• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii, foc și pară pe APIA: Ce faceți toată ziua în birouri? De ce nu ne plătiți subvențiile?

    Oana Timar -

    Fermierii sunt foc și pară pe Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Deși plata integrală a subvențiilor a început de aproape două luni, nu există noi scheme deblocate. Nici măcar ecoschema PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, cea care a înlocuit plata pe înverzire, nu a fost încă deblocată, ea reprezentând un sprijin de 56,28 de euro pe hectar de care fermierii au mare nevoie în această perioadă.

    Fermieri mici, medii și mari, toți sunt nemulțumiți de APIA. Nu doar de ineficiența procesului de plăți, dar și de lipsa de empatie de care producătorii agricoli se lovesc atunci când solicită informații despre sumele ce li se cuvin. Zilnic, la redacția Agrointeligența primim zeci de apeluri și de mesaje în care fermierii ne solicită să încercăm să aflăm ce se întâmplă cu banii de subvenții și mai ales de ce, dintr-o dată, la APIA s-a instaurat un sistem în care funcționarii nu mai oferă informații, ci doar niște răspunsuri evazive pe care nici ei nu le mai cred.

    ”Despre Înverzire, acum PD 04, nimeni nu știe nimic. Am sunat la centrul APIA și nu știe nimeni nimic. Ei nici nu știu dacă se mai dă”, ne-a spus o fermieră. Informația că unele subvenții nu se mai dau deloc a încolțit în mai multe zone ale țării, oamenii fiind disperați că nu se comunică din partea APIA decât niște cifre seci, despre niște sume care se virează, dar nimeni nu precizează pentru ce scheme și căror fermieri.

    În ultimele săptămâni, panicați că nu se li se mai virează nicio sumă din scheme APIA, fermierii au solicitat deciziile de plată pentru a vedea ce sume li se cuvin. Au constatat că o serie de scheme nu apar încă în decizie, deși până la această dată, normal ar fi fost ca respectivele subvenții să fi intrat la plată.

    ”Doresc să vă rog, în numele tuturor fermierilor, să ne ajutați și să ne susțineți cum o faceți de obicei zi de zi în accelerarea procesului de plată a subvențiilor și mai ales deblocarea subvențiilor DR 10 plata pe suprafață. Vă rog să ne ajutați să aflăm și noi de ce nu să plătesc subvențiile pe înverzire, noi am tot întrebat pe la centrele județene și ni se dau diverse răspunsuri ca să se tragă de timp, că nu sunt bani la buget sau din alt motiv neștiut nici de noi (…). Am mai auzit și din surse neoficiale că datorită implementării noilor măsuri softul că de obicei nu este gata și de asta nu se pot face plăți, acum noi nu știm care este adevărul, vă rog să îl aflați dvs”, ne-a scris astăzi un fermier pe adresa redactia@agrointel.ro. Agricultorul le reamintește celor de la APIA că în agricultură este mare nevoie de bani și ca plățile să fie făcute la timp, pentru că și fermele au termene limită în care au de achitat obligații către stat și către furnizori, scadențe la credite.

    ”Avem nevoie de bani că să fim la zi cu plățile la impozitele pe salarii, rate la utilaje, la credite pentur înființatul culturilor din cauza secetei și mai ales mâncare la copii. În alți ani, aceste plăți se definitivau până la sfârșitul lunii ianuarie, cine este vinovat că nu este gata softul, dacă ar fi să fie așa?! Avem tineri programatori pe care îi lăsăm să plece la Microsoft și nu suntem în stare că nație să facem un soft simplu pentru plăți și multe altele?!”, se mai întreabă fermierul.

    ”Ne spun că se ocupă Bucureștiul. Atunci tu de ce mai iei salariu?”

    Mesaje mai dure curg și prin apeluri telefonice sau pe pagina noastră de Facebook:

    ”Să îi întrebați pe cei de la APIA: ce faceți toată ziua în birouri? De ce nu ne plătiți subvențiile, nenorociților! V-ați văzut cu salarii mari, dar de fermieri puțin vă pasă. Vă beți cafelele, stați pe tic toc și la final de lună vă vine salariul”

    ”Nu toți funcționarii sunt incompetenți, dar majoritatea, da. Nu te-ar ajuta cu o informație. Trebuie să tragi de ei, să suni de o sută de ori să îți răspundă cineva ca apoi să îți închidă telefonul în nas că nu e treaba lor, Bucureștiul se ocupă. Dacă se ocupă Bucureștiul, voi de ce mai tocați banii statului?”

    ”Niște nenorociți. Aveam cererea blocată și m-am dus la director cel mare de la județ. A chemat pe cineva și s-a deblocat, în ziua aia mi-a dat și decizia de plată. Efectiv funcționarul nu a vrut să deblocheze cererea, o fosilă inutilă. Și directorul a zis că nu are ce să îi facă, o să scape de el numai când se va pensiona nea fosilă ăla. Dar câți fermieri vor rămâne fără bani din cauza lui?”

    Plata subvențiilor APIA reprezintă și cea mai mare problemă care i-a scos în stradă pe fermieri. Din cauza întârzierilor la plata subvențiilor, a sumelor mici ce au ajuns în conturi, agricultorii au rămas în urmă cu ratele la bănci, leasinguri și furnizori, fiind acum în proces de executare silită.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till