Bulgaria: Legea care permite fotovoltaice pe terenuri agricole – neconstituțională
Violina Gorcinschi -Instalarea sisteme fotovoltaice pe terenuri fertile, declarată neconstituțională în Bulgaria. Curtea Constituțională a Bulgariei a declarat neconstituționale prevederile care ar permite construirea de parcuri fotovoltaice pe terenuri agricole fertile. Proiectul de lege a fost atacat de președintele țării, Rumen Radev, ale cărui argumente au avut câștig de cauză în privința acestui subiect. Potrivit instituției, pământurile care pot fi folosite în agricultură sunt considerate o resursă prețioasă pentru țară, astfel că sunt protejate.
Curtea Constituțională din Bulgaria s-a pronunțat asupra unei obiecții de neconstituționalitate ridicate de președintele Rumen Radev în ceea ce privește proiectul de lege privind protecția terenurilor agricole, care ar permite construirea de parcuri fotovoltaice pe terenuri agricole din categoriile 5-7, care ar fi fertile, de calitate superioară, potrivit sinor.bg.
Parcurile fotovoltaice pe terenuri fertile, inacceptabile în Bulgaria
Conform legislației bulgare actuale, panourile solare pot fi amplasate doar pe terenuri infertile din categoria 8 până la 10. Cu amendamentele votate, însă, acest lucru s-ar schimba. De aceea, întreaga comunitate agricolă s-a ridicat împotriva modificărilor care deschid larg porțile pentru construcțiile de fotovoltaice pe terenurile fertile.
Motivul acestor prevederi a fost reprezentat de modificările împinse în liniște la legea conservării terenurilor, făcute prin prevederile tranzitorii și finale ale Legii Energiei Regenerabile. Președintele țării s-a opus acestor norme pe care le-a atacat la Curtea Constituțională.
Principalul argument al reprezentanților Curții, dincolo de ceea ce se precizează în însăși cererea președintelui, este faptul că legislația constituțională bulgară garantează protecția terenurilor fertile, considerate valoroase datorită faptului că sunt resurse importante care asigură bunăstarea poporului. Aceste terenuri și-ar modifica destinația numai în cazuri excepționale, când se invocă justificări, ceea ce nu a fost și cazul normelor atacate.
„În practica Curții Constituționale a Bulgariei este invocat în mod constant faptul că pământul este o bogăție națională de bază care se bucură de o protecție specială a statului și a societății. Constituția reglementează garanții pentru respectarea acestui principiu și conține o cerință imperativă ca nu numai regimul terenului să fie determinat prin lege, ci și ca schimbarea destinației acestuia să fie permisă în mod excepțional și în caz de necesitate dovedită. Reamintim că, în cererea Președintelui de anulare a articolului 2, alin. 4, în partea despre agro-fotovoltaică, se precizează că „odată cu admiterea construirii de instalații pentru eolian, solar, hidroelectric, geotermal sau energie din biomasă și biocombustibili, pe teren de calitate superioară (categoria a 5-a), se modifică scopul pentru o mai mare parte a terenurilor agricole și pășunilor din Bulgaria”. Totul este contrar prevederii art. 21 din Constituția Republicii Bulgaria, conform căreia pământul reprezintă principala bogăție națională, iar pământul arabil este folosit numai pentru nevoile agricole. Schimbarea scopului acestuia este permisă numai în mod excepțional și în caz de necesitate dovedită. Nici în motive, nici în dezbaterile asupra proiectului de lege nu s-a discutat o asemenea necesitate. Mai mult, obiecțiile Ministerului Agriculturii și Alimentației nu au fost luate în considerare, iar o mare parte din textele controversate au fost introduse între prima și a doua lectură”, s-a arătat în motivarea Curții Constituționale.
Fotovoltaicele pe pământuri fertile, subiect fierbinte și în Cipru
Tot pe această temă s-a discutat ieri, marți – 9 ianuarie, și în Cipru. Ministerul Agriculturii de la Nicosia s-a arătat ferm împotriva instalării sistemelor fotovoltaice pe terenuri fertile, arabile sau unde sistemele de irigații sunt în curs de reabilitare, conform in-cyprus.philenews.com.
Mai mult, ministrul Petros Xenophontos a propus ca noile proiecte privind Energia Regenerabilă să aibă loc numai pe terenurile cu fertilitate scăzută, în zone de-a lungul autostrăzilor, cariere abandonate și în locuri cu depozitare necontrolată a deșeurilor care au fost deja restaurate.
Conservarea terenurilor agricole fertile, precum și a celor în curs de regenerare au fost ieri punctul central de discuție în cadrul Comisiei de Agricultură din Parlament.
Andreas Grigoriou, directorul general al Ministerului Agriculturii, a vorbit despre instalarea parcurilor agrivoltaice, menționând că în 2022, instituția a elaborat un plan prin care vor fi posibile, pe aceleași pământuri, și activitățile agricole, dar și instalarea de sisteme fotovoltaice.
Această inițiativă ar avea scopul de a furniza venituri suplimentare fermierilor și de a crește contribuția surselor regenerabile în producerea generală de energie. Pe această temă, departamentul de agricultură cipriot s-a arătat, până acum, susținător al acestei inițiative.
Singura problemă ridicată ar fi că agrivoltaicele încă nu au fost implementate în Cipru, astfel că va fi nevoie de anumite investigații pentru a determina eficacitatea folosinței terenurilor în scop dublu.
Citește și: Terenuri agricole și pășuni, transformate în parcuri fotovoltaice