Ministrul Florin Barbu: Creditul Fermierului și Creditul Agricol vor fi disponibile din 15 februarie
Oana Timar -Mica Unire, marcată în agricultura românească de noi discuții la Ministerul Agriculturii între ministrul Florin Barbu și fermierii nemulțumiți care au participat în ultimele zile la protestele organizate în mai multe regiuni ale țării.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Ionuț-Barbu, a avut astăzi, miercuri – 24 ianuarie, la sediul MADR, mai multe întâlniri cu delegații de agricultori din județul Timiș, Botoșani, aceștia din urmă aflându-se printre fermierii ce au protestat în comuna Afumați, potrivit unui comunicat de presă al MADR.
Problemele ridicate de cei prezenți au vizat costurile ridicate ale inputurilor, dificultățile cu creditarea și cu executările silite, situații punctuale cu plata subvențiilor de către APIA etc.
Creditul Fermierului și Creditul Agricol, disponibile din 15 februarie
Ministrul le-a explicat celor prezenți măsurile identificate de MADR pentru a veni în sprijinul agricultorilor, precum suportarea în integralitate a accizei la motorina utilizată în agricultură, precum și facilitățile la creditare, respectiv Creditul Fermierului și Creditul Agricol, ce vor fi disponibile din 15 februarie 2024. Echivalarea permiselor de conducere din categoria B cu Tr1 a fost deja realizată, prin adoptarea OUG 1/2024, discuțiile de astăzi vizând și acest subiect.
Astfel, ministrul a explicat că, în 2024, acciza la motorina utilizată în agricultură va fi suportată integral de Ministerul Agriculturii, iar celelalte acte normative vor intra în viitoarele ședințe de Guvern pentru asumare. Toate acestea, corelate cu finanțarea pe care o are Ministerul Agriculturii pentru anul în curs, creează toate premisele pentru ca fermierii să își desfășoare activitatea fără dificultate în acest an.
O altă formă de sprijin așteptată de fermieri este subvenția de 100 euro pentru vaci de carne și bivolițe în 2024. MADR a alocat pentru acest an un buget de 16,1 milioane de euro pentru plata unei subvenții excepționale pentru crescătorii de vaci din rase de carne și bivolițe.
În ceea ce privește sectorul vegetal, a fost deja aprobată o schemă ajutor de stat, ce se acordă sub formă de grant direct, în vederea compensării parțiale a creșterii costurilor de producție, de recoltare, de transport și depozitare a producției agricole vegetale primare obținute la culturile înființate în toamna anului 2022 și recoltate în anul 2023.