• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • GAEC 7 – în vigoare. Regulile APIA pentru rotația culturilor

    Oana Timar -

    Subvenții APIA 2024 – GAEC 7 este în vigoare. Odată cu intrarea în 2024, derogările de la aplicarea integrală a GAEC 7 și GAEC 8 au expirat, așa că fermierii trebuie să aibă în vedere ce obligații APIA trebuie să respecte. Sigur, mai există speranțe pentru prelungirea derogărilor (prin decizie europeană sau națională), dar acestea trebuie aprobate în regim de urgență pentru ca fermierii să își poată finaliza planul de culturi.

    Atât GAEC 7 – Rotația culturilor, cât și GAEC 8 – Procentajul minim pentru suprafețe neproductive (pârloagă) sunt deosebit de importante, așa că le vom aloca articole separate pentru a putea include toate prevederile valabile din acest an pentru fiecare, în baza legislației naționale intrate în vigoare anul trecut. Vom începe cu GAEC 7 – Rotaţia culturilor pe terenuri arabile, cu excepţia
    culturilor care cresc sub apă, ecocondiționalitate ce are ca obiectiv principal păstrarea potenţialului solurilor.

    De precizat de la bun început că GAEC 7 trebuie respectat de către toate exploatațiile care depășesc suprafața de 10 hectare teren arabil. Sunte câteva situații de exploatații exceptate, despre care puteți citi mai jos.

    Citiți și: Fermierii din România și din încă 9 state membre îi cer șefei CE să acorde derogare pentru GAEC-uri

    GAEC 7 – reguli fără derogare pentru subvenția APIA

    Regula generală la GAEC 7 este că se aplică o rotație a culturilor pe terenul arabil, cu excepția culturilor care cresc sub apă. Rotația constă în schimbarea culturilor cel puțin o dată pe an (an de cultură) la nivel de parcelă agricolă, cu excepția culturilor multianuale, a ierburilor și a altor plante furajere erbacee, a terenurilor lăsate pârloagă și a culturilor din spații protejate (sere și solarii).

    Prin excepție de la regula generală, una și aceeași specie de plante (cultura de bază sau principală) poate fi cultivată pe aceeași suprafață de teren arabil (parcelă agricolă), pe cel mult 50% din suprafața arabilă a exploatației, astfel:

    a) o perioadă de cel mult 3 ani consecutivi, cu obligația ca între două culturi principale să înființeze o cultură secundară diferită ca specie față de cultura principală;

    b) o perioadă de cel mult 2 ani consecutivi pe suprafețele pe care cultura principală s-a recoltat toamna târziu (după data de 1 noiembrie) ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile, iar înființarea culturii secundare nu mai este posibilă întrucât nu există condiții optime de răsărire și dezvoltare a plantelor.

    Rotația culturilor la nivelul exploatației agricole include culturile înființate în toamna anului precedent și culturile înființate în primăvara anului curent depunerii cererii de plată, inclusiv în cazul cerinței de la punctul a) anterior, culturile secundare gestionate în mod corespunzător.

    Ferme exceptate de obligațiile GAEC 7

    Sunt exceptate de la obligaţia privind rotaţia culturilor pe terenul arabil exploataţiile agricole care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
    a) peste 75% din terenul arabil este utilizat pentru producţia de iarbă sau alte plante furajere erbacee, este teren lăsat pârloagă, este cultivat cu culturi de leguminoase sau face obiectul unei combinaţii între aceste utilizări;
    b) peste 75% din suprafaţa agricolă eligibilă este pajişte permanentă, este utilizată pentru producţia de iarbă sau alte plante furajere erbacee sau pentru cultivarea unor culturi aflate sub apă fie pentru o mare parte a anului, fie o mare parte a ciclului de cultură sau face obiectul unei combinaţii între aceste utilizări;
    c) exploataţiile au o suprafaţă de teren arabil de până la 10 hectare.
    d) ierburi sau alte plante furajere erbacee. Se consideră că exploataţiile înregistrate şi certificate în agricultura ecologică, conform Regulamentului (UE) 2018/848 al Parlamentului European şi al Consiliului, respectă acest standard GAEC.

    Culturi agricole în GAEC 7

    GAEC 7 – culturi agricole, obligații

    Culturi agricole reprezintă oricare dintre următoarele:

    (a) o cultură din oricare dintre diferitele genuri definite în clasificarea botanică a culturilor;

    (b) o cultură a oricăreia dintre specii în cazul Brassicaceae, Solanaceae și Cucurbitaceae;

    (c) terenuri în pârloagă;

    (d) ierburi sau alte furaje erbacee.

    În planul de rotație a culturilor (asolament), soiurile de toamnă și soiurile de primăvară aparținând aceleiași specii, cultivate în scopul producției (culturi de bază sau principale), sunt considerate ca fiind „aceeași cultură”. Pentru exemplificare: culturile de grâu/orz din soiuri de toamnă (înființate toamna) și culturile de grâu/orz din soiuri de primăvară (înființate primăvara) înseamnă aceeași cultură.

    GAEC 7 – culturi secundare, obligații, specii

    Culturile secundare reprezintă culturile înfiinţate în perioada dintre două culturi principale şi care acoperă întreaga perioadă dintre culturile respective, fără o întrerupere semnificativă.

    Culturile secundare acoperă solul o perioadă de cel puţin 8 săptămâni după recoltarea culturii principale şi trebuie să fie diferite ca specie faţă de aceasta.

    Culturile secundare includ şi culturile succesive sau culturile duble semănate în vederea recoltării sau a păşunatului.

    Culturile secundare introduse în rotaţie pot fi culturi simple sau amestec de specii de culturi (graminee, leguminoase, proteaginoase, oleaginoase, plante melifere ş.a.), precum: muştar + ovăz, muştar + facelia, muştar + rapiţă, latir + măzăriche, latir + ovăz, mazăre + ovăz, măzăriche + ovăz, măzăriche + secară, măzăriche + triticale, lupin + trifoi, rapiţă + triticale, rapiţă + secară, bob + ovăz, secară + trifoi, trifoi + facelia, mazăre + muştar, măzăriche + camelină.

    Citiți și: Subvenții APIA 2023. Cele 9 GAEC-uri cu condiții obligatorii pentru plata la hectar

    Teren pârloagă, conform GAEC 7

    GAEC 7 – pârloagă, obligații

    Terenul lăsat pârloagă reprezintă teren arabil necultivat pe durata unui an (an de cultură), menţinut în bune condiţii agricole şi de mediu, pe care se efectuează activitatea minimă de întreţinere.

    Perioada în care terenul este lăsat pârloagă este de minimum 6 luni într-un an de cultură şi acoperă lunile martie-august.

    Pentru îmbunătăţirea fertilităţii solului, un teren arabil declarat de fermier ca fiind neproductiv/slab productiv poate fi lăsat în pârloagă o perioadă de cel mult 4 ani.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Plata ANT bovine. Primele județe unde fermierii au anunțat că au banii în cont Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Sparanghel – cultivare. Plantare, îngrijire, producție Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară