• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florin Purcea, fermier: În Ajunul Crăciunului am primit proces verbal de executare. Închid totul, nu mai am bani

    Angelica Lefter -

    Situație grea pentru mai mulți fermieri care au accesat fonduri europene prin Direcția Generală de Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM (DGP-AMPOPAM), iar acum au fost înștiințați că trebuie să returneze o parte din sprijinul obținut. Din cauza unei erori făcute de angajații statului, cei care au accesat fonduri pentru sectorul piscicol riscă acum să fie executați silit. Afacerile lor în agricultură au de suferit, iar oamenii nu înțeleg de ce trebuie să returneze banii obținuți legal.

    Unul dintre cei mai mari producători de castraveți din țară, Florin Purcea, din Ișalnița, județul Dolj, se confruntă cu aceeași problemă, după ce a accesat fonduri pentru a dezvolta o afacere în piscicultură, dar care servește în aceeași măsură și partea de irigat a solariilor. Situația a afectat 180 de firme, iar suma per total de returnat este de peste 40.000.000 de euro.

    Citiți și: Cătălin Grigoriu: ”În prezent, cred că peste 50% din fermierii României sunt în insolvență tehnică”

    Ferma piscicola a lui Florin Purcea, investiție de peste 10 milioane de lei

    Fermierii trebuie să returneze o mare parte din fondurile UE încasate

    Chiar în ajunul Crăciunului, fermierul Florin Purcea a primit procesul verbal de executare cerându-i-se banii pe proiectele implementate, care acum se află în al doilea an de monitorizare. Legumicultorul a primit prin proiectul european 4.000.000 de lei și ar trebui să returneze 1.800.000 de lei.

    Perioada de returnare este foarte mică, de o lună de zile, practic ar trebui ca suma să fie returnată în câteva zile, până pe 25 ianuarie, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul Florin Purcea.

    ”Noi ca să putem să menținem prețurile și condițiile actuale de piață la castraveți, a trebuit să vin cu o fermă piscicolă lângă serele de castraveți, în care apa din acvacultura pe care o fac, trece prin pește, crește peștele și o folosim apoi la udat în sere. Aceasta a fost ideea proiectului. Proiectul a avut o valoare de 8 milioane de lei, din care, aport în natură, conform Ghidului și legislației, normelor din țara asta, era 50%, și 50% ne finanțează AMPOPAM. Deși domnul ministru Barbu a recunoscut că s-a produs o greșeală de sistem a angajaților instituției prin care am luat banii, ne-am trezit în ajunul Crăciunului cu procesul verbal de executare, adică trebuie să dăm banii înapoi pe proiectele implementate. Ne aflăm în anul doi de monitorizare și noi trebuie să dăm până pe 25 ianuarie banii în apoi. Am avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii, domnul Barbu, și a spus că se va rezolva această problemă, dar până acum nu văd nicio rezolvare. Eu am luat 4.000.000 de lei și ar trebui să dau înapoi 1.800.000 de lei”, a menționat fermierul Florin Purcea.

    Auditul de la Bruxelles a făcut verificări, iar piscicultorii trebuie acum să returneze banii

    Bărbatul spune că suma a fost ridicată în tranșe, contractele au fost semnate de ambele părți, iar faptul că nu a fost respectată legislația europeană și Ghidul, este numai vina funcționarilor publici.

    ”Au fost șase cereri de tragere, am încasat banii în 2 ani de zile, șase cereri de rambursare. Au fost verificate, a fost recepția făcută, a trecut un an de monitorizare în care au venit pe teren, au văzut că avem pește, nu corcodușe, totul este în regulă. Acum, au venit să dăm banii înapoi, pentru că la Autoritatea de Management a venit auditul de la Bruxelles și a spus că nu trebuia să luăm cei 50% aport în natură, ci trebuia să se ia decât 10%. De aici, au venit pe capul nostru să dăm banii înapoi. Eu am depus la instanță cauțiunea de 80.000 de lei, cât mi-a cerut instanța, să suspend executarea până la terminarea procesului. Bineînțeles că instanța mi-a respins, iar acum, pe 25 ianuarie trebuie să dăm banii înapoi”, a afirmat fermierul doljean.

    Investițiile în ferma piscicolă se ridică la peste 10 milioane de lei

    Citiți și: Un fermier milionar a ajuns să fie executat silit. Ferma sa se vinde astăzi la licitație

    Fermierul, nevoit să închidă afacerea în piscicultură – mai mulți oameni vor rămâne fără serviciu

    În ultimă instanță, cu proiectul neterminat și banii investiți deja, fermierul trebuie să închidă afacerea. Peștele va fi scos din bazine și aruncat, iar oamenii vor rămâne fără slujbe.

    ”Eu am 10 oameni aici, îi dau afară, scot peștele și îl duc în stradă. Închid totul pentru că nu mai am bani. Să vină ei să își facă treaba. Eu nu mai am bani să finanțez, pe mine mă bagă în faliment și asta se în tâmplă cu toți, pentru că cei care au avut o fermă micuță au venit să-și dezvolte activitatea. Dacă ei vin și spun că ne dau bani să ne dezvoltăm, apoi eu ce să mai cred? Rămâneam cu ferma mea și cu ce aveam, dar nu ajungeam la faliment. Ei nu au respectat legislația și Ghidul pe care ei l-au făcut, nu eu! Acum vin și spun să dăm banii înapoi până pe 25, nu au venit nici măcar să ne spună că găsesc o metodă, că ne fac o eșalonare, nimic. Proiectul a fost 8 milioane de lei, dar pe mine m-au prins toate scumpirile și m-a costat acest proiect peste 10 milioane de lei…Sectorul piscicol este în cap!”, a punctat piscicultorul doljean Florin Purcea.

    Omul de afaceri a explicat, în final, că Direcția Generală de Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM (DGP-AMPOPAM) le-a spus fermierilor că aceste sume reprezintă ”foloase necuvenite” și le-a înaintat la Ministerul de Finanțe. La rândul său, Ministerul de Finanțe, conform legii, începe procedura de executare.

    Piscultorii își pun ultimele speranțe în Ministrul Agriculturii, singurul care poate negocia o ieșire din această situație care riscă să pună cruce fermierilor care au investit și în producția de pește românesc.


    Te-ar mai putea interesa

    Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou