• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Președintele Iohannis, la Strasbourg: Protestele fermierilor sunt generate de decizii luate acum patru ani

    Violina Gorcinschi -

    Protestele fermierilor, cauzate de decizii din 2020. Președintele României, Klaus Iohannis a participat astăzi, miercuri – 7 februarie, la o ședință a Parlamentului European. Acesta a declarat, într-o conferință de presă organizată în prealabil, că protestele extinse ale fermierilor din întreaga UE sunt urmările unor decizii mai vechi, din 2020, care nu au fost actualizate la contextul evenimentelor și condițiilor din zilele noastre și nu au ținut cont de ce au nevoie fermierii. Acesta a venit și cu soluții pentru a remedia relațiile dintre cetățenii europeni și UE.

    Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, la Strasbourg, că există o distanță prea mare între clasa politică europeană și cetățenii europeni dovadă fiind protestele fermierilor din întreaga uniune. Acesta a invocat lipsa de promptitudine a liderilor comunității europene de a adresa anumite probleme ale fermierilor și a cerut soluții pe termen lung, discutate în prealabil cu cei pe care îi vizează.

    Iohannis: Protestele fermierilor, cauzate de decizii din 2020

    Klaus Iohannis a declarat, înainte de a ține discursul din plenul adunării în Parlamentul European, că protestele fermierilor din mai multe țări europene sunt dovada vie că liderii politici europeni sunt „departe” de interesele cetățenilor.

    Citește și: Președintele Klaus Iohannis – mesaj pentru fermierii români!

    „Este o distanță prea mare între cetățeanul european și clasa politică europeană. Trebuie să ne reapropiem. Trebuie să venim cu soluții nu pe termen scurt, ci pe termen mediu și lung și trebuie să discutăm aceste soluții cu cei care sunt vizați de ele. Și ca să nu rămân doar în sfera pur teoretică, o să vă dau un exemplu din ceea ce în aceste zile a dus la multe frământări în Uniune, de politica agricolă comună.

    Deciziile referitoare la politica agricolă comună s-au luat în 2020, înainte de pandemie. Nota bene: suntem în 2024. Oare de ce a fost nevoie să avem după patru ani proteste masive ale fermierilor în toată Uniunea Europeană, aproape, ca să ne dăm seama că unele concepte trebuie rediscutate? Patru ani ne-a luat ca să ne dăm seama, după proteste masive, că anumite lucruri trebuie rediscutate cu fermierii. Este doar un exemplu cum de multe ori suntem prea departe de interesele oamenilor, pe care până la urmă vrem să-i ajutăm să își facă treaba.

    Pe de altă parte, sunt, fără îndoială, și chestiuni strategice legate de conceptul de Uniune Europeană, de care trebuie să ne ocupăm cu cât mai repede, cu atât mai bine. Funcționarea Uniunii în interior trebuie să devină mai eficientă, mai fluidă, mai rapidă. Deci, arhitectura Uniunii trebuie îmbunătățită. Uniunea trebuie să se extindă – asta este opinia mea. Este nevoie să includem Moldova, Ucraina, Balcanii de Vest. Ei vor să fie parte din Uniune, noi vrem să fie cu noi. De ce durează pentru unii deja de 20 de ani aceste discuții?”, a spus președintele României.

    Citește și: Fermierii români, ignorați de Iohannis. Între timp, Macron se întâlnește cu șefa CE ca să rezolve problemele fermierilor francezi


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!