• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa cerealelor azi. Cinci informații de interes – luni, 15 ianuarie 2024

    Oana Timar -

    Bursa cerealelor – știri care au impact asupra prețurilor cerealelor din România și din regiunea Mării Negre. Începutul de an găsește agricultura românească în fierbere, însă până la acest moment nu există semnale de alarmă privind compromiterea anului agricol întrucât protestele declanșate în această perioadă nu se suprapun unor lucrări agricole importate în sectorul vegetal. Acțiunile de stradă din România au început însă să impacteze și activitatea fermierilor din statele vecine.

    Pentru a consulta prețurile la cereale și oleaginoase în portul Constanța, dar și din Bulgaria și Republica Moldova, precum și de la Bursa Euronext (Paris) și Bursa de Mărfuri de la Chicago (SUA), vă recomandăm să vă descărcați aplicația Agrointeligența ce funcționează gratuit pe orice telefon mobil sau tabletă – link de descărcare: https://onelink.to/k9s2d4

    Blocaj la vama Siret

    Blocarea vămii Siret, privită cu îngrijorare de fermierii și traderii din Ucraina

    Fermierii români și transportatorii au blocat în ultimele trei zile traficul din vama Siret. Timp de ore întregi, accesul camioanelor în România a fost oprit, spre nemulțumirea fermierilor și a traderilor din Ucraina, potrivit presei ucrainene.

    Agricultorii români prezenți la Vama Siret au declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că atitudinea șoferilor de camioane cu numere de Ucraina și de Republica Moldova este una neprietenoasă în momentul în care intră în România și dau ochii cu coloanele de tractoare și camioane care participă la proteste. Este de așteptat ca și astăzi, luni – 15 ianuarie, traficul de la Vama Siret să fie îngreunat și chiar blocat de acțiunile fermierilor și ale transportatorilor români.

    Blocaje la importurile de îngrășăminte

    Jucătorii din piața de îngrășăminte reclame blocaje în Ucraina. Începând de la 1 ianuarie, Serviciul Vamal de Stat din țara vecină refuză să elibereze cantitățile de fertilizanți în lipsa unor rezultate de laborator. Argumentul oficial oferit este că autoritatea ucraineană dorește să se asigure că nu se comercializează cantități care ar putea proveni din Federația Rusă. Singura problemă este că procedura de testare și verificare a ajuns să depășească 10 zile.

    ”Vama a luat probe de testare pe 4 ianuarie și nu ne-a furnizat încă rezultatele analizelor de laborator. Adică, totul se face acum pentru a întârzia vămuirea mărfii cu 2-3 săptămâni. Și, din păcate, poziția vămii estede neclintit – nu vor să grăbească acest proces. În prezent, până la 10 nave cu îngrășăminte care nu sunt vămuite sunt staționate în porturile Dunării”, a declarat Volodymyr Tryukhan, director și fondator al Grupului Agro-Industrial Ucrainean, citat de Agropolit.ua.

    Comcereal Tulcea vinde Cereale Prest

    Traderul de cereale Comcereal SA Tulcea, controlat de producătorul de ulei dobrogean Argus SA, a decis, în ședința Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 11 ianuarie 2024 organizarea licitației în vederea vânzării părților sociale pe care societatea le deține la SC Cereal Prest SRL, în calitate de asociat unic. Decizia a fost aprobată cu unanimitate de voturi. În cadrul aceleași ședințe s-a decis ca CA-ul Comcereal SA să întreprindă toate demersurile pentru organizarea licitației în vederea vânzării părților sociale ale Cereal Prest SRL pentru un preț care nu poate fi mai mic de un milion de lei, potrivit ZiarulAmprenta.ro.

    Cereal Prest SRL are sediul în Tulcea și are ca unic acționar Comcereal SA Tulcea. Societatea, înființată în 2006, se ocupă de „Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase”. În 2022, firma a avut o cifră de afaceri de 1.845.400 lei, „profit” pe minus de 546 305 și datorii de 8.018 lei.

    Prețul cerealor în portul Constanța, sub presiunea burselor mondiale

    Prețul cerealelor în portul Constanța au fost săptămâna trecută sub presiunea celor de pe bursele mondiale. Cele mai mari scăderi de preț le-a suferit porumbul DAP Constanța care a încheiat săptămâna la 177-179 de euro pe tonă. Prețul pentru grâul FOB Constanța a închis săptămâna la 210-213 euro pe tonă.

    Pe bursa de la Paris, prețul la grâul MATIF s-a închis vineri la 216 euro pe tonă pentru cantitățile livrate în martie, iar porumbul MATIF la 191 de euro pe tonă pentru contractele cu livrare tot în martie.

    Îngrășăminte produse la combinatul Ostchem

    Prețul îngrășămintelor din Ucraina, în scădere

    Fermierii din Ucraina beneficiază de scăderi importante de prețuri pe piața locală de îngrășăminte. O analiză realizată de publicația Kurkul.com arată că prețurile fertilizanților au scăzut semnificativ în ultimele 12 luni.

    În decembrie anul trecut, îngrășămintele agricole produse de Ostchem, cu livrare la fermă costau:


    Te-ar mai putea interesa

    Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă