• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se face o afumătoare suspendată sau o afumătoare în pământ

    agrointeligenta.ro -

    Pasionată de-ale bucătătiei, Gina Bradea din Galați este autoarea unui blog unde nu doar prezintă rețete delicioase, dar postează și articole utile pentru gospodari. În această categorie am găsit sfaturi utile pentru construcția unei afumători de casă. Astfel, alături de soțul ei, Gina a reușit să realizeze o afumătoare suspendată în care să pună ”la fum” bunătățile pentru masa de Crăciun.

    Bloggerița explică, pas cu pas, cum se construiește o afumătoare micuță, care poate fi montată și demontată de câte ori este nevoie. ”În felul acesta, nu ocupă spațiu mult și poate fi folosită oricând. Este o sluție ideală pentru cei care nu au mult spațiu disponibil și vor să afume diferite preparate”, explică Gina Bradea.

    Materialele folosite pentru afumătoarea artizanală a familiei Bradea au fost câteva scânduri din paleți de lemn, cu un burlan de sobă și două găleți rămase de la val lavabil și câteva cuie.

    ”Din 4 scânduri se fac 4 panouri cu înălțime de 1 m și lățimea de 60 cm – acestea vor forma părțile laterale și se vor uni să formeze afumătoarea. Totul este așezat pe un palet la care soțul meu a suplimentat scândurile, în așa fel încât să fie rece dedesubt și să circule aerul. A ars gălețile, ca să curețe vopseaua și a decupat o găleată într-o parte, dar nu total, ca să poată face focul, iar în cealaltă parte, dar nu total, ca să poată face focul, iar în cealaltă parte a decupat exact cât să încapă burlanul de sobă. A unit cele 2 găleți – a pus în interior o șuviță de tablă – platbandă, el a tăiat din capacele cazanelor și a nituit bine. În total, cele 2 găleți și burlanul de sobă au o lungime de 140 cm.

    cum-se-face-o-afumatoare OLYMPUS DIGITAL CAMERAA găurit un perete de scândură și a băgat un capăt al burlanului de sobă, iar în cealaltă parte a băgat burlanul în gălețile de tablă. Burlanul nu atinge pământul, este cam la 20 de cm înălțime de pământ. Părțile laterale ale afumătorii se închid în cuie, în așa fel încât să poată fi ușor demontate și strânse. Ideal este să le puneți niște balamale. În interior, în afumătoare, se pun 4-5 stinghii pe care să se pună afumăturile. (…) Deasupra se acoperă cu o bucată de tablă, placaj și se pune o greutate, în așa fel încât că nu poată intra rozătoarele sau pisicile peste noapte și fumul să rămână mai mult timp în interior”, explică Gina Bradea pe blogul ”Poftă Bună!”.

    Gălățeanca dă sfaturi și privind afumătoarea în pământ. Astfel, se sapă două gropi cu diametrul de circa 70 de centimetri, adânci de maximum jumătate de metru, la o distanță de 1 metru una de cealaltă. ”Între ele se sapă un șanț adânc de 20-3o de cm și lat de 15-20 cm. Șantul se acoperă cu scânduri, placaj sau table și apoi cu pământ bătătorit. Într-o groapă se va face focul, iar peste cealaltă groapă se pune un butoi din tablă fără funduri și ars înainte (să nu aibă vopsea toxică). Deasupra se pun șipsi pe care să se agațe preparatele și se acoperă cu un sac curat sau cu un placaj”, sunt indicațiile gălățencei.

    Pentru a afla cum să construiți o afumătoare în pod sau o cameră specială pentru afumat, citiți articolul postat de Gina Bradea pe blogul ”Poftă bună!”



     


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!