• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisarii UE, împotriva restricțiilor la importul de produse agricole din Ucraina

    Violina Gorcinschi -

    Comisarii UE se opun restricțiilor privind importurile de produse agricole din Ucraina. Janusz Wojciechowski, Comisarul pentru Agricultură al UE, este singurul care luptă pentru introducerea unor restricții cantitative la importurile de produse agricole ucrainene, în contextul în care se pregătește un nou regulament de liber schimb, valabil până în 2025.

    Comisarii UE nu împărtășesc poziția lui Janusz Wojciechowski cu privire la introducerea restricțiilor de cantitate în comerțul cu produse agricole, ceea înseamnă că șansele ca acestea să fie introduse sunt extrem de mici. Comisia Europeană a organizat consultări între cabinete cu privire la introducerea de restricții cantitative asupra comerțului cu Ucraina, a informat farmer.pl.

    Comisarul UE, Janusz Wojciechowski
    Janusz Wojciechowski, singurul susținător al restricțiilor (foto: wiadomosci.wp.pl)

    Comisia Europeană se opune restricțiilor privind importurile de produse agricole din Ucraina

    Comisia Europeană finalizează, în prezent, proiectul unui nou regulament de liber schimb cu Ucraina valabil până în 2025. Comisarul polonez Janusz Wojciechowski a avertizat că nu va sprijini proiectul dacă nu vor fi incluse clauze de protecție și restricții cantitative pentru carnea de pasăre și zahăr.

    „O creștere bruscă a importurilor agricole, la o scară de trei ori mai mare decât prognozele anuale în cadrul acordului UE cu țările Mercosur, s-a dovedit a fi o amenințare pentru piața agricolă din Uniunea Europeană, în special în țările vecine cu Ucraina. Această amenințare poate fi, de asemenea, o problemă serioasă în viitor”, a spus Wojciechowski.

    Totuși, poziția comisarului polonez nu a fost susținută de comisarii din alte domenii.

    „Nu există nicio șansă de a introduce restricții cantitative în comerțul agricol cu ​​Ucraina,” a declarat Katarzyna Szymaska-Borginon, jurnalist la RMF FM.

    Proiectul unui nou regulament care extinde comerțul fără taxe vamale cu Ucraina urmează să fie adoptat de Colegiul Comisarilor marți, pe 16 ianuarie.

    Un proiect de nou regulament UE care prelungește comerțul fără taxe vamale cu Ucraina până pe 6 iunie 2025 urmează să fie adoptat de Colegiul Comisarilor în zilele următoare. În următorul pas, va necesita aprobarea Parlamentului European și a Consiliului UE, dar va fi foarte dificil să se producă schimbări benefice fermierilor dacă aceștia nu au fost deja incluși în proiectul CE.

    Citește și: Cine sunt membrii comisiei care decide cine primește licențe pentru a importa cereale din Ucraina

    Importurile ucrainene nu reprezintă un pericol, potrivit CE

    După cum susțin comisarii UE, cel mai important lucru acum este susținerea Ucrainei țară care candidează la aderarea în comunitatea europeană. Situația actuală de pe piața agricolă a UE este monitorizată și nu este percepută ca fiind periculoasă în niciun fel.

    Principalul susținător al menținerii comerțului liber este președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Neoficial, se știe că decizia finală revine șefului Comisiei Europene, care este un susținător al unei astfel de soluții și intenționează să anunțe adoptarea acesteia în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

    Polonia, Ungaria și Slovacia continuă să mențină restricții unilaterale asupra importului anumitor produse agricole din Ucraina.

    Despre această chestiune a vorbit și Czesław Siekierski, ministrul polonez al Agriculturii.

    „Voi face totul pentru a menține embargoul actual. În perspectiva reconstrucției sectorului agricol ucrainean, este necesară dezvoltarea unor soluții comune de piață între Ucraina și UE. Ideea este, mai presus de toate, să respectăm principiile siguranței și calității alimentelor. Deschiderea pieței europene către produsele agricole din Ucraina poate destabiliza, în viitor, complet, nu doar piața internă, ci și pe cea europeană”, a spus șeful polonez de la agricultură

    Citește și: Agrana cere limitarea importurilor de zahăr din Ucraina


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!