• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG de forță majoră în agricultură: Plata ratelor, suspendată pentru fermierii afectați de secetă

    Oana Timar -

    Plata creditelor, suspendată până la finalul anului pentru fermierii care au avut de suferit din cauza secetei. Aceasta este prevederea principală din cadrul unui proiect de ordonanță de urgență pentru forță majoră în agricultură, document publicat de Ministerul Agriculturii.

    Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, miercuri – 10 ianuarie, un proiect de OUG pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023.

    ”Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările și completările ulterioare și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, datorate de debitori în anul 2023 către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de la o lună, până la 12 luni, dar nu mai târziu de 31.12.2024„, se arată în proiectul de act normativ.

    Citiți și: A început protestul fermierilor! Tractoare din toată țara se îndreaptă spre București FOTO-VIDEO

    OUG forță majoră: ce credite se pot suspenda

    Conform proiectului de OUG se va putea suspenda rambursarea datoriilor restante, precum și a ratelor, dobânzilor și comisioanelor scadente, numai pentru creditele din contractele de credit, respectiv leasing, încheiate cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare, care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:
    a) au fost acordate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, inclusiv;
    b) nu le-a fost declarată scadența anticipată până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, inclusiv;

    Maturitatea contractelor, respectiv perioada maximă de creditare prevăzută în reglementările creditorilor poate fi depășită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată, se arată în documentul publicat de MADR.

    Pentru debitorii pentru care prelungirea maturității creditelor depășește limita de vârstă prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu încadrarea în limita de vârstă. De prevederile prezentei ordonanțe de urgență vor beneficia debitorii care au încheiat un contract pentru obținerea unui credit care nu a ajuns la maturitate și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

    Citiți și: AAC cere MADR să lanseze de urgență creditele agricole promise fermierilor

    Ce se întâmplă cu dobânda creditelor suspendate

    Dobanda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată va fi suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.

    Comisioanele amânate la plată, în sold la finele perioadei de suspendare, se vor plăti conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare.

    Beneficiarii OUG – toți fermierii care pot dovedi că au fost afectați de secetă

    Potrivit proiectului de OUG, măsura privind suspendarea plății ratelor se acordă exclusiv fermierilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de starea de calamitate naturală în agricultură datorată manifestării fenomenului de secetă pedologică, sens în care debitorii prezintă creditorilor procesele – verbale de constatare şi evaluare a pagubelor (încheiate conform Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, cu modificările şi completările ulterioare)

    Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare, în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare oferit de creditor, cel mai târziu până la 60 de zile de la intrarea în vigoare a noii ordonanțe de urgență.

    Beneficiază de acordarea facilității de suspendare a obligației de plată a datoriilor restante, precum și a ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente creditului, debitorul care transmite creditorului solicitarea de suspendare în conformitate cu prevederile prezentei ordonanțe de urgență, însoțită de declarația pe propria răspundere că i-au fost afectate veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situația gravă generată de starea de calamitate naturală în agricultură datorată manifestării fenomenului de secetă pedologică și se află în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată aferente creditului ca urmare a intervenției uneia/mai multora dintre următoarele cauze: diminuarea drastică a veniturilor urmare obținerii unor producți agricole vegetale reduse, a evoluției negative a prețurilor produselor agricole vegetale pe piață în anul 2023, imposibilității valorificării stocurilor de producție pe fondul unor fluxuri comerciale de produse similare din Ucraina urmare războiului declanșat de Rusia, la prețuri mult mai reduse, rentabilitate economică redusă sau chiar producție pe pierderi, datorate creșterii prețurilor la resursele materiale agricole în anii 2022 și 202

    Creditorul analizează solicitarea formulată de debitor, verifică încadrarea creditului în condițiile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență și ale prezentului articol și în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data primirii solicitării, comunică debitorului decizia sa de aprobare a cererii de suspendare a obligațiilor de plată.

    Decizia de aprobare conține și numărul de rate pentru care a fost solicitată de debitor și aprobată suspendarea la plată și se comunică debitorului în format letric sau prin poștă electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau declarate de către client creditorului ulterior încheierii contractului de credit sau printr-un alt canal de comunicare oferit de creditor.

    Modificarea clauzelor contractuale ca efect al aprobării solicitării beneficiarului, în temeiul prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, se realizează prin încheierea de acte adiționale care cuprind clauzele contractuale modificate, inclusiv noul grafic de rambursare a creditului și graficul de rambursare a dobânzilor eșalonate, care se transmit de creditor debitorului în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea solicitării. Notificarea debitorului se realizează în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau declarate de către client creditorului ulterior încheierii contractului de credit. În graficul de rambursare a creditului, revizuit după acordarea facilității de suspendare a obligației de plată, rata de dobândă se menține la nivelul prevăzut în contractul de credit inițial încheiat între debitor și creditor.

    Creditorul acordă facilitatea de suspendare a obligației debitorului de plată a creanțelor restante precum și la plata tuturor componentelor creditului respectiv rate de principal, dobânzi ș comisioane, pe perioada stabilită conform opțiunii debitorului.

    Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru forța majoră în agricultură va fi în vigoare până la finalul acestui an, după ce Guvernul va aproba actul normativ și acesta va fi publicat în Monitorul Oficial.

    DOCUMENT UTIL: Proiect-OUG-stabilire-masuri-sprijin-producatori-agricoli-gestionare-efecte-seceta


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    Vremea de Crăciun 2024 și de Revelion 2025. Prognoza ANM pentru sărbători Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA E timpul să alegi semințele de mazăre. Oferta Rodbun pentru fermierii români