Premierul Ciolacu: Prelungim cu 60 de zile măsura plafonării adaosului comercial la alimentele de bază
Roxana Dobre -Guvernul va plafona prețul alimentelor de bază încă două luni, după ce pe 31 ianuarie actuala Ordonanţă de Urgenţă, nr. 67/2023, va expira la finalul acestei luni. Anunțul a fost făcut direct de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat astăzi, luni – 29 ianuarie, într-o postare făcută pe pagina sa de socializare, că în urma discuțiilor pe care le-a avut în cursul zilei cu retailerii a decis să prelungească cu 60 de zile ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Noua plafonare ar urma să fie valabilă până la 31 martie.
Citiți și: Plafonarea adaosurilor la alimente, în discuții să fie menținută. Două scenarii posibile
Marcel Ciolacu, premier: Am decis prelungirea cu 60 de zile a ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că plafonarea adaosurilor comerciale va fi prelungită cu 60 de zile, după ce Ordonanța care este în prezent în vigoare va expira miercuri, 31 ianuarie.
”Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a prețurilor la alimente, după nebunia creșterilor speculative din trecut. Este clar că plafonarea a temperat creșterile speculative de prețuri, a ajutat la scăderea inflației și la menținerea puterii de cumpărare a populației”, a transmis premierul.
În lipsa plafonării prețurile ar fi crescut cu până la 20%, susține premierul
Constat că și cei care în trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, în lipsa ei, prețurile ar fi crescut cu până la 20%, a mai transmis Marcel Ciolacu.
”Conform datelor INS, prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5,8% mai mari față de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferența față de aceeași lună din anul precedent era de aproape 18%. În paralel, voi continua dialogul cu marile lanțuri de magazine, cu care am avut și astăzi o discuție foarte constructivă, pentru a construi împreună un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri, prin care prețurile să fie ținute sub control. Am o singură condiție: ca producătorii și procesatorii români să aibă parte de un tratament corect!”, a mai spus premierul.
Șeful Guvernului nu a dezvăluit însă dacă lista alimentelor care vor avea adaos comercial plafon va rămâne neschimbată sau vor fi adăugate și alte produse pe ea.
Reamintim că Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023, pentru o perioadă de trei luni, cu 14 grupe de produse alimentare: pâinea, laptele de vacă proaspăt, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, făină albă de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos.
La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând şi noi produse în această listă, în total fiind 21. Astfel, lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsă cu: orez – bob rotund, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi şi carne tocată.
Termenul limită privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază este 31 ianuarie 2024.