• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii despre NGT: Avem aceeași poziție. Vom discuta cu companiile de semințe

    Angelica Lefter -

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că, la fel ca și în cazul Poloniei și al Germaniei, poziția României nu se modifică în privința NGT – Noile Tehnici Genomice. Astfel, șeful MADR a arătat că România susține în continuare NGT1 și NGT2, cu protejarea culturilor convenționale.

    ”Poziția României va rămâne aceeași. Ce vreau să asigur fermierii și toate societățile care sunt implicate, că e normal, într-o chestiune din aceasta sunt implicate atât societățile care livrează sămânță pentru fermieri, cât și pe fermieri, vreau să-i asigur de un singur lucru, și poziția rămâne neschimbată: voi solicita în continuare, suntem de acord cu plantele NGT1 și NGT2”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.

    Citiți și: Vocea AAC, ascultată în Parlamentul European: Se interzice brevetarea NGT. Reguli de etichetare

    Barbu a arătat că s-a interpretat fals că țara noastră ar fi votat împotriva NGT.

    ”Așa cum am văzut și în presă, în anumite publicații de presă, că România ar fi împotriva NGT1, NGT2, vreau să asigur că este o informație falsă. Vreau să asigur în continuare fermierii, vreau să asigur inclusiv societățile cu care fermierii lucrează: suntem de acord cu NGT1, NGT2. Din punct de vedere juridic ar trebui lăsată partea de convențional. Nu vă ascund că sunt în discuții cu domnul Valeriu tabără, de la ASAS, ca Stațiunea de la Lovrin să o finanțăm și să finanțăm cu laboratoare, astfel încât Stațiunea de la Lovrin să devină un Centru Național, asta ne dorim, pentru că mi se pare normal ca și Academia cât și statul român să dețină această siguranță atât a NGT1 cât și NGT2 prin patentarea într-o stațiune care va fi dotată de către Ministerul Agriculturii. Nu contează că investim 3, 4, 5, 10 milioane acum, dar să fie accesibilă fermierilor și mediului de agribusiness, inclusiv vreau parteneriat între Stațiunea de la Lovrin și societățile din agribusiness care vor să livreze către fermierii români cea mai de calitate sămânță pentru a avea culturi foarte bune”, a spus Barbu.

    Citiți și: Florin Barbu: Centru de Cercetare-Dezvoltare pentru NGT în cadrul Stațiunii de la Lovrin

    Dialog cu companiile de agribusiness pentru un text juridic comun

    Ministrul Agriculturii a menționat că va continua dialogul cu companiile din agribusiness pentru a se ajunge la un text juridic agreat de comun acord pentru susținerea fermierilor români. ”Nu am votat împotriva NGT, este o afirmație greșită și firmele din agrobusiness știu lucrul acesta, am discutat. Breau în continuare să creez acest parteneriat între Academie, Statul român și aceste societăți și asociațiile de fermieri. Săptămâna aceasta, nu vă ascund, vreau să solicit tuturor societăților din agrobusiness, care se ocupă cu livrarea de sămânță către fermierii români, să cădem pe un text comun juridic. Din ce am înțeles, am discutat cu o parte dintre ei și sunt de acord să menținem convenționalul separat juridic de NGT1 și NGT2, și sunt și de acord cu lucrul acesta, ca o stațiune să aibă un contract de colaborare prin care să putem patenta împreună acele plante pe care fermierii noștri le vor aduce în ferme”, a spus Ministrul Agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Alexander Degianski, fermier: Va fi probabil primul an în care nu semăn rapiță. Producții la porumb și floarea-soarelui Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni

    Ultimele știri

    Șeful Pisciculturii din Ministerul Agriculturii – acuzat de DNA de fapte de corupție! Ciclonul care a adus ninsori în Europa se îndreaptă spre România. Vremea se schimbă brusc de mâine! Utilaje agricole furate pe bucăți. O nouă modă printre hoții din ferme: dezmembrarea!