• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA de 73 euro/ha – termen pentru plata în conturi!

    Roxana Dobre -

    O subvenție importantă pentru fermieri beneficiază de cuantumul maxim prevăzut pe hectar în Planul Național Strategic (PNS), potrivit unui anunț al directorului general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Ionuț Lupu. Este vorba despre ecoschema PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil.

    Ecoschema PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil va beneficia de un plafon alocat mai mare în acest an, majorat de la a 317 milioane de euro la 422 milioane de euro, ceea ce va permite APIA să acorde cuantumul maxim prevăzut în PNS, de 73 euro/ha. Suma anunțată anterior a fost de 56,28 euro/ha.

    Citiți și: Cea mai așteptată subvenție APIA – încă blocată! Răspunsul agenției de plăți i-a înfuriat pe fermieri!

    Buget majorat la APIA pentru PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil

    Ionuț Lupu, APIA: S-a reușit o suplimentare a bugetului pentru PD-04

    Directorul APIA, Ionuț Lupu, a anunțat ieri, marți – 6 februarie că fermierii vor primi un cuantum mai mare pentru PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, adică 73 euro/hectar și nu 56,28 euro/ha așa cum se estimase anterior. Astfel, APIA va merge pe cuantumul maxim care este prevăzut în PNS și nu pe cel unitar.

    ”Fermierii sunt destul de bulversați în momentul de față, pentru că sunt și mici reduceri ale cuantumurilor pe hectar, însă dacă am oferit acea informație că reușim să dăm drumul la plăți pentru PD-04 în a doua jumătate a lunii martie, informația care ne bucură este că s-a reușit o suplimentare a bugetului. De la 317 milioane de euro, bugetul pentru măsura PD-04 a crescut la 422 milioane de euro, ceea ce ne permite să ne ducem la asigurarea unui cuantum maxim de aproximativ 73 euro/hectar”, a spus Ionuț Lupu în emisiunea ”Agricultura la Raport” de pe Agro Tv.

    Șeful APIA a completat că la plată vor intra  circa 5,7 milioane de hectare pentru aproximativ 46.000 de beneficiari. ”Sunt, așadar, fermele mari și medii din România care au accesat această măsură”, a mai spus acesta. De precizat că în PNS erau planificate 5.644.241,00 de hectare pentru campania 2023 astfel că această estimare a fost depășită pentru ecoschema PD-04.

    Citiți și: Florin Barbu, la Agrostrategia (TVR 1): Fermierii nu vor lăsa 4% pârloagă, este promisiunea mea

    Fermierii ar putea primi banii pentru PD-04 în a doua jumătate a lunii martie

    Vestea proastă pentru fermieri este că, conform celor declarate de șeful APIA, cel mai devreme banii vor intra în conturi pentru PD-04 în a doua jumătate a lunii martie. Cel mai ”negru” scenariu este că această ecoschema va fi autorizată în luna mai.

    ”Problemele noastre cele mai mari sunt reprezentate de acele măsuri, printre care și PD-04, care dacă ne uităm în contract (de soft n.r) el are termen de finalizare finalul lunii mai. Știu că este înfricoșător acest termen. Dar împreună cu colegii din direcția de IT am reușit să obținem o promisiune din partea dezvoltatorulu de soft, este repet o promisiune dar în general a respectat ce au spus, astfel încât în a doua jumătate a lunii martie să reușim efectuarea plăților pentru PD-04. Este cea mai realistă informație pe care o pot oferi”, a mai arătat Ionuț Lupu pentru sursa citată.

    Șeful APIA a mai spus că pentru plățile directe din cele 1,9 miliarde de euro alocate anual, în momentul de față s-au efectuat plăți de circa 1,25 miliarde de euro. ”Rămâne o sumă, vom vedea, de aproximativ 650 de milioane de euro dintre care peste 420 milioane de euro sunt alocați pentru măsura PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil și toți fermierii ne întreabă ce se întâmplă cu această subvenție. Din banii pe care în momentul de față trebuie să îi mai cheltuim să spunem așa din Pilonul I, aproximativ 70-75% sunt bani alocați exclusiv pentru PD-04”, a mai informat directorul APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români