• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gărgărița tulpinilor de rapiță. Caracteristici, semnele atacului, combatere

    Violina Gorcinschi -

    Gărgărița tulpinilor de rapiță – cum scăpăm de primul dăunător al rapiței în primăvară. Gărgărița tulpinilor de rapiță (Ceutorhynchus napi) este un dăunător periculos al cruciferelor care trebuie depistat la timp și combătut cu insecticidele specifice. Aflați din acest articol cum să monitorizăm prezența acestui dăunător, care sunt semnele unui atac de gărgăriță la rapiță și ce se poate face pentru a salva cultura.

    Începând din lunile februarie-martie, cultivatorii de rapiță trebuie să fie atenți la dăunători. Gărgărița culturilor de rapiță este unul dintre ei, în special având în vedere că densitatea mai ridicată a culturii nu va compensa pierderile provocate de acest dăunător. Adulții preferă tulpinile mai puternic dezvoltate, cu diametrul ridicat. Se acordă mare atenție la rapița care a intrat foarte puternic în iarnă și la cea care se dezvoltă puternic primăvara. La primele semne de intrare în vegetație, se recomandă instalarea capcanelor pentru depistarea populației de gărgăriță .

    Gărgărița tulpinilor de rapiță. Caracteristici

    Gărgărița tulpinilor de rapiță, denumită științific Ceutorhynchus napi, este un dăunător care se întâlnește frecvent în România, în culturile de rapiță. Atacurile cele mai puternice au loc în special în sudul țării. Această insectă nu atacă doar rapița, ci și alte culturi crucifere, precum varza, conopida, broccoli etc.

    Apariția dăunătorului Ceutorhynchus napi este favorizată de lunile de iarnă mai călduroase, fiind deja prezentă în culturi primăvara extratimpurie – gărgărița tulpinilor de rapiță este prima problemă cu care se confruntă fermierii în primăvară.

    Ceutorhynchus napi este o specie periculoasă care provoacă pagube semnificative la rapiță și este ușor confundată cu Ceutorhynchus pollidactylus, gărgărița tulpinilor de varză. Cea din urmă se poate găsi în număr mai mare în mai multe zone.

    Gărgărița tulpinilor de rapiță – aspect (foto: alcedo.ro)

    Cum arată gărgărița tulpinilor de rapiță

    Ceutorhynchus napi este cel mai important dăunător din specia Ceutorhynchus. Adulții sunt gărgărițe de dimensiuni de 3-4 mm lungime, de culoare gri-închis. Insectele sunt acoperite cu perișori albi pe tot corpul, cu excepția capului, care prezintă o colorație de la galben spre negru.

    Larvele pot crește până la 5-8 mm lungime și 0,5 milimetri în diametru, de culoare gălbuie, având o capsulă cefalică maro, fără picioare. Stadiul de larvă durează 30 de zile.

    Pupele sunt de culoare albă, de 4 milimetri lungime și 2 mm lățime. Insectele se împupează în sol, într-un cuib de pământ la o adâncime de 5 cm. Stadiul de pupă este de 14 zile.

    Ouăle de gărgărița tulpinilor de rapiță au formă ovală, culoare gri, sunt netede și au dimensiuni de 0,7 mm lungime și 0,4 mm lățime. În funcție de nivelul de căldură, de la depunerea ouălor până la eclozare poate trece o săptămână sau mai mult.

    Cât trăiește gărgărița tulpinilor de rapiță – ciclu de viață

    Gărgărița tulpinilor de rapiță are o singură generație pe an. Iernează ca insectă adultă, în stratul superficial al solului de la baza plantelor. Primăvara, în lunile martie-aprilie, când temperaturile solului depășesc de 6 grade Celsius, iar cele ale aerului sunt mai mari de 9-12 grade Celsius, gărgărițele ies din adăpost, se hrănesc cu plante crucifere, provocând mici rosături pe frunze, pețiol și pe tulpina floriferă. Atacul nu este sesizabil la început, pagubele fiind minime.

    Ulterior, are loc împerecherea și depunerea ouălor, de regulă în perioada martie-aprilie. Femelele depun ouă în orificiile produse prin intermediul rostrului în tulpina rapiței. În acea perioadă, rapița este în stadiul de alungire a tulpinii. Rostrul este un organ bucal al insectei, asemănătoare cu o trompă rigidă, prin care ouăle sunt introduse în interiorul tulpinii. Femelele sunt capabile să depună până la 60 de ouă, însă nici în această etapă fermierul nu va sesiza vreo problemă la cultura de rapiță.

    Incubația ouălor are loc într-un interval de circa 1-3 săptămâni, în funcție de temperatură. Pentru a trece la următorul nivel, larva are nevoie de 3-5 săptămâni pentru a se dezvolta. În aceste două etape, temperatura contează foarte mult.

    După 4 – 5 săptămâni, larvele gata dezvoltate ies din tulpinile de rapiță și se mută în pământ (la până la 5 cm adâncime), unde apar pupele, iar după aproximativ o lună, în iulie, noul adult este gata format. Noii adulți rămân în hibernare la nivelul solului până în perioada de primăvară, când dăunătorul își reia ciclul biologic.

    Simptomele apariției gărgăriței tulpinilor de rapiță (foto: farmersguardian.com)

    Gărgărița tulpinilor de rapiță. Semnele atacului

    Gărgărița tulpinilor de rapiță este prezentă și la alte culturi crucifere. Acest dăunător poate provoca pagube de până la 60% din cultură, însă, în condiții favorabile, o poate distruge în întregime. Larvele sunt cele care rod galerii în măduva tulpinii, provocând deformarea și răsucirea pe lungime a acestora. În aceste condiții, planta ramifică abundent, se oprește din creștere și nu formează silicve. De asemenea, plantele se frâng ușor la adierea vântului.

    Florile de pe ramificații încep să cadă, iar în timpul formării silicvelor, acestea sunt seci, cu semințe de calitate inferioară. De asemenea, orificiile făcute de gărgărițe deschid porțile pentru pătrunderea bolilor. Fermierul va observa în urma combinei, tulpini în interiorul cărora în locul măduvei albe, se găsesc țesuturi îmbrăcate în miceliu gri spre negru. Acesta este un semn că ciupercile saprofite s-au hrănit din belșug. Tot la recoltare, dacă au avut loc atacuri puternice, boabele de rapiță vor fi dificil de recoltat, fiind de diferite vârste.

    Citește și: Protecția culturilor de rapiță: soluțiile Innvigo

    Prezența acestui dăunător nu se confundă cu crăparea tulpinilor produsă de factorii fiziologici, precum variații de temperatură zi-noapte primăvară, atacurile de Sclerotinia sau caracteristicile hibrizilor.

    Gărgărița tulpinilor de rapiță. Prevenire și tratament

    Contra gărgărițelor tulpinilor de rapiță se recomandă, mai ales, efectuarea măsurilor preventive deoarece, odată ajunse în plantă, larvele sunt aproape imposibil de combătut. După depunerea ouălor, nu se mai poate vorbi despre combatere, iar cultura sau o parte din ea nu mai are nicio șansă.

    Pentru a preveni atacul gărgăriței tulpinilor de rapiță, este indicată împărțirea terenului în sole și rotația culturii de rapiță astfel încât să revină pe același teren o dată la circa 3 ani.

    Citește și: Gândacul lucios al rapiței – Meligethes aeneus. Combatere

    Odată ce temperatura depășește constant 9 grade Celsius, iar rapița pare să intre în vegetație, se amplasează capcane de culoare galbenă. Zilnic, acestea se monitorizează, notându-se într-un caiet data apariției primilor 10 adulți în capcană. După acest moment, se intervine neapărat cu produse fitosanitare în cultură.

    Tratamentele nu se efectuează „după ureche”, ci pe baza monitorizării capcanelor entomologice plasate în solele cu rapiță, încă de la începutul lunii februarie. Dacă se ratează fereastra optimă de combatere a acestui dăunător, este foarte posibil ca profitul fermierului să scadă considerabil, iar rezerva biologică a gărgărițelor tulpinilor să crească și mai mult în anii următori. În ultimii ani, luna februarie a fost caracterizate de temperaturi foarte ridicată pentru această perioadă, astfel că fermierii care cultivă rapiță ar trebui să fie atenți la acest dăunători în acest moment.

    Gărgărița tulpinilor de rapiță – combatere. Insecticide recomandate

    Pentru a combate gărgărița tulpinilor de rapiță se aplică insecticide omologate precum: Sivanto Energy de la Bayer Cropscience (0,75 litri/ha), Carnadine de la Nufarm (0,15-0,25 litri/ha), Lamdex Extra de la Adama (o,3 kg/ha, cu 10 zile între aplicări și timp de pauză de 28 de zile), Mavrik 2F de la Adama (0,2 litri/ha, cu timp de pauză de 60 de zile) sau Mospilan 20 SG de la Summit Agro (0,2 kg/ha).


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol