.500 lei (12.000 de euro), pentru anveloparea gospodăriilor.

    Adrian Câciu, Ministrul fondurilor europene, a dat noi informații despre programul ce se va derula în acest an. ”Practic, trecerea ei într-o categorie energetică superioară. Se face un audit energetic, se stabilește la ce valoare energetică este casa și prin această investiție trebuie să ridici eficiența energetică a casei”, a anunțat ministrul în direct la Digi 24.

    Programul Casa eficientă energetic 2024. Înscriere

    Pentru a beneficia de programul Casa eficientă energetic, proprietarii locuințelor trebuie doar să depună o cerere la primărie sau la consiliul județean, iar autoritatea locală se va ocupa mai departe de restul actelor, a mai preciza tministrul Câciu.

    Casa eficientă energetic va începe de luna viitoare, iar bugetul alocat va fi suficient pentru eliberarea a 60.000 de vouchere, deci pentru anveloparea a 60.000 de locuințe.

    Anveloparea caselor include și schimbarea tâmplăriei

    Casa eficientă energetic 2024. Criterii de eligibilitate

    Voucherele din cadrul programului Casa eficientă energetic nu vor fi acordate pe principiul primul venit, primul servit. Vor exista criterii de evaluare a cererilor.

    ”Criteriul cel mai important este să demonstrezi că ești în zona de sărăcie energetică – există această definiție și în legea energie, și în directivele europene – și atunci, practic, dacă te încadrezi în această zonă, vei avea întâietate”, a explicat Adrian Câciu.

    Ministrul a precizat că nu e vorba de cazuri sociale, ci de o măsură pentru ca pe viitor să nu mai fie nevoie ca statul să acorde ajutoare de căldură.

    Citiți și: Metigla – este alegerea sigură pentru acoperișurile fotovoltaice!

    Fonduri în 2024 pentru panouri fotovoltaice și baterii

    Vouchere pentru panouri fotovoltaice și baterii. Finanțare în 2024

    Pe lângă programul Casa eficientă energetic 2024, Adrian Câciu, Ministrul fondurilor europene, a anunțat, că, cu finanțare din PNRR se vor acorda și vouchere energetice pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii, și cine va avea prioritate la primirea lor. Ministrul a precizat că aceste ajutoare se acordă pentru autoconsumul gospodăriilor care se confruntă cu „sărăcia energetică”, nu pentru prosumatori.

    „Cea mai importantă alocare este pentru cetățeni, pentru gospodării, unde avem 1,2 miliarde de euro pentru panouri fotovoltaice și baterii – vouchere pentru acest tip de investiții – și, pe de altă parte, pentru eficiența energetică a gospodăriilor, a caselor”, a declarat Adrian Câciu.

    „Aceste investiții merg mână în mână, deci nu se acordă (finanțare – n.r.) doar pentru panouri sau doar pentru baterii (de stocare a energiei produse de panouri – n.r.). Se acordă pentru persoanele care trebuie să-și asigure suficiența energetică. Atenție, nu este un program pentru prosumatori. Cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru consum, nu pentru a fi producători de energie”, a mai arătat ministrul.

    Valoarea unui voucher pentru panouri fotovoltaice va fi de până la 25.000 de lei, echivalentul a 5 kilowați, însă depinde de fiecare gospodărie – undeva poate e nevoie doar de 3 KW, undeva poate e nevoie de 4 KW. Acest (voucher de) 25.000 de lei pentru panouri va fi însoțit de (încă un voucher de) 25.000 de lei pentru capacitate de stocare, pentru baterii. Deci 50.000 de lei (în total), 10.000 de euro pentru o gospodărie, a explicat ministrul despre banii din PNRR pentru panouri fotovoltaice și baterii.

    Citiți și: Fonduri pentru panouri fotovoltaice – până la 1 milion de euro/MW pentru fermieri și procesatori


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”