• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum facem orhideea să înflorească de 3 ori pe an. Sfaturi practice

    Violina Gorcinschi -

    Poți găsi orhidee înflorite tot anul în florării și magazine, însă acest lucru nu e mereu valabil și pentru cele de acasă. Această plantă este la fel de pretențioasă pe cât este de superbă și trebuie să cunoști toate subtilitățile creșterii acesteia. Cum facem orhideea să înflorească de 3 ori pe ani – sfaturi practice de îngrijire.

    Regimul de îngrijire ca orhideea să înflorească de 3 ori pe an – această plantă are nevoie de o îngrijire minuțioasă deoarece orice mică greșeală poate stopa înflorirea, în special când vine vorba de condițiile de lumină, temperatură și umiditate, dar și soiul contează. Dacă ai îndeplinit toate cerințele și tot nu vezi flori, avem sfaturi despre cum să stimulezi planta prin stres ca să înflorească mai repede.

    Cum facem orhideea să înflorească de 3 ori pe an. Determină vârsta plantei

    Dacă ai achiziționat o orhidee și încă nu ai parte de flori, e posibil ca planta să fie prea tânără. În funcție de soi, orhideele încep să înflorească în intervalul 1 an și jumătate – 3 ani. Poți determina maturitatea plantei prin numărarea lăstarilor. Un exemplar gata să dea flori are 5-8 lăstari.

    Sunt cazuri în care orhideea înflorește mai devreme, însă nu este neapărat un semn bun. Din cauza timpului scurt pentru dezvoltare, e posibil ca planta să nu aibă suficientă putere de a-și reveni după înflorire și să moară.

    mai multe orhidee
    Orhideele – sensibile la schimbări

    Cum facem orhideea să înflorească de 3 ori pe an. Evită mutarea ghiveciului

    Orhideea este genul de plantă care nu tolerează nici cea mai mică schimbare, orice modificare reprezentând un real stres pentru aceasta. Această floare răspunde imediat la modificarea poziției față de sursa de lumină. Dacă vrei să schimbi locul ghiveciului, așază planta în așa fel încât lumina să bată pe aceeași parte ca înainte. Te poți folosi de un marcaj pe ghiveci care să indice unde bate soarele.

    Nu uita să nu miști orhideea când o uzi deoarece poate avea un impact negativ asupra creșterii florilor, mai ales în momentul apariției pedunculilor.

    Cum facem orhideea să înflorească de 3 ori pe an. Atenție la rădăcini

    Rădăcinile joacă un rol important în procesul de fotosinteză, astfel că și acestea trebuie să primească suficientă lumină. Pentru a face acest lucru, în loc de vase opace, colorate sau din ceramică, folosește recipiente din plastic transparent care să dispună de multe găuri de drenaj.

    Nu se recomandă utilizarea ghivecelor cu pereți ondulați deoarece rădăcinile se lipesc de suprafețele neuniforme, iar sistemul radicular poate fi afectat de marginile și elementele ascuțite.

    mai multe ghivece cu orhidee
    Lumina și ghivecele potrivite pentru orhidee (foto: trees.com)

    Cum facem orhideea să înflorească de 3 ori pe an. Suficientă lumină

    Soarele este un factor care influențează direct înflorirea plantelor. În lipsa intervalului necesar de lumină (10-12 ore pe zi), plantele nu sunt capabile să înflorească. Astfel, toamna și iarna, când zilele de lumină sunt mai scurte, este necesară iluminarea cu lămpi. Există lămpi speciale care oferă lumină fără a usca aerul din jurul florilor.

    Dacă planta are pedunculi în aceste perioade mai reci, trebuie neapărat să aibă lumină, în lipsa căreia nu poate supraviețui. Dacă nu poți ilumina complet planta, ai grijă ca cel puțin pedunculului să îi fie îndeplinite nevoile din acest punct de vedere. O regulă importantă ce trebuie amintită este că lampa nu trebuie, sub nicio formă, să încălzească planta.

    Cum facem orhideea să înflorească de 3 ori pe an. Asigură o temperatură optimă

    Multe specii de orhidee răspund prin înflorire la diferențele ușoare de temperatură ziua și noaptea. În timpul nopții, temperatura trebuie să fie cu 4-6°C mai scăzută decât în timpul zilei. În timp ce asigurarea acestei condiții pe tot parcursul anului poate fi problematică, de la sfârșitul primăverii până la începutul toamnei orhideele pot sta în aer liber, unde aceste discrepanțe de temperatură au loc de la sine.

    În schimb, în momentele mai reci ale anului, florile sunt mutate la interior, unde încăperile trebuie aerisite cu mare atenție, fără a provoca curenți ce dăunează plantei.

    o persoana care scufunda ghiveciul de orhidee intr-un vas cu apa
    Udarea corectă a orhideelor (foto: homeorchids.com)

    Cum facem orhideea să înflorească de 3 ori pe an. Udă corect planta

    Pentru a evita putrezirea rădăcinilor, este necesar să uzi orhideea după uscarea solului atât iarna, cât și vara. Deși regula se aplică pentru plantele tinere și mature, există câteva excepții.

    Într-un mediu natural, în urma înfloririi, orhideele formează semințe care sunt luate de vânt pe distanțe de câțiva kilometri, acest lucru fiind posibil doar în perioadele uscate. Deoarece orhideea prosperă în condiții cât mai apropiate de cele naturale, este bine ca, în perioada de după înflorire, irigarea trebuie redusă pentru aproximativ o lună. Astfel, planta va înflori mai des și va crește sănătoasă.

    În schimb, înainte și în timpul înfloririi, orhideea trebuie udată mai intens decât de obicei. Apoi, în perioada de repaus, exemplarele cu frunze tari și cu pseudobulbi trebuie udate conform regulii de bază (după aproximativ 10-12 zile).

    Cum facem orhideea să înflorească de 3 ori pe an. Asigură umiditatea aerului

    Orhideea se poate opri din creștere, iar florile nedeschise se usucă prematur dacă nu este asigurată umiditatea aerului din jurul plantei.

    Poți îndeplini această condiție fără efort, plasând o farfurie cu apă lângă plantă. De asemenea, în perioadele foarte uscate (când încălzirea este pornită în case), planta trebuie pulverizată. Umiditatea optimă pentru orhidee este de 60% sau mai mult.

    Cum facem orhideea să înflorească de 3 ori pe an. Alege îngrășământul potrivit

    Pentru a fertiliza orhideele, se recomandă utilizarea preparatelor pe bază de fosfor și potasiu ce stimulează apariția mugurilor florali, contribuind, în același timp, la formarea florilor sănătoase și puternice.

    Încearcă să limitezi tratamentele cu azot deoarece acesta încetinește dezvoltarea pedunculilor.

    un ghiveci cu orhidee pe care s-a pus un cub de gheata
    Stimularea orhideei prin schimbări de temperatură și regim de udare (foto: komnatnie.com)

    Cum facem orhideea să înflorească de 3 ori pe an. Stresează planta în mod controlat

    Mulți apelează la stresarea plantei pentru a o stimula să înflorească. Se poate întâmpla să respecți toate condițiile necesare și totuși planta să nu facă flori deoarece se află într-o „zonă de confort”, îndreptându-și toate resursele către masa vegetală.

    Astfel, poți să „împingi de la spate” planta, aplicându-i șocuri controlate. În acest mod, orhideea va fi motivată să înflorească. Mărește intervalul dintre udări (mulți obișnuiesc să îl dubleze) sau mută ghiveciul într-un loc mai răcoros.

    Cum facem orhideea să înflorească de 3 ori pe an. Îngrijirea în perioada de repaus

    După perioada de înflorire, orhideea intră în repaus, ocazie cu care acumulează resurse pentru a produce flori noi. Îngrijirea în această perioadă diferă de cea din alte perioade. Floarea încă are nevoie de o udare corespunzătoare, umiditate ridicată, iluminare suficientă și profilactică regulată împotriva bolilor și dăunătorilor.

    Cât despre fertilizări, frecvența și cantitatea acestora trebuie reduse în această etapă. Acesta este, însă, un moment optim ca să o transplantezi dacă este nevoie. Transplantarea este necesară dacă rădăcinile ies din găurile de drenaj sau solul se usucă rapid după udare. De regulă, necesitatea acestei proceduri apare după 2-3 ani.

    un buchet de orhidee
    Prelungirea vieții buchetului de orhidee (foto: bloomnation.com)

    Menținerea buchetelor de orhidee tăiate

    Rezistența orhideelor după tăiere diferă în funcție de soi. Unele soiuri, cum ar fi Phalaenopsis, Cymbidium și Paphiopedilum rezistă în vază timp de câteva săptămâni până la o lună, însă altele mor imediat după tăiere.

    Dacă vrei să cumperi orhidee tăiate, le poți identifica pe cele potrivite după petale și sepale, care trebuie să fie lucioase (cu aspect de ceară) și dure.

    Iată cum poți prelungi viața unui buchet:

    1. Dacă florile au fost cumpărate din magazin, tăieturile trebuie reînnoite. Taie tulpinile oblic, sub un jet de apă. Ulterior, repetă procesul la fiecare 2-3 zile.

    2. Apa pentru păstrarea orhideelor tăiate trebuie să fie moale și curată: poți folosi apă fiartă sau filtrată. În mod surprinzător, orhideele vor rezista mai mult dacă adaugi 1-2 linguri de alcool – vodcă, spre exemplu, pentru fiecare litru de apă sau 2-3 picături de amoniac. De asemenea, poți adăuga cărbune activat sau acid acetilsalicilic (aspirină). Apa din vază poate fi schimbată odată la câteva zile.

    3. Orhideele tăiate, ca și orhideele de interior în ghiveci, sunt sensibile la temperaturile prea ridicate și foarte scăzute. De asemenea, se recomandă protejarea acestora de curenții de aer și a soarelui intens.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor. Prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță în portul Constanța OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere Cadastru gratuit în 536 de comune. Lista localităților aflate acum în program

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut