• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marcel Ciolacu, premier: Satul trebuie salvat şi dezvoltat. Investițiile – la un nivel fără precedent

    Roxana Dobre -

    Satul românesc trebuie conservat, salvat şi dezvoltat, a declarat, marţi, premierul Marcel Ciolacu, la sesiunea ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România. Prim-ministrul a precizat că Guvernul va finanța toate proiectele de investiți din mediul rural.

    Premierul Marcel Ciolacu a declarat astăzi, marți – 13 februarie, că satul românesc trebuie conservat, salvat şi dezvoltat. Șeful Guvernului a subliniat că acesta nu va fi repopulat dacă nu va exista o coerenţă administrativă în ceea ce priveşte serviciile publice. Marcel Ciolacu a avut astăzi discuții cu reprezentanții autorităților locale din zonele rurale, în contextul sesiunii ordinară a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România.

    Citiți și: Întors din străinătate, un bărbat a început să repare singur drumul din sat

    Premierul Marcel Ciolacu la sesiunea ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România

    Marcel Ciolacu: Satul românesc trebuie conservat, salvat şi dezvoltat

    În cadrul dialogului, au fost analizate problemele cu care se confruntă comunele din România și, implicit, autoritățile administrației publice locale ale acestora, ca urmare a unor sincope în procesul de descentralizare, precum și a diminuării capacității administrative a autorităților administrației publice locale.

    Marcel Ciolacu a spus celor prezenți că ”satul românesc trebuie conservat, salvat şi dezvoltat”. ”Acest deziderat nu poate fi atins decât printr-un parteneriat între administraţia centrală şi locală”, a spus șeful Guvernului.

    Premierul le-a transmis primarilor un mesaj de susținere în activitatea pe care o desfășoară și a reiterat sprijinul Guvernului în demersul acestora de a atrage cat mai multe fonduri europene pentru proiectele de investiții și dezvoltare. Șeful Executivului a mulțumit reprezentanților autorităților locale pentru proiectele pe care le-au implementat și care au dus la creșterea nivelului de trai al locuitorilor din zona rurală.

    ”Prioritatea mea absolută, când am devenit premier, a fost și rămâne aceea de a duce către comunitățile locale cel mai mare volum de investiții posibile, atât de la bugetul consolidat cât și din bani europeni. Investițiile în comunitățile locale au ajuns la un nivel fără precedent. Pe programul Anghel Saligny, sunt contractate proiecte de drumuri, apă și canalizare de peste 33 de miliarde de lei, plus 1,5 miliarde de lei pe gaze. La cele două PNDL-uri, s-au depășit 40 de miliarde deja decontate și aproape 8.000 de obiective finanțate”, a subliniat Marcel Ciolacu, conform unui comunicat al Guvernului.

    Citiți și: Raport de control Casa Unirea: Facturi neîncasate de peste 10 mil. euro, vânzări de marfă din import

    Sistem digital unic la nivel național în care primarii să-și poată încărca proiectele

    Referitor la absorbția fondurilor europene, premierul a punctat că, în exercițiul financiar 2014-2020, România a depășit 95% din banii alocați, adică aproape 23 de miliarde de euro.

    Șeful Executivului a adăugat că una dintre prioritățile guvernării este descentralizarea deciziilor legate de proiectele cu finanțare externă și, în acest sens, organizarea unui sistem digital unic la nivel național în care primarii să-și poată încărca proiectele.

    ”Primăriile trebuie să-și poată continua șantierele de investiții și să poată accesa noi finanțări. Iar eu voi forța la maximum administrația centrală să descentralizăm deciziile legate de asemenea finanțări cât putem de mult. Totul cu semnătură digitală, evaluarea să fie transparentă și decizia luată cât mai rapid”, a precizat premierul Marcel Ciolacu.

    La evenimentul organizat astăzi, din partea Guvernului, au mai participat viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul finanțelor, Marcel Boloș, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Adrian Veștea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet și ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse, Natalia Intotero.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!