• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Președintele Klaus Iohannis – mesaj pentru fermierii români!

    Angelica Lefter -

    Președintele României, Klaus Iohannis le-a transmis fermierilor români că cerealele care tranzitează țara noastră dinspre Ucraina nu afectează agricultura românească. Șeful statului a menționat că bine-cunoscutele ”culoare ale solidarității” nu au impact major asupra agriculturii practicate în România.

    Una dintre revendicările fermierilor români în timpul protestelor din ultima perioadă, a fost ca la granițele românești, camioanele cu cereale și alte produse din Ucraina să fie monitorizate mai atent, eventual, fermierii să aibă un reprezentant care să verifice transporturile care vin din această țară, alături de vameșii români . Teama cea mai mare a fermierilor este ca aceste transporturi să nu rămână pe teritoriul românesc. Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla și că renumitele ”culoare de solidaritate” nu vor afecta piața românească a cerealelor.

    Citiți și: Fermierii cer să participe la controalele din vămi ca să verifice cerealele care intră din Ucraina

    Culoarele solidarității nu vor afecta agricultura din România, susține președintele țării (foto: tirmagazin.ro)

    Klaus Iohannis: ”Fermierii români au, în esență, aceleași probleme cu fermierii din Franța”

    Înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European, de astăzi, joi – 1 februarie, președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a transmis un mesaj pentru fermierii români.

    ”Fermierii români au, în esență, aceleași probleme ca fermierii din Franța, din Germania, din Belgia, din Italia, este vorba de felul cum sunt alocate subvențiile, despre cât pot folosi din terenul arabil, și așa mai departe, în contextul în care aceste discuții au fost încheiate practic în anul 2020, deci nu este nimic nou. Însă trebuie să știți că, de când s-a decis acest lucru, în fiecare an până acum s-au dat derogări, și acum ar fi primul an când nu se dau derogări și fermierii simt aceste lucruri. Vom vedea cum poate Comisia să vină cu anumite proceduri de ameliorare. Culoarele Solidarității nu afectează agricultura din România și vreau să subliniez foarte clar acest lucru. Noi am deschis aceste culoare fiindcă suntem conștienți că Ucraina are nevoie de acest ajutor și România poate să ofere acest ajutor fără a fi în detrimentul fermierilor români. Această toamnă, vă amintiți, chiar când am fost la Națiunile Unite, am negociat soluții, Guvernul le-a pus în aplicare la noi și nu au fost comercializate produse care trec prin România. Deci, nu a fost afectată piața românească de produsele care doar tranzitează România. Aceste lucruri sunt cunoscute și trebuie recunoscute. Dacă este nevoie, atunci, sigur, Guvernul va institui controale mai ferme pentru a vedea că nu se comercializează, doar se tranzitează, dar asta este o problemă care a fost deja rezolvată. Restul, ce se poate cultiva, cum se pot folosi pesticide, și așa mai departe, aici sunt discuții tehnice mai complicate și cred că se găsesc unele soluții.”, a spus Klaus Iohannis.

    Declarațiile președintelui  Klaus Iohannis au fost făcute în contextul în care protestele fermierilor se extind în Europa.

    Citiți și: Comisia Europeană prelungeşte cu un an scutirea de taxe vamale pentru importurile din Ucraina

    Comisia Europeană a propus reînnoirea suspendării taxelor la import pentru exporturile ucrainene

    Amintim că doar cu o zi înainte, miercuri – 31 ianuarie, Comisia Europeană a propus reînnoirea suspendării taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE pentru încă un an, consolidând în acelaşi timp protecţia produselor agricole sensibile din Uniunea Europeană.

    Consiliul European se află, astăzi, joi – 1 februarie, într-o reuniune extraordinară, la Bruxelles, principalul subiect abordat fiind revizuirea bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027 şi deblocarea ajutorului pentru Ucraina, potrivit consilium.europa.eu.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    APIA – ultima oră despre plata subvențiilor! O colaborare de succes în domeniul agricol între Dancereal și ROfert Romania Fabrica de lână de la Făgețelu a pierdut ajutorul de stat de la Ministerul Economiei