• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăieri la kaki. Când și cum se taie pomii de kaki

    Oana Timar -

    Tăieri la kaki – când și cum se taie pomii de kaki. Un pom fructifer nou intrat în livezile din România, kaki (Persimmon) are nevoie de tăieri de formare, de producție și, în cazul pomilor maturi, de tăieri de întinerire.

    Un material despre ce tăieri se fac la kaki a fost făcut public online, pe Facebook, de către pomicultorul Daniel Călăvie, care a evidențiat principalele lucrări necesare pentru îngrijirea unui pom din această specie încă puțin cunoscută în România.

    Citiți și: Idei de afaceri: Cultura de kaki are perspective bune. Se pot câștiga și 30.000 de euro/hectar

    Tipuri de tăieri la kaki

    Cum se taie kaki

    Înțelegerea modului în care se taie kaki, precum și momentul în care se face acest lucru, sunt esențiale, deoarece tăierea corectă și regulată va permite menținerea unei forme echilibrate a pomului, încurajarea producției de fructe și prevenirea aparitiei bolilor și paraziților.

    Tăierea kaki se bazează pe două tipuri de intervenții: tăiere de formare și tăiere de producție.

    Citiți și: Cum arată fructul kaki

    Tăieri de formare la kaki

    Tăieri de formare la kaki

    Există diverse tehnici de tăiere a pomilor de kaki. Tăierea de formare are scopul de a oferi pomului o structură adecvată, care să faciliteze recoltarea fructelor și circulația aerului și a luminii. Aceasta se efectuează în primii ani de viață a pomului, de preferință iarna, când arborele este în stare latentă.

    Cea mai folosită tehnică este formarea sub forma de vas, care constă în selectarea a trei sau patru ramuri principale, dispuse în spirală în jurul trunchiului, și tăierea lor la aproximativ un metru înălțime. Aceste ramuri vor forma coroana pomului, din care se vor dezvolta ramurile secundare și terțiare, care vor da roadele. În fiecare an trebuie eliminate ramurile care cresc spre interior, cele care se încrucișează sau se suprapun și cele care sunt slabe sau bolnave.

    Tăieri de producție la kaki

    Tăierea de producție la kaki are ca scop stimularea înfloririi și rodirii pomului, eliminând ramurile în exces sau neproductive. Se efectuează în fiecare an, după recoltarea fructelor, toamna sau iarna.

    Tehnica constă în tăierea ramurilor care au rodit, lăsând un mugure sau o ramură laterală, din care să se formeze noua ramură fructiferă. Ramurile care sunt prea lungi sau pornite în jos trebuie, de asemenea, scurtate.

    Tăieri de întinerire la pomii maturi de kaki

    Dacă pomul este bătrân, sau este neglijat, poate fi necesară tăierea de întinerire pentru a reda vigoarea și productivitatea acestuia. Această intervenție se realizează iarna, tăind drastic ramurile principale, la o inaltime de aproximativ un metru și jumătate, și lăsând doar câteva ramuri laterale. Acest tip de tăiere determină o emisie puternică de drajoni, care trebuie eliminați periodic pentru a încuraja dezvoltarea de noi ramuri fructifere.

    Drajonii sunt ramuri care se formeaza la baza trunchiului sau pe rădăcinile pomului și care consumă inutil hrana din plantă. Drajonii trebuie eliminați imediat ce sunt observați, tăindu-i de la bază. Tăierea drajonilor se poate face în orice perioadă a anului, dar este de preferat să se facă primăvara sau vara, când planta are o capacitate de vindecare mai mare.

    Citiți și: Cât costă investiția în pomii fructiferi pentru 1 hectar de livadă

    Când se fac tăieri la kaki

    Tăieri la kaki – perioadele optime

    Când se fac tăieri la kaki – cel mai bun moment pentru a tăia kaki depinde de tipul de tăiere pe care doriți să o faceți.

    Tăierea de vară la kaki se efectuează în perioada iunie – iulie, având ca scop eliminarea ramurilor uscate, deteriorate sau în exces, care pot îngreuna coacerea fructelor. Tăierea de vară trebuie să fie ușoară și selectivă, pentru a nu slăbi planta și a nu expune fructele la soare direct, care le-ar putea arde.

    De obicei această tăiere se face în trei etape, la interval de o săptămână între ele, în fiecare etapă tăindu-se 1/3 din numărul lastarilor pomului.

    Lăstarii se scurtează la lungimea de 20-30 cm, deasupra unui mugure dispus favorabil, spre exterior.

    Se procedează la tăierea etapizată pentru a nu determina pomul sa producă lastari noi în anul curent.

    Tăierea de iarnă la kaki se efectuează între noiembrie și februarie, când pomul și-a pierdut frunzele și fructele și se află în repaus vegetativ. Această tăiere este mai drastică și se referă la forma și structura pomului, care se pregătește pentru noul sezon de vegetație. Această tăiere stimuleaza înflorirea și fructificarea și previne apariția bolilor și a paraziților.

    Tăieri la kaki în primul an

    Tăieri la kaki în primul an după plantare

    Tăierea din primul an se efectuează imediat după plantarea pomului, care de obicei are loc toamna sau primăvara. Are scopul de a promova înrădăcinarea și începutul formării frunzișului. Intervenția constă în tăierea trunchiului la aproximativ 80-100 cm înălțime, și lăsarea doar a trei-patru muguri, din care se vor dezvolta ramurile principale.


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou