• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adio Regulament SUR! Comisia Europeană retrage proiectul pentru reducerea consumului de pesticide

    Oana Timar -

    Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, astăzi, marți – 6 februarie, în cadrul unei dezbateri din Parlamentul European, că CE retrage proiectul de limitare a utilizării pesticidelor în agricultură în UE. Aceasta este o reacție la protestele fermierilor care se răsfrâng în prezent în țările UE.

    În discursul său, Ursula von der Leyen a vorbit despre situația grea a fermierilor din UE, menționând că aceștia sunt în prima linie în lupta cu efectele schimbărilor climatice.

    ”În timp ce Consiliul European era în sesiune, fermierii din toată Europa ieșeau în stradă. Mulți dintre ei se simt puși la colț, fără cale de ieșire. Fermierii sunt primii care resimt efectele schimbărilor climatice. Secetele și inundațiile le-au distrus recoltele și au amenințat animalele. Fermierii resimt impactul războiului rusesc. Inflația, costul în creștere al energiei și al îngrășămintelor. Cu toate acestea, ei muncesc din greu în fiecare zi, pentru a produce hrana de calitate pe care o mâncăm. Pentru aceasta, cred că le datorăm apreciere, mulțumiri și respect”, a spus președinta Comisiei Europene.

    Ursula von der Leyen

    Șefa CE: ”Fermierii noștri merită să fie ascultați”

    Șefa CE a subliniat că problemele din agricultură s-au agravat în ultimii ani. ”Fermierii noștri merită să fie ascultați. Știu că sunt îngrijorați de viitorul agriculturii și de viitorul lor ca fermieri. Dar ei știu și că agricultura trebuie să treacă la un model de producție mai durabil, astfel încât fermele lor să rămână profitabile în anii următori. Și vrem să ne asigurăm că în acest proces, fermierii rămân în control. Acesta este motivul pentru care am lansat Dialogul strategic privind viitorul agriculturii în Uniunea Europeană. Am invitat o paletă largă de reprezentanți ai sectorului agricol, tinerilor fermieri, comunităților rurale, industriei semințelor și îngrășămintelor, sectorului alimentar, sectorului de prelucrare, dar și sectorului financiar, sectorului bancar cooperativ, consumatorilor și mediului. grupuri și, desigur, știință. Trebuie să analizăm situația împreună, să împărtășim idei și, cel mai important, să dezvoltăm scenarii pentru viitor. Trebuie să trecem dincolo de o dezbatere polarizată și să creăm încredere. Încrederea este baza crucială pentru soluții viabile”, a mai spus Ursula von der Leyen.

    ”Sunt multe în joc pentru noi toți. Sistemul nostru european de producție alimentară este unic. Produsele din supermarketurile noastre reflectă varietatea culturilor și tradițiilor noastre. Europa are cea mai sănătoasă și de cea mai bună calitate alimente din lume, datorită fermierilor noștri. Ei joacă un rol central în acest sistem și, desigur, trebuie plătiți corect pentru asta. Este adevărat că oferim un sprijin enorm acestui sector. Politica noastră agricolă comună este susținută masiv de bugetul UE. Banii sunt importanți – dar nu sunt totul. Resursele naturale sănătoase sunt, de asemenea, cheia pentru menținerea randamentelor ridicate. În special, solul fertil a fost întotdeauna coloana vertebrală a mijloacelor de trai ale fermierilor noștri. Și știm că 60-70% din solurile din Europa sunt acum în stare proastă. Putem inversa aceste tendințe. Și mulți fermieri tocmai asta fac. Dar trebuie să facem mai mult„, a mai spus von der Leyen.

    Citiți și: Preț îngrășăminte. Cât costă tona de uree, nitrocalcar sau azotat de amoniu la început de an

    Șefa CE a cerut retragere proiectului de Regulament SUR

    Proiectul pentru Regulamentul SUR, retras de Comisia Europeană

    Președinta Comisiei Europene a arătat că în noul context, CE va retrage proiectul pentru Regulamentul SUR de reducere a utilizării produselor de protecția plantelor.

    ”Protecția eficientă a naturii trebuie să ofere stimulente generoase pentru intervenție. Fermierii au nevoie de un argument de afaceri util pentru măsuri de îmbunătățire a naturii – poate că nu am susținut acest caz în mod convingător. Este necesar un stimulent real care să depășească simpla pierdere a randamentului. Subvențiile publice pot oferi acele stimulente și, de exemplu, etichetarea premium, în cooperare cu comercianții cu amănuntul și procesatorii. Cu alte cuvinte, conservarea naturii poate avea succes doar printr-o abordare de jos în sus și bazată pe stimulente. Pentru că doar dacă fermierii noștri pot trăi din pământul lor vor investi în viitor. Și numai dacă ne atingem obiectivele climatice și de mediu împreună, fermierii vor putea continua să își câștige existența.

    Fermierii noștri sunt foarte conștienți de acest lucru. Și ar trebui să avem mai multă încredere în ei. Permiteți-mi să vă dau un exemplu. Comisia a propus SUR, care este scopul demn de a reduce riscurile produselor chimice de protecție a plantelor. Dar propunerea SUR a devenit un simbol al polarizării. A fost respinsă de Parlamentul European. Nici în Consiliu nu mai sunt progrese. Deci trebuie să facem ceva. De aceea, voi propune Comisiei să retragă această propunere. Dar, desigur, subiectul rămâne. Și pentru a merge mai departe, este nevoie de mai mult dialog și de o abordare diferită. Și pe această bază, Comisia ar putea face o nouă propunere cu un conținut mult mai matur și cu părțile interesate împreună”, a spus șefa CE.

    În final, aceasta a arătat că lunile care urmează nu vor fi ușoare. ”Dar cred că avem o oportunitate importantă acum. Este clar pentru toată lumea din acest Parlament că sectorul nostru agroalimentar – începând cu fermele – are nevoie de o perspectivă pe termen lung și de dorința de a ne asculta reciproc și de a căuta soluții comune. Trebuie să evităm jocul vina și să găsim împreună soluții pentru probleme. Raportul din Dialogul strategic privind viitorul agriculturii în Uniunea Europeană urmează să fie depus până la sfârșitul verii și va fi extrem de important. Rezultatele și recomandările din acest dialog vor fi discutate în Parlament și cu statele membre și vor sta la baza viitoarei noastre politici agricole”, a concluzionat Ursula von der Leyen.


    Te-ar mai putea interesa

    Ruris RR2200, cel mai nou tractor românesc, a fost prezentat la Indagra. Prețul, între 3.000 și 5.000 de euro Șeful APIA – anunț despre plata avansului! Peste 100 de milioane de euro au plecat azi către fermieri! APIA – ultima oră despre plata avansului din subvenții! Fermierii cu banii în conturi!

    Ultimele știri

    APIA îi contrazice pe fermieri și pe propriul director și susține că banii de Agromediu sunt virați în conturi! Super reduceri de Black Friday la Agrii la tratamentele de iarnă Vocea fermierilor români s-a făcut auzită la evenimentul Bayer de la Stația de Procesare a Semințelor din Sinești!