• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ionică Nechifor, Moldoovis, despre prețul mieilor de Paște: ”Fiecare fermier își face propriile socoteli”

    Angelica Lefter -

    În plin sezon al fătărilor, crescătorii de ovine își fac calculele pentru perioada pascală, când mieii sunt la mare căutare. Până în luna mai, însă, mieii de astăzi vor avea deja destul de multe kilograme, ceea ce nu-i avantajează neapărat pe oieri, care vor fi nevoiți să mai scadă din preț, este de părere președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine MOLDOOVIS, Ionică Nechifor.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, ediția de astăzi, joi – 1 februarie, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine MOLDOOVIS, a opinat că în momentul de față fiecare fermier își face calculele cu cât a produs și cu cât să vândă mieii de Paști.

    Citiți și: Preț miei Paști 2024. Crescătorii de oi anunță scumpiri la carnea de miel

    Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine MOLDOOVIS

    Ionică Nechifor: Nu ne dorim să fie prețuri astronomice la miei, să aibă și cumpărătorii acces

    Piața vânzării mieilor în luna aprilie va fi una stabilă, a apreciat Ionică Nechifor, însă prețurile vor varia între 20 și 21 de lei/kilogram pentru mielul în viu. Cu cât vor apropia de luna mai, fermierii vor fi nevoiți să mi lase din preț, dar nu prea mult.

    ”Vreau să vă spun că în momentul de față fiecare fermier își face propriile socoteli în ceea ce privește costul de producție pe kilogram de carne de miel în viu sau în carcasă, cum îl dorește fiecare. Dacă ne raportăm la cheltuielile pe care le avem, tare mă tem că cheltuielile vor exploda și din acest motiv eu am insistat pe această temă, să intre pachetul cu produsele alimentare, să fie plafonate, tocmai să menținem consumul de carne de oaie și de ce să nu-l creștem”, a apreciat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine MOLDOOVIS, Ionică Nechifor.

    Pe de altă parte fermierul botoșănean a explicat că în cadrul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Popăuți au fost făcute calculele ce vizează prețul mieilor, iar aceasta a devenit un etalon pentru piața mieilor din România.

    ”Noi și în cadrul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Popăuți facem aceste calcule și probabil că suntem etalon în influențarea prețului, că nu ne dorim, să spunem, un kilogram de carne de miel la niște prețuri astronomice și vrem să calculăm exact cât este costul de producție, un minim de adaos comercial și care să poată fi, cumva, preluat și de fermierii din sectorul privat, în ideea de a valorific produsele lor. Facem acest lucru să îi ajutăm pe fermieri și să-i ajutăm și pe consumatori”, a spus Ioniță Nechifor, la Agrostrategia, pe TVR1.

    Citiți și: Mieii de Paști din acest an vor fi mai dolofani. Oier: Mielul va trece de 20 de kilograme

    Ionică Nechifor: Un preț corect al mieilor ar fi 20-21 de lei/kg în viu

    Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine MOLDOOVIS a apreciat că un preț corect pentru mieii de paște din acest an variază între 20 și 21 de lei pe kilogram în viu, însă este posibil să mai scadă până în mai, la 19 lei pe kilogram.

    ”La ora actuală deja noi le conturăm, se ridică undeva la 20-21 de lei pe kilogram în viu, dar sigur, că având în vedere că sărbătorile Sfintelor Paști sunt undeva în luna mai, mielul va avea o greutate mult mai mare față de ce am avut până acum și va influența foarte mult prețul în momentul în care un cumpărător își dorește să ia o carcasă întreagă. Dacă mă întrebați pe mine, sunt convins că prețul va coborî undeva în perioada sărbătorilor de Paști, undeva la 19-20 de lei kilogramul de carne în viu, întrucât fermierul își dorește foarte mult să își valorifice în momentul acela optim, după care să treacă pe producția de lapte”, a punctat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine MOLDOOVIS, Ionică Nechifor.

    Fermierii vor să își valorifice animalele, iar mieii mai mari vor merge la export

    Mieii mari mari vor ajunge la export, acolo unde există cerere. Ionică Nechifor a apreciat că piața externă este mare consumatoare de carne de oaie din România.

    ”Cei care nu au personalul necesar de a-și atinge obiectivul de a produce și lapte, vor lăsa mieii să crească până la 40-45 de kilograme și, sigur, opțiunea principală este exportul, iar aici știm cu toții că cerința este foarte mare. Stațiunea de Cercetare Popăuți totdeauna și-a valorificat mieii la export. Dar și fermierii noștri, că există o cerință, nu mai contează că e oaie Karakul, că e oaie Țurcană sau Merinos, piața externă caută carnea românească și aici cred eu că ne va ajuta foarte mult. În mod evident, nu trebuie să ne rezumăm la acea carcasă, ci să transformăm acea carcasă în mai multe produse, fie ele și sub formă de preparate, sub formă de piese de calitate, dacă vorbim de cotlete de miel sau de oaie sau de berbecuț și care, evident ar aduce un plus în această activitate”, a conchis Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine MOLDOOVIS, la Agrostrategia, emisiune care poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de la ora10:00, la TVR1.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”