• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Iuliu Winkler, UDMR-PPE: M-aș bucura să nu-l mai văd pe domnul Wojciechowski în funcția de comisar pentru agricultură

    Angelica Lefter -

    Iuliu Winkler, eurodeputat UDMR – PPE, consideră că Janusz Wojciechowski este „cel mai slab comisar din actuala Comisie Europeană”. Mai mult, europarlamentarul a declarat că s-ar bucura să nu îl mai vadă pe Wojciechowski în această poziţie, de comisar european pentru agricultură.

    Iuliu Winkler, eurodeputat UDMR, PPE, s-a declarat nemulţumit de activitatea pe care o desfăşoară comisarul european pentru agricultură, Janus Wojciechowski, apreciind că performanţa actualei Comisii Europene ar fi îmbunătăţită dacă acesta ar demisiona din funcţie, transmite Agerpres, informația fiind prezentată de G4media.

    „Am formulat faptul că m-aş bucura foarte mult să nu-l mai văd pe domnul Wojciechowski în această poziţie, de comisar european pentru agricultură. Am spus că el este foarte controversat şi foarte puţin performant şi că am avea o Comisie Europeană mai bună fără domnia sa. Acele eco-condiţionalităţi, care fac atâtea probleme agriculturii din ţările din estul Europei, trebuie suspendate, în continuare, pentru anul 2024, pentru că războiul din Ucraina nu s-a terminat, pentru că perturbările pieţei nu s-au terminat şi pentru că noi avem o situaţie extrem de grea”, a declarat Iuliu Winkler, într-o conferinţă de presă susţinută la Deva.

    40 de europarlamentari i-au cerut comisarului să dea derogare la GAEC

    Deputatul european a explicat că în luna decembrie 2023, aproape 40 de parlamentari europeni, membri ai Grupului PPE, au solicitat, printr-o scrisoare adresată comisarului european pentru agricultură să prelungească termenul de suspendare a măsurii care obligă fermierii să lase în pârloagă suprafeţe de teren arabil, apreciind că războiul din Ucraina impune o creştere a cantităţii de hrană pentru asigurarea securităţii alimentare în Europa. Iuliu Winkler a menţionat că răspunsul primit din partea comisarului european pentru agricultură este „revoltător”.

    „În luna decembrie a anului trecut, i-am adresat o scrisoare comisarului Wojciechowski în care i-am solicitat, în conformitate cu ceea ce s-a votat în Consiliul AgriFish, să prelungească termenul până la care fermierii ar fi obligaţi să lase în pârloagă suprafeţe de teren arabil, aşa numita condiţionalitate de mediu GAEC 8. Noi am considerat că este absurd ca atunci când ai un război lângă tine, tu să te preocupi de lăsarea necultivată a terenurilor şi să nu cauţi să maximizezi producţia de hrană pentru a asigura securitatea alimentară a continentului european. (…) Comisarul ne dă un răspuns revoltător, în care ne spune că lucrurile stau bine, că funcţionează coridoarele solidarităţii, că nu există o situaţie critică la nivelul UE şi ne mai spune că dacă din punct de vedere economic prelungim derogarea, aceasta va duce la o producţie mai mare care va avea ca şi consecinţă scăderea preţurilor”, a arătat Iuliu Winkler.

    Citiți și: Ministrul Agriculturii a prezentat la AGRIFISH mandatul fermierilor pentru derogările la GAEC 7 și 8

    Janusz Wojciechowski

    Iuliu Winkler: Janusz Wojciechowski – „cel mai slab comisar din actuala Comisie Europeană

    Europarlamentarul UDMR consideră că Janusz Wojciechowski este „cel mai slab comisar din actuala Comisie Europeană” şi i-a reproşat faptul că nu ar reprezenta interesele fermierilor europeni, ci pe cele ale lobby-ului de extremă stânga – verde militant.

    În contextul mai larg legat de protestele fermierilor atât din România, cât şi din alte state membre, Iuliu Winkler crede că acestea trebuie înţelese în două chei, respectiv prin prisma nemulţumirilor faţă de politicile din agricultură de la nivel naţional, precum şi de la nivel european.

    Potrivit acestuia, în România, nemulţumirile fermierilor sunt legate de lipsa soluţionării problemelor cauzate de războiul din Ucraina şi de faptul că nu sunt înţeleşi la Bruxelles, dar şi de ineficienţa şi birocraţia impuse de Guvernul de la Bucureşti, respectiv de Ministerul Agriculturii.

    Fermierii sunt obligaţi, prin GAEC 8, să respecte anumite reguli menite să îmbunătăţească biodiversitatea agricolă. Una dintre reguli vizează procentajul minim din suprafaţa agricolă dedicat zonelor sau elementelor neproductive. Astfel, prin GAEC 8, fermele sunt obligate să asigure ponderea minimă de cel puţin 4% din terenul arabil la nivel de fermă alocat zonelor şi elementelor neproductive, inclusiv terenuri lăsate pârloagă.

    Citiți și: Ministrul Barbu – intervenții la Bruxelles: Sigilii și cântărirea camioanelor din Ucraina; derogări GAEC 7 și 8


    Te-ar mai putea interesa

    Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale Avans APIA bovine 2024. Plata pe fermă în funcție de rasa vacilor – calcul Cel mai scump porumb din lume la acest moment. Prețuri pe tonă

    Ultimele știri

    Grâul din Ucraina se vinde cu 185 euro/tona. Fermierii au semănat mai mult pentru noul sezon Ministrul Florin Barbu vrea alinierea salariilor funcționarilor MADR din teritoriu, cu cele ale colegilor din Capitală Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Sunt mulțumit de plata subvențiilor la APIA”