• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Putin pune șaua pe hipermarketurile din Rusia: Suprataxă pe retail în funcție de suprafață

  agrointeligenta.ro -

  Marile lanțuri de retail din Rusia au primit o lovitură puternică săptămâna acesta, când președintele Vladimir Putin a promulgat o modificare a Codului Fiscal prin care, de la 1 iulie 2015, hipermarketurile vor avea de plătit o taxă suplimentară la bugetele locale.

  Inițial, suprataxarea în funcție de suprafață urma să afecteze toate afacerile, însă forma votată de parlamentari pe 17 decembrie a decis ca doar comerțul să fie vizat. Mai mult, noul impozit se va aplica doar în cele trei orașe federale: Moscova, Sankt Peterburg și Sevastopol.

  Impozitarea suplimentară a magazinelor se va face în funcție de suprafață, așa că cele mai afectate vor fi hipermarketurile. Astfel, magazinele sub 50 de metri pătrați (inclusiv chioșcurile sau corturile amplasate în spațiul public) vor plăti anual o taxă variind între 113.400 de ruble și 324.000 de ruble, în funcție de zona unde sunt amplasate. La spațiile comerciale ce depășesc 50 de metri pătrați, dar sunt magazine de familie sau de proximitate, impozitul este cuprins între 84.000 de ruble și 240.000 de ruble pe an, în timp ce magazinele mai mari – hipermarketurile au un regim special și la fiecare metru pătrat ce depășeste pragul de 50 mp se adaugă 200 de ruble.

  Impozit de 30.000 de dolari/an pentru marile branduri

  Pentru un calcul mai clar, la data de 17 decembrie, când s-a adoptat legea, un dolar american era echivalat cu 61,25 de ruble, astfel că magazinele mici vor achita sume între 1.850 și 5.290 de dolari, în timp ce magazinele peste 50 de metri pătrați, dar care nu sunt hipermarketuri vor plăti între 1.370 de dolari și 3.918 dolari pe an. Pentru marile rețele de magazine, ”bonusul” de 200 de ruble pentru fiecare metru pătrat în plus se traduce în 3,2 dolari, iar având în vedere să suprafața medie declarată a unui mare brand de hipermarketuri este de circa 8.000 de metri pătrați, suprataxa de retail va ajunge la 30.000 de dolari pentru fiecare hipermarket din cele trei orașe menționate în lege.

  În privința motivului pentru care a fost introdusă suprataxarea pe retail, Vladimir Putin susține că noua prevedere din Codul Fiscal va asigura noi venituri la bugetele locale. Mai mult, liderul rus a declarat că marile rețele de hipermarketuri nu plăteau aproape nimic către autoritățile locale. Deși înregistrează profituri uriașe, toate plățile acestor multinaționale fie ajung la bugetul de stat – o parte, fie reprezintă ”profit exportat”, a lăsat Putin să se înțeleagă. Mai mult, și salariații din aceste rețele sunt plătiți cu salarii mici.

  Pe de altă parte, organizațiile care își vând produsele la târguri sau automatele vor fi scutite de acest nou impozit.

  Modificarea adusă Codului Fiscal a fost adoptată de majoritatea parlamentarilor ruși și promulgată de Putin în ciuda apelului făcut de asociațiile și de reprezentanții marilor rețele prezente pe teritoriul rus.

  Ce părere aveți despre supra-taxa adoptată în Rusia? Credeți că ea ar trebui introdusă și în România?

  Foto: www.themoscowtimes.com
  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Europarlamentarul Dan Motreanu: Mecanismul European de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon, estimat să intre în vigoare în 2023 Ministrul Adrian Oros: Subvențiile se plătesc ca în fiecare an, fermierii știu calendarul! Deputații care n-au votat despăgubirile de secetă, au votat 274 de noi posturi în Ministerul Agriculturii!

  Ultimele știri

  Rețeta batoanelor cu miere a ajutat-o pe Liza Mămăligă să facă din stupina familiei un brand Bugetul pe anul 2021 – adoptat în Parlament! Primele subvenții APIA deblocate pentru fermieri! Fermă din Brăila, cu conturile blocate de un mare trader. ”N-au vrut să negocieze nimic, ne-au lăsat fără niciun leu!”