• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Analiști: Traderii scad artificial prețul cerealelor. Prețul pe tona de grâu la granița România-Ucraina

    Violina Gorcinschi -

    Traderii încearcă să scadă artificial prețul cerealelor, profitând de criza din Marea Roșie și alte probleme globale. Aceasta este opinia unor analiști ucraineni care au ajuns la concluzia că nu există motive pentru care prețurile mondiale la cereale să scadă. Luând în calcul prețurile actuale, situația exporturilor și prețurile acceptate de importatori, s-a constatat că porumbul ar trebui să se scumpească în luna februarie.

    Comercianții încearcă să speculeze pe criza din Marea Roșie și alte probleme globale, pentru a demonstra că prețul grâului și al porumbului ar trebui să fie mai mic decât este în prezent. Această opinie este exprimată de analiștii cooperativei agricole ucrainene „PUSC”, a relatat Agroportal.

    Contextul internațional favorizează prețurile la cereale (foto: marketsfarm.com)

    Nu există motive pentru care prețurile mondiale la cereale să scadă luna viitoare

    În cadrul analizei, s-a menționat că, până pe 22 ianuarie 2024, ritmul exporturilor din Ucraina a depășit 1 milion de tone de grâu. Până în ianuarie, comercianții au încheiat contracte pentru 1,5 milioane de tone din această cultură. Pentru februarie, vânzările sunt destul de active, cu 1,3-1,4 milioane de tone de grâu deja contractate. Există și vânzări mici pentru luna martie. În același timp, stocurile de grâu sunt la un nivel echilibrat.

    Citește și: Prețul cerealelor în portul Constanța îi sperie pe fermieri. Nici pe burse situația nu e roz

    „Pe piața importatorilor, prețurile sunt practic neschimbate. Singurul cumpărător care încearcă să cumpere relativ ieftin este Turcia. Spania și Italia au redus prețul cu doar 2 dolari. Nu există o scădere semnificativă pe piețele de export. În plus, comercianții încearcă să impună narative despre prăbușirea pieței din cauza problemelor din Marea Roșie și a creșterii chiriilor. Încearcă să cumpere grâu furajer mai ieftin, dar nu există un factor clar care să tragă prețurile în jos”,  au spus analiștii.

    În porturile de pe Dunăre, grâul costă 180-185 de dolari pe tonă, cu o prognoză de creștere în februarie. În porturile din Odesa – 184-189 de dolari, iar la granița cu România – 220-225 dolari/tonă (echivalentul a 201 – 206 euro/tonă).

    O situație identică s-a conturat și pe piața porumbului. Pentru ianuarie, s-au încheiat contracte pentru 3,2 milioane de tone, iar pentru februarie, s-au vândut deja 2,8 milioane de tone. Pentru martie, s-au încheiat contracte pentru 1 milion de tone.

    „Scăderea prețurilor la importatori aproape că nu a avut loc. Egiptul continuă să cumpere porumb la 215-220 de dolari pe tonă, așa cum a făcut și înainte. Prețurile în Europa sunt, de asemenea, stabile. Chiar și faptul că exportatorii noștri mari au ieșit săptămâna trecută în portul Constanța și au început să vândă volume mari din această cultură nu a redus semnificativ prețurile. Cu toate acestea, comercianții încearcă să scadă semnificativ valoarea și aici”, au adăugat experții.

    Citește și: România, al doilea cel mai mare furnizor de grâu pentru Egipt, după Rusia

    La sfârșitul lunii ianuarie, porumbul se vinde, în porturile de pe Dunăre, cu 160-165 de dolari pe tonă. În porturile din Odesa – 150-155 de dolari. Analiștii se așteaptă la creșterea prețurilor pentru această cultură în februarie.


    Te-ar mai putea interesa

    O celebră fabrică de tractoare a fost cumpărată de un afacerist din Ucraina Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale

    Ultimele știri

    Grâul din Ucraina se vinde cu 185 euro/tona. Fermierii au semănat mai mult pentru noul sezon Ministrul Florin Barbu vrea alinierea salariilor funcționarilor MADR din teritoriu, cu cele ale colegilor din Capitală Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Sunt mulțumit de plata subvențiilor la APIA”