Florian Ciolacu, CFRO: Managementul profesionist în ferme trebuie transformat, regândit
Angelica Lefter -Fermierii români, alături de agricultura pe care o practică, trebuie să sufere o transformare pentru a trece la următorul nivel. Digitalizarea, investițiile în tehnologizare sunt necesare, însă trebuie urmate modelele de succes, consideră Florian Ciolacu, Director Executiv Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă (CFRO).
Gândirea antreprenorială trebuie să ia locul unei gândiri de resemnare cu locul pe care îl ocupă fermierul mic și mijlociu în peisajul agriculturii românești. Problemele fermierilor se pot rezolva printr-un management profesionist a menționat Florian Ciolacu, Director Executiv Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă (CFRO), în cadrul emisiunii Agrostrategia, ediția de astăzi, marți – 23 ianuarie, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.
Citiți și: Mihai-Andrei Olaru despre ferma familiei: Am început cu câteva hectare și două tractoare U650
Florian Ciolacu, CFRO: Există mai multe modele de succes în agricultura românească
În opinia expertului Florian Ciolacu, gândirea antreprenorială este esențială pentru ca fermele mici și mijlocii să se dezvolte, inclusiv pe partea de tehnologizare și digitalizare.
”Această modernizare, transformare de care vorbeam, are un model, să zic sau mai multe modele de succes pe care se poate înscrie, pentru toate aceste categorii sau subcategorii din sectorul agricol, de la cultură mare, zootehnie, legumicultură, horticultură apoi spre industria de procesare a producției primare către alimente. Sunt mai multe lucruri pe care suntem obligați să le ținem. La nivelul celui care conduce ferma, gândirea antreprenorială este cea care trebuie să ia locul gândirii care concluziona că el este capabil cu ce știe și cu experiența pe care o are să decidă asupra oricărui lucru în fermă, deci acesta este primul aspect. Sisteme informatice în fermă, sisteme de senzori, stații meteo, satelitare…”a spus Florian Ciolacu, Director Executiv Clubul Fermierilor Români.
Trecerea fermierilor peste criză, doar primul pas pentru a atinge un management profesionist
În opinia specialistului invitat la Agrostrategia, fermierii au legitimitatea de a întreba cum pot vorbi de dezvoltare, dacă ei nu își pot plăti creditele bancare și se află permanent sub stresul falimentului.
”E foarte legitimă această întrebare, afirmație a celor care sunt astăzi protestatari și sunt într-o situație dificilă. Am spus, trecerea peste situația de criză printr-un ajutor extern, printr-o transfuzie de energie, nu rezolvă problema. Problema se rezolvă în momentul în care ei, acești fermieri mici, medii, mari, fac tranziția către un management profesionist folosind toate instrumentele. Și o să vă dau un exemplu pentru o fermă mică sau medie a modului în care trebuie să gândească reorganizarea folosind finanțări disponibile acum prin bani europeni si instrumente la dispoziție. Managementul profesionist trebuie transformat, regândit de aceste firme tocmai pentru că nu mai pot să-și gestioneze în măsura în care știau cheltuielile pentru că fluctuațiile acestea pe care le vedem pe inputuri, pe tot ce au ei nevoie, pe timp, pe tehnologii, sunt atât de mari și atunci este nevoie de o gândire sprijinită de un sistem informatic. Distribuția inputurilor pe suprafața pe cre o lucrează nu mai poate să fie egală, ci trebuie să fie variabilă și aici deja intervine o dronă pe care ei pot să o folosească”, a declarat Directorul Executiv Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă (CFRO).
Florian Ciolacu, CFRO: Cursuri pentru pregătirea fermierilor
Directorul Executiv Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă (CFRO) a mai punctat, la Agrostrategia, că statul și Guvernul trebuie să sprijine fermierii români în momentele de criză.
”Asta ce înseamnă, că trebuie să se uite la modele de lucru cu aceste tehnologii, dar nu zic, modele de lucru pentru pentru o transformare care poate să pară așa, filosofică pentru ei, modele de lucru utilizând tehnologiile digitale, adică sistemele informatice, drone și la cursuri pe care să le utilizeze ca să se pregătească. Și ar putea să vină iar legitimă întrebarea: bine, dar eu acum sunt în criză, eu trebuie mâine să merg pe câmp….E clar că, aici spuneam, că statul, Guvernul sprijină și trebuie să ajute, într-o perioadă de dificultate ca să se stabilizeze, dar cumva aș spune, nu vreau să folosesc cuvântul condiționând, dar punând aceste finanțări disponibile și aceste compensări pe care le primește asociate unei transformări că sunt alte lucruri care sunt conexe agriculturii pe care ei trebuie să le facă pentru a câștiga mai mult”, a mai spus Florian Ciolacu.
Citiți și: Panouri solare la o fermă de oi Țurcane. Tânărul Constantin Oloer: Am dezvoltat ferma de la zero
Interes crescut în ferme pentru energia regenerabilă
Energia regenerabilă este de mare interes pentru fermieri a mai adăugat Florian Ciolacu, Director Executiv Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă (CFRO). Modelele de succes trebuie analizate și traduse în funcție de alte activități pe care le practică agricultorii români.
”Vedem foarte mult interes din partea fermierilor pentru energie regenerabilă. Deci, trebuie regândită afacerea și eu spun, este foarte greu, într-o situație dificilă, cu banca la ușă, să spui, eu îmi regândesc afacerea, de asta ne uităm către modele. Sunt modele de omeni și modele de succes în afacere pe care oamenii cu titlul imediat pot să le acceseze, să se ducă către ele, nu zic să le copieze, să le traducă în ce fac ei, astfel încât să funcționeze. Apoi, vorbim de circularitate în natură. Vedeți că este și o condiție pe care Uniunea Europeană, Comisia o pune, pentru a crește biodiversitatea, pentru a răspunde unor nevoi de mediu”, a explicat Florian Ciolacu.
Există oportunități mari de a eficientiza munca fermierilor
Florian Ciolacu a mai apreciat că tânăra generație este cea care vine cu o altă viziune pentru a duce afacerile părinților mai departe.
”Toate lucrurile acestea aduc beneficii și o spun pentru că am analizat un procesator de carne din apropierea Bucureștiului, un mare procesator și am văzut modul în care poate să câștige procente importante la venituri și la profit, prin utilizarea totală a tot ceea ce trece și se procesează prin această întreprindere. Există oportunități mari de a eficientiza ceea ce faci, care să se transpună într-o cifră de afaceri mai mare și într-un profit mai mare prin faptul că valorifici tot ceea ce e în fermă. Mai este o oportunitate. Știm că agricultura românească ca și cea europeană este într-o cumpănă prin vârsta înaintată a celor care conduc fermele. Știm că peste 50% dintre cei care conduc fermele au peste 65 de ani. Ei sunt părinții unor copii care în marea lor majoritate au absolvit ceva legat de agricultură. Majoritatea preia afacerea cu o altă gândire. Și atunci, această înnoire generațională, zic eu, este o oportunitate”, a concluzionat Florian Ciolacu, Director Executiv Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă (CFRO), în cadrul emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită în fiecare săptămână, de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR1.